2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi projekttel gyarapítanák a külföldi egyetemisták gyakorlati tudását Kolozsváron

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2019. november 05. 17:15, utolsó frissítés: 2019. november 06. 12:56

12 országból 28 egyetemista érkezett Kolozsvárra szakmai gyakorlatra, hogy az Őszi iskola elnevezésű projektben megalkossák az Emerging Cluj Magazint.


Több mint tíz országból érkeztek egyetemisták Kolozsvárra, hogy részt vegyenek az Őszi iskolának elnevezett programon, aminek célja a nemzetközi üzleti kommunikációs ismeretek kibővítése a résztvevők számára. A 28 diáknak meg kell terveznie, és be is kell mutatnia egy általuk készített angol nyelvű magazint, amelynek témája a nemzetközi egyetemek és vállalkozások kapcsolata. A diákoknak erre öt nap áll a rendelkezésére, ami után ötleteiket be kell mutatniuk a nagyközönség előtt.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Üzletkötő Kara partnerségben az amszterdami University of Applied Sciences-al hatodik alkalommal szervezi meg az eseményt, a cél, hogy a diákok létrehozzák az Emerging Cluj Magazint az őszi iskola keretein belül.

„A projekt tudáscserén alapul vállalkozások, egyetemek és szervezetek között. A diákokat csapatokra osztják: vezetőkre, kutató-írókra, üzletkötőkre, PR-osokra, szerkesztőkre, arculattervezőkre és eseményszervezőkre. Ők mind egy célért dolgoznak majd, annak elérésében, hogy november 4-8. közt a lehető legjobban teljesítsék a rájuk bízott feladatot a magazin létrehozását, amiért cserébe ajánlólevelet kapnak majd a szervezőktől” – mondta a Transindex megkeresésére Demeter Noémi, az Üzletkötő Kar diákja, a rendezvény egyetlen erdélyi magyar résztvevője.

Fotó: Demeter NoémiFotó: Demeter Noémi


Demeter Noémi kifejtette, hogy az őszi iskola célja a diákok tanítása olyan módszerekkel, amelyek lehetőséget biztosítanak, hogy az elméleti tudásukat gyakorlatba ültessék.

„A projekt szervezői felismerték a tanítási rendszer hibáit, hisz az iskolai padban szerzett tudás nehezen felhasználható a diákok számára anélkül, hogy valaha is kipróbálhatták volna magukat élesben. A projektben résztvevő tanulóknak lehetőségük lesz kipróbálni önmagukat, és megismerni még tanulmányaik befejezése előtt a különböző szakmákat” – mondta a rendezvény résztvevője.

Hozzátette, hogy a diákoknak lehetősége van csapatban dolgozni, angol nyelven, multikulturális közegben mozogni, próbára tenni a teherbírásukat, alkalmazkodóképességüket, problémamegoldásukat, tehát az őszi iskola alatt nem csak egymást, a képességeiket, hanem önmagukat is jobban megismerhetik.

„Az a tapasztalatom, hogy sokkal gördülékenyebb a munka külföldiekkel abból a szempontból, hogy különböző helyekről jövünk, más a látásmódunk, és így könnyebben kapunk megfelelőbb megoldást bizonyos problémákra. Persze mindaddig ez nem valósulhat meg, amíg át nem küzdjük magunk a kommunikáció terén felmerülhető akadályokon. Rengeteget tanulok, minden percben a társaimtól, egyre jobban azt érzem, hogy csak szélesedik a látóköröm és fejlődök nekik köszönhetően” – számolt be a romániai egyetemi hallgatók csapatát erősítő magyar diák, aki azt is elmondta, a rendezvényre Hollandiából, Belgiumból, Suriname-ból, Németországból, az Egyesült Államokból, Japánból, Iránból, Üzbegisztánból, Indiából, Magyarországról és Pakisztánból érkeztek egyetemisták.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS