2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Azt mondta, ha tovább veszekszem, kiszúrja a szemem". Mindennapok a kolozsvári buszokon

Kulcsár Árpád 2019. augusztus 13. 21:21, utolsó frissítés: 2019. augusztus 14. 09:45

Rosszul működő SMS-rendszer, rosszindulatúan büntető, néha a kiskorúakkal agresszív ellenőrök. Történeteket gyűjtöttünk a kolozsvári tömegközlekedésről.


Aki az elmúlt időszakban Kolozsváron élte a életét, annak jó eséllyel van néhány története arról, hogy hogyan voltak vele modortalanok/durvák a jegyellenőrök. Vagy ha nem is volt áldozata ennek, a tanúja jó eséllyel igen.

Nemrég például olvasói levelet kaptunk arról, hogy két jóhiszemű fiatalt hogyan akart megbüntetni két jegyellenőr, aztán, amikor szerzőnk kérte, hogy mutassanak fel igazolványt, akkor inkább lesunnyogtak a buszról.

Gondoltam hát egyet, és kiírtam egy kolozsvári magyar egyetemistákat tömörítő Facebook-csoportba, hogy kaptak-e már igazságtalanul büntetést. Tucatjával érkeztek a sztorik, amelyeket összesítve azt lehet leszűrni, hogy az utasok ellenőrzése gyakran nem jóindulattal történik, hanem éppenséggel az ellenőrök minden lehető ürügyet megragadnak arra, hogy megbüntessék az embereket.

A rosszul működő SMS-rendszer


A történetekből az látszik, hogy legnagyobb baj az SMS-rendszerrel van. A szabályok értelmében ugyanis jegyet SMS-ben csak úgy lehet vásárolni, ha azt az ember még azelőtt megkapja, mielőtt felülne a buszra. Igen ám, csakhogy egyrészt ezt az újítást nem sokan tudják, másrészt még mindig sok olyan megálló van a városban, ahol nincs erre nézve figyelmeztető felirat kihelyezve. Ahol meg van, többnyire ott is csak románul, így aki nem beszéli a nyelvet, könnyen büntethetővé válik. A rendszer márpedig akadozik. Orsolya például azt meséli, hogy büntették már meg úgy, hogy elküldte ugyan az SMS-t, de a visszaigazolás csak fél órával a küldés után érkezett meg.

Az egyik nagy forgalmú megállóban, a belvárosban levő Sora áruházzal szemben például egyáltalán nincs információ arra nézve, hogy az utasoknak hogyan kellene eljárniuk SMS-jegy vásárlásakor. <i>Fotók: Transindex</i>Az egyik nagy forgalmú megállóban, a belvárosban levő Sora áruházzal szemben például egyáltalán nincs információ arra nézve, hogy az utasoknak hogyan kellene eljárniuk SMS-jegy vásárlásakor. Fotók: Transindex


“Velem is előfordult már, hogy a Minerva megállónál szálltam fel, úgy, hogy elküldtem az SMS-t, még mielőtt buszra szálltam. Az ellenőrök is itt ültek fel, és jöttek is jegyeket ellenőrizni, de nekem nem volt visszaérkezve a visszaigazoló SMS, csak az Izlazului megállóban kaptam meg. Természetesen kaptam büntetést, pedig láthatták, hogy időben elküldtem az SMS-t” - mondja Roland.

Evelyn arról számol be, hogy a A9-essel utazott éppen, viszont egy másik vonalra volt bérlete, lefele a Kossuth Lajos utcán. Mivel most az állomás felé tartott, ezért a Memón elküldött egy SMS-t, a Központi áruháznál pedig már meg is kapta a büntetést, mert a buszról küldte. Egy másik alkalommal Evelyn már nagyon próbált figyelni, hogy ne legyen a buszon, amikor elküldi az SMS-t, ezért a buszmegállókban levő kijelzőről pórbált tájékozódni, hogy mikor érkezik. Ám ott hiába írta, hogy három perc múlva befut, mert korábban jött. Így is elküldte az SMS-t, és addig nem ült fel, míg meg nem érkezett a visszaigazolás a sikeres vásárlásról. Hiába: az ellenőr odament, és azt mondta, márpedig ő hamarabb lyukasztotta ki a saját jegyét egy perccel, mint amikor az SMS érkezett, úgyhogy egész biztos, hogy a lány csalt. És persze büntetés következett.

"Decemberben a 6-osra szálltam fel, és automatikusan küldtem is el a jegyet telefonon. Legalábbis azt hittem. A következő megállónál felszállt két ellenőr. Vissza akartam írni a barátnőmnek, hogy már úton vagyok felé, mikor láttam, hogy nem pipáltam ki azt, hogy beleegyezek, hogy az SMS, amit küldök, az fizetős. Így hát gyorsan kipipáltam és elküldtem. Most már tényleg. Az ellenőr 2 percen belül nálam volt. Kérdezte, hogy van-e jegyem, s mutattam. Észrevette, hogy az ő jegyén (amit akkor érvényesített, amikor felszállt) egy perccel korábbi időt mutatott, mint az én esemesemnél. Így hát elkérte a személyimet, és megírta a büntetésem" - meséli a saját történetét Hanna, és ez a történet ismét csak rosszhiszeműségről árulkodik.


A történetekből kitűnik, hogy nagyon sok utas tapasztalt meg agressziót az ellenőrök részéről

Hunor például azt mondja, a 32-es vonalán jött lefele, majd az ellenőrök meg akarták büntetni, mondván, két perccel később vette a jegyet, mint azt kellett volna. Hunor vitába szállt velük, majd a Heltai téren leszálltak a buszról, és Hunor dühében elengedett egy káromkodást magyarul. Erre látta, hogy az egyik ellenőr elfintorodik, és magyarul kezd vele beszélni. Mivel ő a buszon megkérdezte, hogy valamelyikük beszél-e magyarul, hogy optimálisabban kommunikáljanak, és azt mondták, hogy nem, most kérdőre vonta az ellenőrt. Az ellenőrnek erre az volt a reakciója, hogy elővette a tollát, közel hajolt, és azt mondta Hunornak, ha tovább veszekszik, kiszúrja a szemét.

A kiskorúakkal könnyebben elbánnak

“Egy őszi este mentem hazafele, nagyon hideg volt, nem volt nálam a bérletem, és felültem a buszra. Az ellenőrök nem engedtek leszállni, el kellett mennem velük a végállomásig, 16 éves voltam, és már sötét volt. A végállomáson a garázsoknál elkezdték kérni az adataimat, de volt, amit nem tudtam fejből, például a személyi számomat. Pánikrohamot kaptam, és sírni kezdtem, csak ők voltak ketten, és én. Nem tudom hová lett a sofőr. Végül elengedtek, hogy menjek haza, és hozzam a pénzt. De amikor anyám meglátta, hogy milyen állapotban vagyok, nem engedett vissza. Utólag nagyon sajnálom, hogy nem hívtam a rendőrséget, de 16 éves voltam” - meséli Patrícia.

Bokor Zsuzsa szociológus nemrég a közösségi médiában osztott meg egy történetet, miszerint négy kisgyerek, köztük kettő az övé, egy 17 és 20 éves lány felügyelete alatt a Sétatérről mentek volna haza, kánikulában. De mivel hat embernek nehéz egyszerre jegyet vásárolni SMS-ben, az utolsót már csak akkor sikerült, amikor becsukódott az ajtó. Annak rendje és módja szerint le is szállították mind a hat személyt a buszról, mondván, hogy a személyazonossági felmutatása nélkül nem engedik őket sehova. Az pedig nem volt náluk. A férfiak kiabáltak, a gyerekek sírtak, az ellenőrök meg nem voltak hajlandók telefonon beszélni az anyával, akit a lányok közben felhívtak. Fél óra kellett, míg odaért a helyszínre, mint kiderült, közben magukkal hurcolták őket egy másik járatra is, majd megint leszállították őket, és a napon állva várakoztak a gyerekek. A helyszínen az ellenőr megtagadta, hogy azonosítsa magát, majd amikor az anya azt mondta, hogy akkor fotót készít róla, akkor ő fotózta le a gyerekeket.Van, hogy annyi is elég, hogy sokan vannak a buszon

Többen is jelezték, hogy egyszerűen azért lettek megbüntetve, mert a buszon sokan voltak, és előreengedtek embereket a jegy érvényesítésénél. Annak ellenére is megkapták a büntetéseket, hogy az ellenőrök világosan látták, hogy ennél gyorsabban nem tudtak volna lépni. Külön érdekes, hogy ilyen esetben többen is megjegyezték, hogy az ellenőrök nem csak kiosztják a büntetést, hanem esetenként be is szólnak.

Tímea például úgy véli, hogy azért büntették meg, mert a barátnőivel magyarul beszélt. “Az ellenőr ránk szólt, hogy ne beszéljünk ilyen csúnyán” - mondja. Előd akkor járta meg, amikor egyetemre jött fel, és barátaival lakást keresett a városban, tehát még nem is nagyon tudták, hogyan működik a rendszer. Megpróbáltak ugyan lyukasztani, de a busz tele volt, amikor meg odaértek, akkor elromlott a gép. Átmentek egy másikhoz, és megkértek egy idős urat, hogy ugyan segítsen már nekik, mire az ellenőr közbeszólt, hogy korábban kellett volna.

A Hétvezér tér mellett két 30-as megálló is van: egyikben sincs tájékoztató felirat. Az SMS-számot csak a buszon lehetne megnézni, de akkor már késő, mert lesből támadnak az ellenőrök a mobilosokra A Hétvezér tér mellett két 30-as megálló is van: egyikben sincs tájékoztató felirat. Az SMS-számot csak a buszon lehetne megnézni, de akkor már késő, mert lesből támadnak az ellenőrök a mobilosokra


Az alpolgármester szerint nem jeleztek semmilyen problémát az SMS-ekkel kapcsolatban

"Beszéltem Liviu Neaggal, a CTP igazgatójával az ügyben, és azt mondja, az elmúlt periódusban nem jeleztek feléjük semmilyen problémát ezzel kapcsolatban. Amikor a rendszer indult, akkor voltak jelzések. Sőt, a statisztikák alapján több mint 230 000 SMS-ben vásárolt jegyet állítanak ki havonta, és éppen ezért azt feltételezik, hogy működik a rendszer. Nem kizárt, hogy vannak problémák, de ezeket jelezni kell a közszállítási vállalat felé. Az egyetlen módja annak, hogy embereket megbüntessenek az, ha nem volt időben elküldve az SMS” - mondta el a Transindex megkeresésére Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Az alpolgármester azt mondta, ő személy szerint nem tapasztalt visszaéléseket, de ha valóban vannak, akkor azt kéri, hogy azt mindenki jelezze a CTP felé.

A CTP büntetésekre vonatkozó tájékoztatójában azt írják, hogy aki nem tartja jogosnak a kirótt bírságot, annak 15 napon belül joga van ennek érvénytelenítését kérni a kolozsvári bíróságon. A weboldalukon van ugyanakkor olyan e-mail cím is megadva, amelyen keresztül javaslatokat tehetnek az utasok. Az nem világos, hogy ezeket pontosan ki olvassa.

Oláh Emese elmondta azt is, hogy bár valóban nincs minden megállóban kitéve a figyelmeztetés, azért a megállók nagy részében van tájékoztatás. Oláh ugyanakkor nem tudott arra választ adni, hogy az ellenőrök milyen módon vannak bérezve, hogy esetleg a begyújtott büntetésekkel arányosan kapnak-e juttatásokat.

A fizetésekre vonatkozó, az SMS-rendszer működését, illetve az ellenőrök viselkedését firtató kérdéseinkkel hivatalosan is a CTP-hez fordultunk, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS