2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

KN: Az internet és a sorozatok jelentik a televíziózás jövőjét

Birtalan Albert 2019. december 07. 11:38, utolsó frissítés: 2019. december 09. 10:01

Az új média korában, amikor egyre több kábelműsor érhető el bárki számára, nagyon nehéz tartani még a néhány évvel ezelőtti nézőszámokat is.


A magyarországi TV2 csoport egykori producere, Illés Gabriella tartott előadást a szórakoztató műsorok népszerűsítéséről a XI. Kommunikációs Napokon. A sikeres producer nevéhez olyan műsorok fűződnek, mint a Megasztár, a Nagy Duett, illetve a Virtuózok. Illés Gabriella szerint a műsorgyártás alapja mindenekelőtt a célközönség meghatározása.

A zenés showműsorok kapcsán azt árulta el, hogy ezek sikere a nézők izgalomban tartásából fakad. Egy jó műsorvezető, egy karizmatikus zsűri és karakteres emberek. Ezekből kell és lehet izgalmas műsort gyártani. A producer szerint például az a jó zsűritag, akinek a véleménye nem egyértelmű sem a néző, sem a versenyző számára, csupán az értékelés végén válik azzá. Ezáltal a nézőben kialakul az a mély feszültség, ami pozitív kicsengésű értékelés esetén elhozza a várt katarzisélményt.

A jó műsorvezető pedig az, akivel lényegében minden őrültséget el lehet végeztetni, közvetlen, humoros, és lehetőségünk van azonosulni is vele. A producer Liptai Claudia műsorvezetővel példázta ezt: az ismert televíziós arc ugyanis nem takargatja a nyilvánosság előtt sem a családi problémáit, sem súlyproblémáit, így tévénézők sokasága számára vált egyre közelibbé és szimpatikusabbá.

A karakteres versenyzők ezeknél is fontosabbak. Az ő esetükben a személyes történet felépítése az elsődleges. A műsorkészítők ezért azokat az embereket válogatják be az élő adásokba, akik vonzzák a figyelmet, és könnyen megjegyezhetők. Így nyerhette meg a Megasztárt például a valamilyen kakaó, illetve Caramel nevű versenyző is – jegyezte meg humorosan a producer. Sokszor nem is a legnagyobb tehetségű énekes az, aki megnyeri ezeket a műsorokat, hanem az, aki személyével leginkább magáévá tudja tenni a pillanatot, aki tartalékolni tud az energiáival – tette hozzá.


A producer az előadást a mai média piacának a nehézségeivel folytatta. Elmondása szerint ezen a téren farkastörvények uralkodnak. A különböző csatornák műsorai folyton versenyben állnak a nézettségért, így mindig kell a csatornáknak egy zászlóshajó, amely fenntartja az érdeklődést. Emiatt úgy a csatornáknak, mint a már bejáratott műsoroknak is, folyamatosan vérfrissítésre van szükségük. Idén például ilyen kísérlet a Sztárban sztár leszek! című zenés műsor, amelyben ezúttal hírességek helyett hétköznapi emberek bújnak ismert énekesek bőrébe.

A nézők bevonzása érdekében egyes műsorok nem vetik el a versenyzők megalázását sem, teszi hozzá a producer, viszont mérhetetlenül etikátlannak tartja ezt még annak tudatában is, hogy sokan csak amiatt a bizonyos tizenöt perc hírnévért járnak el az ilyen jellegű előválogatókra.

A közönségben feltevődött a kérdés, hogy mégis milyen műsorokban rejlik a televíziózás jövője, ha a nézők száma egyre elenyészőbb? A producer elmagyarázta, hogy a televíziós programok aszerint változnak, hogy a cannes-i műsorvásáron épp melyek a trendek. Itt a nagy műsorszolgáltatók értékesítik a műsoraik jogait. A tendencia pedig azt mutatja, hogy most inkább a sorozatok hódítanak. Ezért is jelenik meg egyre több olyan magyar sorozat is, mint a Drága örökösök, Mintaapák, Korhatáros szerelem vagy épp a Mi kis falunk.

A sorozatgyártással kapcsolatban azt figyelhetjük meg, hogy az új szolgáltató platformok az internet felé orientálódnak. Lassan már klasszikus példa a Netflix erre, de friss törekvés az Apple tv elindítása is, amely szintén saját gyártású tartalmakat árul az előfizetők számára. A producer szerint tehát a televíziós platformok egész biztosan az internet irányába fognak haladni.

Nyitókép: Kommunikációs Napok Facebook oldal/Illyés Szabolcs

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS