2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogy is volt az, hogy Hosszú Katinka kolozsvári fellépésén senki nem szólalt meg magyarul?

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2019. október 01. 18:38, utolsó frissítés: 2019. október 03. 12:51

A magyar alpolgármestert egy rosszul megírt tudósítás miatt gyalázzák, holott az ő eredménye, hogy az úszóbajnok közönségtalálkozót tartott a kolozsvári magyarokkal. Ahogy az is, hogy az idei városnapokról a városháza magyarul is kommunikált.


Hiába jelent meg premierként a városnapok programfüzete magyarul is, hiába rendeztek külön a kolozsvári magyaroknak közös találkozót Hosszú Katinkával, mégis a városháza magyar alpolgármesterén, Oláh Emesén csattan az ostor - legalábbis ez tűnik ki abból, amilyen irányt vesznek a történések.

Történt ugyanis, hogy szombaton Kolozsváron járt Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, aki nem csak Magyarország, hanem bátran mondhatni, a világ egyik legikonikusabb sportolója. Minden szép és jó lett volna ezzel kapcsolatban, a szervezés professzionális volt, volt külön interjúlehetőség a sajtósoknak, dedikálás, és külön közönségtalálkozó is, csakhogy a maszol.ro tudósítójának "feltűnt", hogy bár a megnyitón beszédeket mondók közül mindenki magyar volt, "senki nem volt képes magyarul megszólalni".

Erre felkapta a fejét a kolozsvári kétnyelvűségért évek óta harcoló Musai-Muszáj mozgalom is, és kifogásolni kezdték, hogy nem volt magyar nyelvű megszólalás. Mindezt a maszol.ro cikkére alapozva írták, a portál pedig utólag megváltoztatta a tudósítás szövegét, mondván, hogy mégiscsak volt magyar nyelvű köszöntés Oláh Emese alpolgármester és Boros Bálint Juliánna, a BBTE Testnevelési Karának dékánhelyettese is megtette ezt.

Csakhogy addigra már Oláh Emese az elmondása szerint annyi gyalázkodó kommentet és üzenetet kapott, hogy helyreigazítást kért a Maszol portáltól, akik ezt ugyan nem tették meg, de jelezték, hogy új anyagban fogják feldolgozni a történteket.


Az alpolgármester elmondása szerint a szervezők keresték meg őket azzal, hogy a Hosszú Katinka nevével fémjelzett esemény bekerülhet-e a hivatalos városnapokba, amik a hétvégén zajlottak, a városháza pedig örömmel vállalta ezt a partnerséget.

“Folyamatosan egyeztettem a szervezőkkel, az Univer magyarországi képviseletével és a főszervezővel is találkoztam pénteken, és jeleztem, hogy ragaszkodom hozzá, hogy magyarul is köszönthessem a jelenlevőket. Akkor az egyedüli kérésük az volt, hogy röviden, három, maximum négy percben mondjunk köszöntőt. Kértem, hogy legyen egy közönségtalálkozó a magyar közönséggel, erre is rábólintottak. Másnap aztán elmentem a megnyitóra, és ott sorban jöttek a felszólalások, a főszervező csak románul beszélt, az Univer romániai vezérigazgatója is, ezután jött Katinka, őt tolmácsolták románra, és következtem én. Amint elmondtam románul a köszöntőmet, már fel is kezdték konferálni a dékánhelyettes asszonyt. De szóltam, hogy szeretnék magyarul is köszöntőt mondani. Akkor röviden elmondtam magyarul is a köszöntőmet, hiszen a helyzet már olyan volt, hogy sürgetőnek éreztem” - mesélte a Transindex megkeresésére az alpolgármester.

Maszol cikk eredetileg, és helyreigazítás után.Maszol cikk eredetileg, és helyreigazítás után.Oláh Emese azt is elmondta, hogy ugyanúgy, ahogy románul, magyarul is csak egy köszöntést mondott el, és amit a Maszol újságírója (például egy Facebook-kommentben a Musai-Muszáj megosztása alatt) kifogásol, hogy magyarul nem volt teljes értékű beszéd, érthetetlen, hiszen románul is mindössze egy mondattal mondott többet. Ez is csak amiatt alakult így, mert előzőleg már felkonferálták a következő előadót.

Mit mond a főszervező?

"Szóba sem jöhet az, hogy nem beszélhetett valaki magyarul, odafigyeltünk arra, hogy bárkihez eljussanak az információk román, magyar és angol nyelven is. Mint szervezés, nagyon jó esemény volt. A megnyitón vannak dolgok, amiken még csiszolni kell, és gondoskodni fogunk arról, hogy azokat az információkat, amelyek elhangzanak, mindenki megértse. Majdnem kilencszáz résztvevő volt, és volt, aki se románul, se magyarul nem beszélt, de minden információt megkaptak" - mondja Demény Attila, főszervező, a Sports Culture egyesület képviselője.

A főszervező elmondta, hogy a közönségtalálkozón bárki kérdezhetett magyarul, románul és angolul is, és minden résztvevőnek biztosították szinkrontolmácsot. Szerinte a szervezők részéről egyáltalán nem volt olyasfajta nyomás, hogy csak románul hangozzanak el a megnyitó beszédek.

“Erre jó példa, hogy a weboldalunkon minden információt meg lehetett találni magyarul és románul is. Elég erős üzenet ez arra nézve, hogy az esemény mindenkinek szól, és ez így marad a jövőben is” - mondta Demény. Arra a kérdésre, hogy ő miért nem szólalt fel magyarul, azt mondta, hogy nem tud válaszolni, de gondoskodni fog róla, hogy a jövőre nézve ez ne forduljon elő. Amikor visszakérdeztünk, hogy az, hogy miként lehetne erről másként gondoskodni a jövőben, minthogy akkor egyszerűen beszélni fog magyarul is, azt mondta: “igyekszünk megoldást találni arra, hogy ez a probléma többé ne forduljon elő”.És az eredmények, amikről senki nem beszél:

Oláh Emese sérelmezi, hogy az eredményekkel senki nem foglalkozik, hanem rosszul megírt tudósítások alapján támadják. “Eredmény, hogy a kolozsvári városnapok keretében került sor erre a rendezvényre, megjelent a programfüzetben, és az is nagy eredmény, hogy először sikerült biztosítanunk magyarul a promóciós anyagokat a kolozsvári városnapokhoz. Ugyanakkor jelezném, hogy kifejezetten az én kezdeményezésemre lett megszervezve a magyar közönséggel a találkozó, erre sokan eljöttek, és szabadon beszélgethettek Hosszú Katinkával” - fejtette ki.

Az alpolgármester szerint a cikk és a Musai-Muszáj fellépése óta folyamatosan szidalmazó üzeneteket kap, és leginkább azt sajnálja, hogy hiába volt helyreigazítás, hiszen az eredeti hír több emberhez jutott el.

“Több hónap munkáját semmisítette meg ez a helytelenül megírt tudósítás. Rengeteget dolgoztunk, hogy megjelenjen a városnapok programja magyarul, és legyenek magyar rendezvények is, és most abba ment át az egész, hogy a kolozsvári közösség magyar alpolgármestere nem volt hajlandó magyarul megszólalni” - summázta az esetet Oláh.

Fotó: Sports Culture egyesület/Facebook.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS