2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kinek adományozzunk karácsonyra? Néhány szervezetet ajánlunk

szerk. 2019. november 29. 15:08, utolsó frissítés: 2019. december 05. 15:10

Karácsonykor nem csak kapni, hanem adni is jó. Sőt, adni jobb.


A korábbi években rendszeresen állítottunk össze ajánlókat, hogy mivel lephetjük meg szeretteinket, de idén másra gondoltunk. Olyan szervezeteket gyűjtöttünk össze, akiknek a munkáját jelentősen segítené, ha adományoznátok nekik, mert általuk sok gyerek és felnőtt lenne boldogabb. Hogy minél szélesebb területet lefedjünk és minél különbözőbb karitatív, szociális tevékenységet folytató szervezetet tudjunk ajánlani, felhívást is közzétettünk, de biztosak vagyunk abban, hogy a listánk így sem teljes. Ezért akinek van további ötlete, hozzászólásával megoszthatja a szükséges adatokat.

Divers Egyesület

Az egyesület 2007 óta foglalkozik a kulturális, etnikai, nyelvi, szociális, fizikai sokszínűség megismertetésével és népszerűsítéséve, és emellett rendszeresen szerveznek jótékonysági gyűjtéseket is. A vásárhelyieket december 7-én várják a Mosolygós Mikulás rendezvényükre, ahol a ritka mitokondriális betegségben szenvedő 4 éves marosvásárhelyi kislány, Ferencz Nóra gyógyítására gyűjtenek.Ezenkívül folyamatosan lehet tartós élelmiszert, játékokat (főleg társas- és logikai), de plüssállatokat is, tanfelszereléseket, illetve gyerekruhát és cipőt adományozni. Most épp gombokat is gyűjtenek, mert részt vesznek a családon belüli erőszak ellenes kampányban, ahol a tevékenységeinkhez sok gombra van szükségük. Az anyagi támogatásokból a különböző projektjeiket szeretnék fenntartani. A marosvásárhelyi Divers Egyesületről itt lehet részletesebben tájékozódni. Az egyesület bankszámlaszáma: RO48PIRB2800710681001000 First Bank Tirgu Mures. Aki fel szeretné velük venni a kapcsolatot ruha vagy egyéb támogatás, például nem romlandó élelmiszer, iskolai felszerelés, játékok, kézműves tevékenységhez szükséges anyagok (maradék fonal, gombok, gyöngyök, festék stb), az office@divers.org.ro mailcímen vagy a 0722-318605-ös telefonszámon teheti ezt meg.

Alfalvi Fiatalokért Egyesület

A Caritas közreműködésével az egyesület a település rászoruló gyerekeinek szervez gyűjtést. Plakátjuk is van:Aki még a cikk elolvasása után is bizonytalan, bemehet a helyi egyházközséghez, ők általában készítenek karácsonyi csomagot a gyerekeknek és lehet őket támogatni ebben.

Ebremény Alapítvány

Elsődleges célja egy menhely létrehozása Székelyudvarhelyen, de ameddig ez megvalósul, igyekeznek a bajba jutott, utcán lévő állatok, illetve a Polgármesteri Hivatal által befogott, és erre a célra fenntartott helyen élő állatok körülményeit javítani, ételt, oltásokat, orvosi segítséget nyújtani nekik. Karácsony (és a téli hidegek közeledtével) a gazdátlan állatoknak javára szerveznek gyűjtést, amiből tápot vásárolnak a kutyáknak és macskáknak. Az Ebremény Alapítvány munkájáról itt lehet részletesebben tájékozódni. A szervezet bankszámlaszáma: RO04 BRDE 210S V277 7055 2100, BRD Romania - Filiala Odorhei, Cod swift: BRDE ROBU, CIF 28489846.

Ügyes Kezek Alapítvány

Értelmi-, mozgás-, illetve halmozottan sérült fiataloknak szerveznek foglalkozásokat Marosvásárhelyen. A szervezetet 1996-ban alapították, és jelenleg negyvennégy sérült fiatal vesz részt tevékenységeinken, négy csoportban. Munkájukról itt találtok részletesebb tájékoztatást. A Fundaţia Mâini Dibace számlaszáma: RO98BTRL02701205U49078XX. Az anyagi támogatás mellett pedig tartós élelmiszerekre (dzsem, konzerv, laska, liszt, olaj és hasonlók) is szükségük van.Zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványközpont

A Bethesda Gyermekotthon és Szórványközpont a Zsoboki Református Egyházközség keretén belül működő árvaház és szórványiskola-központ. A központ egyrészt árva, félárva vagy szociálisan terhelt családokból származó gyermekek számára nyújt otthont, nevelést, másrészt iskolázási lehetőséget ad azoknak a szórvány területekről származó gyermekeknek, akiknek lakhelyén nincs megfelelő magyar iskola, városban való anyanyelvi iskoláztatásuk pedig nehéz vagy lehetetlen lenne. Munkájukról itt lehet tájékozódni. A szervezet mind pénzbeli, mind a természetbeni adományokat szeretettel várja.Aksza-ház

A Református Nőszövetség 2001-ben alapított ház 20-22 árva, félárva és utcagyereknek biztosít állandó otthont, számukra teljes ellátást, iskolázási lehetőséget és szabad, valamint vakációs programot biztosítanak. Rajtuk kívül nappali programban fogadnak olyan gyerekeket, akiknek ugyan van családjuk, de napközben nincs hol tartózkodniuk a családban uralkodó szociális és erkölcsi problémák miatt. A nappali programban résztvevő gyermekek száma: 5-15 között mozog naponta. A házban zajló munkáról itt lehet leginkább tájékozódni. Az Asociatia Casa Aksza számlaszáma: RO30BTRLRONCRT0307583401.

Havadtői Családotthon

Öt éve szerveznek rendszeresen gyűjtéseket a Havadtői Családotthon számára, ahol jelenleg 22 gyerek él, a legkisebb 3 éves. A kisebbek a helyi iskolába, az idősebbek a szomszédos Erdőszentgyörgyre járnak középiskolába. A legidősebb lány ebben a tanévben fog érettségizni. Minden évben egy konkrét célt fogalmaznak meg, erre gyűjtenek pénzbeli adományokat, idén új plédekre, paplanokra gyűjtenek. Ugyanakkor a használt ruha, a tartós élelmiszer is mindig jól jön a házba, de ezt mindenkinek magának kell eljuttatnia a gyerekeknek (a ház a Balavásár-Szováta főút mentén található). A Havadtői Gyerekotthon munkájáról, illetve a karácsonyi gyűjtésről itt találtok tájékoztatást.Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központ és a Szent Ferenc Alapítvány egyéb központjai

A Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központ 2004-től fogadja be a rászoruló gyermekeket Torockón. 30 gyermek van egy több mint 130 éves műemlék épületben. Mellétesszük a dévai Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott további további 24 gyerekotthon, 3 bentlakó otthon elérhetőségét, 19 napközi otthon és 30 napközi otthon elérhetőségét, illetve az alapítvány számlaszámait, ahová lejben és különböző valutában pénzt lehet utalni.

Grund School

A nagyváradi iskola az élményalapú tanulásban hisz, és ilyen táborokat szervez rendszeresen. Úgy ajánlották, ha bárkit is érdekel az oktatás jövője, akkor támogatja őket. Munkájukról a Facebookon számolnak be rendszeresen, a támogatási lehetőségekkel kapcsolatban már megkerestük őket.

Magyar Szülők Szövetsége

Bevallásuk szerint a szövetség célja támogatni az anyanyelven történő oktatást és nevelést, együttműködni a pedagógusokkal és oktatásügyi vezetőkkel a minőségi oktatás és nevelés biztosítása érdekében. A hivatalosan 2018 márciusában alakult szövetség munkájáról itt lehet tájékozódni, a számlaszámuk pedig: RO56RNCB0193158829690001 (Asociatia Parintilor Maghiari).

A szülői szövetség ugyanakkor szívesen fogadja azt is, ha valaki tudását/ munkáját ajánlja fel. Örülnének annak is, hogyha valaki termet, helyszínt ajánlana fel az eseményeiknek, konferenciáiknak, képzéseiknek. Ugyanakkor be lehet szállni az utazásaik finanszírozásába, hiszen gyakran kell tárgyaljanak különböző településeken. Hasznosak számukra a munkához szükséges irodai felszerelések, és nem utolsó sorban arra biztatnak mindenkit, hogy minél többen csatlakozzanak a szövetséghez.

Csillagösvény Egyesület

Nagycsaládból származó gyermekeknek szerveznek ingyenesen hun tábort Sepsibesenyőn. A táborról részletesebb információkat itt találtok, míg az egyesület bankszámlájára (Asociatia Csillagosveny Egyesulet: RO67RNCB0127160806440001) lehet adományokat küldeni, illetve támogatói szerződéssel is lehet az alapítványt támogatni.

Gondviselés Segélyszervezet

Az unitárius egyház segélyszervezete rendszeresen szervez gyűjtést adventben. Meleg ruhát, tartós élelmiszert, tisztító és tisztálkodó szerekre van főleg szükségük. Erdély szerte több fiókszervezetük működik, a legnagyobbak Kolozsváron (ők szerveznek például heti rendszerességgel meleg étel osztást a hajléktalanoknak), Baróton, Székelykeresztúron és Sepsiszentgyörgyön. Vagy ezekhez, vagy bármelyik unitárius egyházközségbe be lehet vinni az adományt, akik továbbjuttatják majd a rászorulóknak.A központoknak van egy listájuk a környékbeli településen élő rászoruló személyekkel, így személyre szabott csomagokat juttatnak célba. A pénzadományokból a csomagok tartalmát egészít, illetve adott esetben tűzifát is szoktak vásárolni, esetleg karácsonyfát a kisgyerekes családoknak. A Gondviselés Segélyszervezet munkájáról itt és itt lehet részletesebben tájékozódni, a honlapjukon talált számlaszámuk pedig a következő: RO56BTRL01301205I21454XX (Asociaţia Gondviselés Segélyszervezet).

Életfa Családsegítő Egyesület

A Kolozsváron működő egyesület azért jött létre, hogy támogassa, segítse és megerősítse a családokat kultúrájukban, szellemi és anyagi létükben, kiemelje a gyermek jelentőségét a családban, fontossá tegye az anya és az apa szerepét a nevelésben. Rendszeresen vannak különböző programjaik, klubjaik. A munkájukról és programjaikról itt lehet tájékozódni, míg az adományozási adataikat ezen az oldalon találjátok.

Little People Alapítvány

Az egyik legrégebbi és legismertebb rákos gyerekekkel foglalkozó szervezet. 10 romániai és moldovai gyerekonkológián működtetnek pszichoszociális támogatást adó programot gyerekeknek és kamaszoknak. Bővebb információt a munkájukról itt lehet olvasni, míg adományozni ezen az oldalon lehet nekik legegyszerűbben.

Yuppi Tábor

2011-ben hozták létre a tábort, hogy a krónikus (főleg diabéteszes) betegséggel élő gyermekek és kamaszok számára nyújtson hatékony, kiegészítő terápiát. 2018-ban már 4 tábort szerveztek: diabéteszes kisgyerekeknek, diabéteszes fiataloknak, reumás és onkológiai beteg fiataloknak, illetve olyan családoknak ahol az onkológiai beteg gyerek kisebb, mint 9 éves. A szervezet tevékenységéről bővebben itt lehet olvasni, míg adományozni itt lehet a legkönnyebben.

Hifa Egyesület

A marosvásárhelyi HIFA egyesület célja a sérült és krónikusan beteg felnőtt személyek, ugyanakkor a kedvezőtlen környezetben levő gyerekek és fiatalok segítése. Tevékenységi területük: szociális (2006-tól akkreditált szociális szolgáltatásokra), felnőttképzési (2009-től hivatalos oklevéllel a Munkaügyi és Oktatási Minisztérium jóváhagyásával), kulturális, vallás (Fraternitás Evangélizációs Mozgalom). Támogatni így lehet őket: Asociatia HIFA-Romania
B-dul Pandurilor 18/1, Bankszámlaszám: BCR Tg-Mureş RO30RNCB0188034979810001/RON RO03RNCB0188034979810002/EUR

FRISSÍTÉS:

Bándi Mária Kulturális Alapítvány

Az idén újraindult csíkszeredai alapítvány úgy tervezi, hogy - az erőforrások függvényében januártól - tinédzsereknek szervez önismereti kreatív-alkotó délutánokat, amivel egy kézműves mesterséget is megtanulhatnak. A program lebonyolításához a kreatív eszköztártól kezdve íróasztalon keresztül egészen a székekig és padlóig, sok mindenre szükség van, sőt jelenleg projektmenedzseri munkatársat is keresnek.

Az alapítvány jelenlegi tevékenysége a trëzy gyártása, így támogatásukkal mosható pelenkákat adományozhatunk kisgyerekes családoknak karácsonyra.


Natura Fără Plastic

Az egyesület küldetése (mint a neve is utal rá) a környezet védelmének, rehabilitációjának, megőrzésének népszerűsítése, valamint a környezetszennyezés elleni küzdelem, ami nem csak a természet, hanem az emberek és helyi közösségek egészségének a javításához is hozzájárul szerintük. Az egyesület tevékenységéről itt lehet bővebben olvasni, támogatni például az általuk működtetett Alternative pazarlásmentes termékeinek a megvásárlásával lehet, amit Nagyváradra az ONO-kicsomagoldába és a nagyszebeni Jujube Atelierbe ingyenesen ki is szállítanak. Egyébként meg ezen az oldalon adományozhattok és találjátok meg a banki átutaláshoz szükséges információkat.

Az Alternative-nál megvásárolható termékek. Az Alternative-nál megvásárolható termékek.


Kerub gyerekotthon

Hátrányos családból származó gyerekeknek kínálnak otthont és fejlődési lehetőséget. Nem árvaház, mert a bentlakó gyerekek ismerik szüleiket, és megmaradnak a szüleik fennhatósága alatt, de havonta egy hétvégét velük is töltenek, de az otthonból járnak iskolába, rendszeresen kapnak enni, naponta tanulhatnak felnőtt jelenlétében, tehát megpróbálnak teljesebb gyerekkort biztosítani, mint amit a szüleik tudnának. Az otthont 2014-ben alapították a maros megyei Székelyabodon, jelenleg 8 gyerek él az otthonban: Dávid (13 éves), Ibolya (13), Tamás (12), Gyuri (9), Barbi (7), Noémi (5), Krisztina (5) és Beáta (3).

A Kerub gyerekotthon javára Kolozsváron a Gazdasági Tanácsadó Klub szervez gyűjtést; cipőre, gyümölcsre, szülinapi és karácsonyi ajándékra, illetve egy táborra gyűjtenek. Örömmel fogadnak minden anyagi és nem csak anyagi támogatást. Aki a GTK-n keresztül szeretné támogatni a gyerekotthont, az keresse Fugel Edinát: 0728070894. Közvetlenül is lehet utalni a gyerekotthont fenntartó egyesületnek: Asociatia Kerub Egyesület, RO88BRDE270SV84571962700.

LAB Életmentő Kupakok Egyesület

A sepsiszentgyörgyi Bács Emese egykori kupakgyűjtő akciója mostanra már szinte egész Erdélyben elterjedt, talán nincs olyan iskolás, aki nem hallott volna róla, vagy aki nem gyűjtött kupakot. Az akció sikeressége épp ebben a roppant népszerűségben rejlik, abban hogy tényleg tömegeket tud megmozgatni. Az LAB Életmentő Kupakok Egyesület aktuális tevékenységéről ebben a Facebookos csoportban lehet részletesebben tájékozódni, az egyesület kialakulását és munkáját például ez a Háromszékes cikk foglalja szépen össze.

Az egyesület karácsony alkalmából 2 lejes tombolaakciót hirdetett, ennek a megvásárlásával lehet támogatni a munkájukat és az általuk támogatott beteg gyerekeket.

A beérkező javaslatok függvényében még tovább bővítjük a cikket!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS