2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drágállják a kolozsvári karácsonyi vásárt a kézművesek: alternatív vásárt szerveznének

Babos Krisztina 2019. november 06. 11:01, utolsó frissítés: 14:35

Egy szezonban egy házikóért közel 10 ezer lejt is elkér a szervező cég, és elvárja a folyamatos árulást a legnagyobb hidegben is.


Háborognak a kézművesek a kolozsvári karácsonyi vásár költségei miatt: azon túl, hogy az olcsó bóvlit árulók között nem érvényesül az értékes portékájuk, rettenetesen drága a bérleti díj – egy szezonban egy házikóért közel 10 ezer lejt is elkér a szervező cég. Ugyanakkor vannak jó példák, így Szatmárnémetiben, ahol az önkormányzat maga szervezi a karácsonyi vásárt és ingyen árulhatnak a kézművesek.

„A házikó bérleti díja 6 ezer lej plusz áfa, az áramot a lakossági ár többszöröséért számlázzák át nekünk, így körülbelül ezer lejt kellett fizetnem tavaly, valamint a takarításért is kiszámláztak további ezer lejt - ez nagyon sok volt nekem. Nem mondom, hogy mínuszba jöttem ki, de nem érte meg, mivel másfél hónapon át köteles voltam reggeltől estig ott ülni, és amellett, hogy belém fagyott a szusz, nem tudtam dolgozni ebben az időszakban” - fejtette ki a Transindexnek egy kolozsvári kézműves. Azért nem vállalta névvel a nyilatkozatot, mert – mint elmondta – tavaly alá kellett írnia egy szerződést a vásárt szervező céggel, amelyben vállalta, hogy a részletekről hallgat.

Mint elmondta, nem tudja, érvényes-e még ez a kitétel, de inkább nem kockáztat, mert valamilyen szinten szeretné, ha a portékája ebben az évben is jelen lenne a vásáron, hogy megtalálhassák azok, akik keresik. A takarításért felszámolt összeget különösen felháborítónak tartotta, mivel maguk kellett rendben tartsák a házikóik környékét, csikkeket sepertek, havat lapátoltak. Hozzátette: kolozsvári lakosként ő egyébként is fizeti a köztéri takarítást, így a karácsonyi időszakban amellett, hogy maga takarított, duplán fizetett ezért a „szolgáltatásért”.

Az árakon túl a rendezvény színvonalával sincs megelégedve nyilatkozónk, úgy véli, a sok bóvli, a tiritarka, színes fények, a mindenütt szóló „jingle bells” között nem érvényesül a kézműves holmi, ráadásul a tucatcuccok olyan közönséget vonzanak, amely nem értékeli minőséget.


„Odajönnek a pultomhoz, híg palacsintával a kezükben, mindent összefogdosnak. A 25 lejért kínált darabomról, amelyen több órát dolgoztam, azt hiszik, hogy két lej ötven bani, kérnek kettőt öt lejért, de még abból is alkudnának” - dohogott, hozzátéve, a házikók sem megfelelőek. Amellett, hogy maguknak kellett megtákolniuk, ha nem akarták, hogy beessen az eső és a hó, úgy vannak kialakítva, hogy a vevő ázik, ráadásul csak hátul tudnak kijárni, így nem sok esélyük van a tolvajokkal szemben sem.

„Itt a viszonteladók nyalják ki a húsos fazekat, akik megveszik 50 baniért a kínai cuccokat és 5 lejért árulják ezeket. Miért nem lehet itt is olyan vásárt szervezni, mint pl. Szatmáron, ahol ingyen van és a minőségre is adnak?” - tette fel kérdést. Azt is elmondta, idén nem bérel egyedül házikót, hanem többen társulnak, így nem kell minden nap reggeltől estig ott ülnie, a portékája viszont jelen lesz. Bár ebben a formában épp csak néhány darabot tud kitenni mutatóba, hogy rátaláljanak azok, akik ismerik és az ő termékeit keresik.

A 2018-as vásár házikói (Fotók: a vásár Facebook-oldala)A 2018-as vásár házikói (Fotók: a vásár Facebook-oldala)


Hozzátette, próbálkozott kisebb, pár napos alternatív adventi vásárokkal is, melyekkel jobb a tapasztalata, például tavaly az Apáczai Csere János Líceumban szervezett Adventi sokadalomban is árult, valamint a sétatéri kaszinóban, ahová idén is készül.

„A kisebb rendezvényeken napi bontásban ugyan nem olcsóbb a helybér, viszont koncentráltabban jönnek az érdeklődők, és többnyire a kabátot is le lehet vetni, így nyugodtan nézelődhetnek” - fejtegette, hozzátéve, tagjai szakmai egyesületeknek, melyekkel próbálkoztak külön adventi vásár szervezésével, azonban nem jártak sikerrel.

A forgalmas, központi részek, például a Mátyás szülőházához vezető kis utca kapcsán – ahol jó néhány éve igen hangulatos adventi vásárok voltak – azzal utasította el kérésüket az önkormányzat, hogy akadályoznák a forgalmat, holott a vendéglátóhelyek teraszait engedik ott működni. A főtérről a román opera felé vezető Deák Ferenc utca esetén is ezt a választ kapták. Azokat a helyszíneket viszont, amiket a város ajánlott – például a Malomárok utcát vagy a Fogoly utcát – ők nem tartották megfelelőnek, mert úgy vélték, nem eléggé forgalmasak. A központi helyeken próbálkoztak kibérelni a vendéglátó helyek teraszait, például a Karolina téren, melyeket télen amúgy sem használnak - azonban a bérlők túl sok pénzt kértek, így elálltak ettől az ötlettől.

Viorica Ciobanu, a Kolozsvári Népi Mesterek Egyesületének elnöke érdeklődésünkre elmondta, sikerült pár éve kötnie egy megállapodást a vásár szervezőivel, így az általa vezetett egyesület közel 30 árusa kedvezményes díjért vehet részt a vásárban, a megállapodás részleteiről és a kedvezmény mértékéről azonban nem nyilatkozott, kijelentette: ez csak rá és a cég illetékeseire tartozik.

Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke kifejtette, őt nem keresték meg a kézművesek olyan kéréssel, hogy képviselje őket és alkudjon ki kedvezményt, hozzátéve: nem tetszik neki a főtéri vásár színvonala, ezért nem is törekedett együttműködésre. Az első egy-két évben népszerűsítették a rendezvényt a tagságuk körében, aztán – látva, hogy milyen irányba halad a kezdeményezés - úgy döntöttek, inkább próbálkoznak kisebb, alternatív események szervezésével. Mint elmondta, volt például a Planetáriumban is vásáruk. Úgy vélekedett, inkább a városi önkormányzat lenne illetékes abban, hogy megfelelőbb feltételekhez juttassa a minőségi portékát kínáló kézműveseket, azaz tárgyalhatnának ők a céggel.

A fentebb említett egyesület kapcsán megjegyezte, valószínűleg úgy tudtak kedvezményt kialkudni, hogy nagyobb számú árus részvételét garantálták, hozzátéve: az általa vezetett szervezet nagyobb hangsúlyt helyez arra, hogy az árusaik portékája minőségi legyen, és lehetőség szerint kizárólag saját készítésű termékekkel jelenjenek meg, kiszűrve ezáltal a viszonteladókat. Molnár Attilától megtudtuk, idén is igyekszik egy kisebb vásárt összehozni, ezúttal a Bulgakov hátsó teraszán tartanák az adventi összejövetelt, december 14-16-án, péntek délutántól vasárnap délig. Hozzátette, ez egyelőre csak terv, a megvalósítás attól függ, hogy jelentkezik-e kellő számú kézműves minőségi portékával. Úgy vélte, az ismert szórakozóhelyen kedvező feltételekkel várják majd az árusokat, akiknek ezúttal lehetőségük lesz például behúzódni melegedni, ha fáznak.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, érkeztek már hozzá ez ügyben kritikák, azonban amíg a koncessziós szerződés tart, nem áll a városházának módjában változtatni a szerződési feltételeken. A céggel 5 évre szóló megállapodást kötött az önkormányzat, az idei vásár pedig a harmadik kiadás, így két év múlva jár le a szerződés, ezt követően pedig, az új kiírás keretében lesz csak mód arra, hogy másképp állapodjanak meg a nyertes céggel. Addig is azt javasolta az elégedetleneknek, hogy nyújtsanak be írásos panaszt a városházához, hogy legyen, amit figyelembe vennie a városi tanácsnak a következő koncessziós szerződés feltételeinek kidolgozásakor.„Elégedettek vagyunk azzal, ahogy az elmúlt három évben szervezte a helyi önkormányzat Szatmárnémetiben a karácsonyi vásárt. Központi helyen, ingyen bocsátanak a rendelkezésünkre házikót, és az áramért sem kell fizetnünk” - nyilatkozták a Transindexnek Sályi Panna és Sályi Róbert szatmári fazekasok, akik elmondták, hét éve nem járnak a kolozsvári adventi vásárba, mivel sokallják a helypénzt. Ráadásul jelentős többletköltséggel jár számukra, ha szállást is kell fizetniük. Hozzátették, vannak ugyan Kolozsváron jó ismerősek, akik szívesen látják őket, azonban másfél hónapra mégsem költözhetnek be valakihez, márpedig ha házikót bérelnek, kötelesek minden nap nyitva tartani, a megszabott órarend szerint.

„Nem vagyunk hajlandóak két hónapig azért dolgozni, hogy kiáruljuk a kolozsvári helypénzt” - összegezték kifogásaikat. Mint elmondták, a szatmári, átlagban egy hónapig tartó vásárban is kötelező minden nap a jelenlét, és időnként fáznak is, azonban megéri nekik, és valamennyit tudnak dolgozni is a vásár ideje alatt. Hozzátették: megértik az önkormányzat álláspontját, hiszen a karácsonyi fények felgyújtásától kezdve a kézműves utca is része az ünnepi látványosságoknak. Úgy vélték, bár a mikulásozás után megcsappan egy időre az érdeklődés, jó ha kinn vannak, mert látják őket a potenciális vásárlók, akik vissza is térnek közvetlen az ünnep előtt.

A forgalom kapcsán kifejtették, Szatmárnémetiben ugyan kevesebb a vevő, hiszen a város is lényegesen kisebb mint Kolozsvár, viszont minden szempontot figyelembe véve mégis sokkal inkább megéri nekik itthon árulni az adventi szezonban.

Tavaly mi is szétnéztünk a főtéri vásárban, erről készült videónk:De itt látható a tavalyelőtti vásármustránk is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS