2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkóstoltuk az európai innovációs versenyen díjazott kolozsvári rostszeletet

G. L. G. L. 2019. november 26. 14:17, utolsó frissítés: 17:24

Valószínűleg nem az ízéért fogjuk megvenni, de sok szempontból valóban forradalmi.


A kolozsvári Fibervar Kft. csapata harmadik díjat nyert az Európai Innovációs és Technológiai Intézet - EIT Food Jumpstarter versenyének a lett fővárosban, Rigában rendezett döntőjén. Ezt követően sor került egy kolozsvári kóstolóra is, ahol Hantz Péter és csapata, Novák Tímea, Georgia Vidican és Benedek István mutatta be a díjazott FiberBio szeleteket.

A látvány elsőre nem elragadó. Néhány ötletem lenne is, hogy mihez lehetne hasonlítani, de leírni igazából egyiket sem szerencsés, végül is kóstolóra mentem. Az illata sem ellenállhatatlan, mintha egy szénaboglya frissítő illatát vélném felfedezni. Gyerekkorom nyarainak falusi életképei jutnak eszembe, amikor megrakott szénásszekerek végigvonultak az úton, és egy pillanatra megéreztük a száradt fű összetéveszthetetlen illatát, de hamar elillan. Biztos, valami zöld füves, talán mentás összetevőt tartalmazó akadt a kezembe, vagy esetleg a különleges fűszerkeverék teszi, de tényleg nem tart sokáig. És utána semmi, vagy legalábbis számomra semmi jellegzetes.

Aztán megkóstolok egy golyócsókát. Omlósabbra számítottam, de végül is nem rosszabb, mint más hasonló, rostosként árult szeletek. Egyik sem tudott meggyőzni még az ízével, ebbe sem fogok első ízlelésre beleszeretni, de végül is veszek még egyet, majd még egyet, majd még egyet...

A FibreBio csapata: Hantz Péter fizikus, feltaláló, Georgia Vidican PR-os, Novák Csilla élelmiszer-tudományi egyetemi hallgató. Illetve még a csapathoz tartozik Benedek István marketinges is. A FibreBio csapata: Hantz Péter fizikus, feltaláló, Georgia Vidican PR-os, Novák Csilla élelmiszer-tudományi egyetemi hallgató. Illetve még a csapathoz tartozik Benedek István marketinges is.


Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet célja az Európai Unió innovációs kapacitásának a növelése. A legkisebb, még csak termékkel sem rendelkező cégektől kezdve egészen a nagyvállalatokig segítik az innovációt. A Fibervar Kft. csapata az egyik legalsóbb szintre, az úgynevezett Jumpstarterre pályázott és nyert harmadik díjat táplálkozás kategóriában. A táplálkozás mellett több téma is van, amiben pályázni lehet, ilyen például egészség, nyersanyagok, éghajlatváltozás vagy éppen városi mobilitás.

"Először azt gondoltam, hogy egy virágpor-kivonatot készítek, amiből likőr és minden egyéb készülhet. Az üzleti tervebe is ezt írtam bele, de aztán kiderült, hogy üzleti értelemben ez egy vitamin és nem egy fájdalomcsillapító. A vitamin pedig nem feltétlenül szükséges, hanem valami extra, míg a fájdalomcsillapító olyan, ami nagyon-nagyon kell az embernek. Aztán egyszer sétáltam a Iulius Mallban, és láttam egy gyümölcslépréselőt. Mind eldobták a drága, jó rostot. Nekem a kutatási területem a bélmikrobiom. És tudom, hogyha a bélmikrobiomot (vagy bélflórát) nem tápláljuk elég rosttal, akkor nagyon sok betegség keletkezhet belőle. Arra gondoltam, hogy ezeket a rostokat fel kellene dolgozni" - mesélt Hantz a FiberBio szeletek kitalálásáról. A cég alapításhoz a Diaspora Start Up programtól nyert pénz, de oda még a virágpor kivonattal pályázott, tudtuk meg.

Előtérben a virágpor-kivonatból készült likőrök, egyedi tervezésű üvegbenElőtérben a virágpor-kivonatból készült likőrök, egyedi tervezésű üvegben


"Látszólag nagyon egyszerű összekeverni a gyümölcsrostokat ezzel-azzal. De az eredmény rendszerint katasztrófa: vagy olyan kemény lesz, hogy beletörik a fogunk, esetleg szétesik az egész vagy borzalmas íze lesz. Ahhoz, hogy elérjük a jelenlegi állapotot, nagyon mély kolloidkémiai és molekuláris gasztronómiai ismeretekre volt szükség. Nekem az a szerencsém, hogy valamilyen szinten Hervé This molekuláris gasztronómiai iskolájához tartozom, aki egyfajta mentorom" - folytatta a gyártás nehézségeivel.

Hantz elmondása szerint mindenféle betegséggel összefüggésbe lehet a a bélmikrobiom nem megfelelő működése. Felidézte, hogy ő már nyert meg fogadást orvosokkal szemben, mert azt állította, hogy bármilyen betegséget mondanak, tud olyan tudományos közleményt keríteni, amelyik az illető betegség és a bélflóra kapcsolatát tárgyalja. Még szembetegségekre is találta ilyen referenciát, állítja.

Kifejtette, hogy nagyon intim kölcsönhatás van a bélmikrobiom és az immunrendszer között, illetve a kövérséggel és a diabétesszel is összefüggésben áll. A diabéteszt nyilván nem gyógyítja, de a bélmikróbiom javításával növelni tudjuk az az inzulinérzékenységet. "Nem csodaszer. Ha nem sportol valaki, stresszes az élete, nagyon egészségtelenül él, akkor akármennyi rostot fogyaszthat, mert nem lesz egészséges. Ez csak egy dimenziója annak, ami egészségessé teheti" - fejti ki.

A felhasznált irodalom. A felhasznált irodalom.

Egy Egy "elcseszett" kísérlet eredményét mutatja be a kutató. Fogyasztható rostszeletnek túl kemény, de egy speciális természetes adalékanyaggal társítva az almarost vízállóvá válik


Elmondta még, hogy kutatások szerint az európaiak a szükséges rostanyagnak nagyjából felét, kétharmadát fogyasztják. Ez az alacsony rostfogyasztás az egyik oka a kutató szerint, hogy a cukorbetegség, az elhízás, a kardiovaszkuláris betegségek, gyulladásos bélbetegségek és egyéb betegségek epidemiológiai, tehát járványos méreteket öltöttek.

"Az is furcsa, hogy iszonyatos mennyiségű rostot dobunk el a gyümölcslé és a különböző olajok készítése során. A mi termékünk tulajdonképpen ezt dolgozza fel" - tette hozzá.

A szeleteknek az alma és sárgarépa rostok képzik az alapját, és céklát, spenótot és egyedi fűszer-keveréket adnak hozzá ízesítésként. A termék egyelőre még nincs forgalomba, és azt sem lehet tudni, hogy mikor kerül oda. Hantz csak azt reméli, hogy amire lejár a start-up pályázat, addigra sikerül beindítani.

"Két nap alatt tényleg be lehet jegyezni egy céget, de utána végeláthatatlan tortúra kezdődött el" - mondta, hozzátéve, hogy jelenleg a gyártáshoz szükséges helység rendeltetésének a megváltoztatása van folyamatban, amihez azt kell bizonyítania, hogy a '30-as években épült házuk nem műemlék.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS