2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az online pornóról és a vicces cicás videókról is le kellene mondanunk a klímaváltozás miatt

Ambrus István Ambrus István 2019. augusztus 16. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A nagy adatforgalmat generáló online videók a szerverfarmok terhelésén keresztül növelik a káros CO2-kibocsátást.


Egyre nagyobb teret kap a hétköznapokban is a globális felmelegedés és a klímaváltozás elleni küzdelem témája. Ez nálunk is már nem csak abban mutatkozik meg, hogy idén Romániában is egyre többen csatlakoztak a műanyag mentes július kihíváshoz, hanem abban is, hogy egyre több tanulmány, újságcikk foglalkozik a jelenséggel és következményeivel, például az egyre szélsőségesebb időjárással. Ahogyan azzal is, hogy milyen lépésekkel lehetne a jelenséget megfékezni.

Vannak olyan környezetvédő aktivisták, akik egyenesen arra buzdítják az internetezőket, hogy kevesebb pornót, cicás videót vagy éppen Game of Thrones-t nézzenek, mert szerintük ezzel is mérsékelni lehetne az éghajlatváltozást. Véleményük szerint a nagy felbontású digitális tartalmak fogyasztása jobban leterheli a szolgáltatók és közösségi oldalak szerverfarmjait, amelyeknek ezáltal természetesen nagyobb lesz az energiaigényük is.

Az erről szóló tanulmány ismertetőjében a theshiftproject.org oldalon azt írják, hogy a digitális technológia környezetre gyakorolt hatása egyre nagyobb, a digitális eszközök elterjedésével az energiafogyasztás évente 9%-kal nő. A szerzők szerint a „digitális józanság” érdekében csökkenteni kell a számítógépeken és okostelefonokon áthaladó adatmennyiséget, amelyek többségét a sorozatok és a felnőtt tartalmú weboldalak nézegetése teszi ki, de a macskás videók is csak rontanak a helyzeten. Ez a takarékosság úgy érhető el, ha ebben is tudatosabb internet-felhasználókká válunk.

A netes tartalmak generálta adatforgalom 2018-ban. Az online videók 60%-ot tesznek ki. <i>Forrás: theshiftproject.org</i>A netes tartalmak generálta adatforgalom 2018-ban. Az online videók 60%-ot tesznek ki. Forrás: theshiftproject.org


Négy főbb adattípus teszi ki a globális internetforgalom 60%-át

Jelenleg a globális adatfolyam 60%-át a videók megtekintése jelenti, ez az adatforgalom szén-dioxidban meghatározva 305 millió tonna légkörbe kerülő üvegházhatású gázt jelentett tavaly. Vagyis a videók megtekintése során keletkező adatmennyiség áramoltatásához elhasznált áram előállításakor ekkora kibocsátás történt a különböző erőművekben. Ez az éves globális káros gázkibocsátás 1 százalékát teszi ki, ami történetesen Spanyolország CO2-termelésének felelne meg.

A tanulmány szerint a Netflix, az Amazon, a Hulu, a Prime és egyéb online streamingszolgáltatók 34%, a pornó 27%, a Youtube és egyéb videómegosztók 21%, az egyéb kategóriába sorolt, a közösségi média felületein lévő mozgóképes tartalmak pedig 18%-át adják a globális, videók generálta adatforgalomnak.

A tanulmány szerzői szerint a felhasználóknak tisztában kell lenniük a digitális térben keletkező és a természetre visszaható ökológiai lábnyomukkal, ezen keresztül pedig tudatosabb internetezőkké válhatnak, amin keresztül pozitív hatást gyakorolhatnak a környezetükre.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége a különböző típusú online videók alapjánAz üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége a különböző típusú online videók alapján


A theshiftproject.org azt is írja, ilyen téren nem az a kérdés, hogy ki kifogásolja az ezen szolgáltatók által megosztott tartalmat vagy a pornó videókat, hanem az, hogy mennyire vagyunk képesek céltudatosan használni a világhálót, ami által csökkenteni lehetne az adatforgalmat. A tanulmány szerzői azt írják, a 21. században már nem választás kérdése, hogy elköteleződünk-e az ilyen fajta ügyek mellett, inkább az a kérdés, hogy milyen áldozatok meghozatalára állunk készen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS