2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Már holnap elrajtol a Kolozsvári Magyar Napok, amit idén 530 ezer lejjel támogatott a kolozsvári önkormányzat

G. L. 2019. augusztus 13. 15:01, utolsó frissítés: 15:34

Igaz, holnap csak egy előre hozott kiállításmegnyitó lesz, de szombattól már tényleg nagyüzemben pörögnek az események.


Eget rengető újdonságot már nem mondtak, lévén a program már publikus, de kedd délelőtt hivatalosan megtartották a Kolozsvár Magyar Napok felvezető sajtótájékoztatóját, amin főleg a hétvégén, augusztus 17-én kezdődő esemény szervezési kérdéseivel kapcsolatban adtak tájékoztatást.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője először a magyar napok tíz évvel ezelőtti kitalálást idézte fel, amivel a frissen felújított főteret sikerült belakni, és talán egy kicsit azt is elfogadtatni az emberekkel, hogy lekövezték, más funkciót adtak neki. Mit mondta, nem szeretnének túlzásba esni az önünnepléssel, elsősorban azért igyekeztek mindent megtenni, hogy a szervezés jobb és a programok pedig színesebbek legyenek. A magyar napok elmúlt tíz évét a főtéren egy szabadtéri fotókiállítással idézik fel, míg a kolozsvári rendezvény mintájára, főként interetnikus környezetben elinduló magyar napos mozgalom bemutatására is jut ott hely. Miután köszönetet mondott a támogatóknak (a kolozsvári polgármesteri hivatal, a magyar kormány, illetve a kolozsvári üzleti szféra jelentős hozzájárulását emelte ki) és a partnerszervezeteknek, három eseményt külön is ajánlott:

* a Magyar Állami Népi Együttes külön a magyar napokra színpadra állított Kolozsvári piactér c. előadását, amely augusztus 18-án, vasárnap az ünnepélyes megnyitón láthat a közönség a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. A szervezők külön hangsúlyozták, hogy idén nem a korábbi években megszokott rendben, tehát nem hétfőn lesz az ünnepélyes megnyitó, hanem egy nappal korábban.

* a Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekarának augusztus 20-i, ünnepi hangversenye a Kolozsvári Filharmónia Auditorium Maximum dísztermében


* a budapesti Operaház Gördülő Opera programjának kolozsvári szabadtéri fellépése a sportcsarnok és a Kolozsvár Aréna közötti téren felállított kamion-színpadon. Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperáját adják majd elő.

Gergely Balázs, Oláh Emese és Szabó LillaGergely Balázs, Oláh Emese és Szabó Lilla


Szabó Lilla programigazgató azt is elmondta, hogy összesen 630 programpont szerepel az idei esemény kínálatában, amelyet 156 partnerszervezettel közösen szerveznek meg. A 630 programból 100 gyerekfoglalkozás lesz, amit főként a Romkertben, a Múzeumok sétányán a Farkas utcában, illetve a Mikó kertben szerveznek meg. Összesen 50 filmet vetítenek le a Sapientian, a Tranzit Házban, a Vallásszabadság házában és a Győzelem moziban.

Összesen 25 tárlatot szerveznek meg a magyar napok keretében, az elsőt, egy Gy. Szabó Béla-kiállítást már augusztus 14-én megnyitják a Quadro Galériában. Szabó Lilla ezen kívül a Korniss Péter fotóművész életmű-kiállítását említett a Művészeti Múzeumban, külön kiemelte emellett a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szervezett Ady-vándorkiállítás és a kortárs magyar gyerekverseket feldolgozó kiállítást is (előbbi a Szentegyház utca 4. szám alatti kiállítótérben, míg utóbbi a Szabók bástyájában lesz látható). Az említett kiállításokat most hétvégén, szombaton és vasárnap nyitják meg, de a kiállítások részletes menetrendjéért érdemes alaposan átböngészni. Meg amúgy is érdemes átolvasni a programot.

Természetesen idén is lesznek irodalmi programok, működik majd a Farkas utca, ahol a múzeumok, a civil szervezetek és az egyházak sátraiban várják programmal az érdeklődőket, szerveznek majd tematikus városnéző sétákat is, illetve tárlatvezetések is lesznek esetenként a most megnyíló kiállításokon. Az újdonságok között az említette a programigazgató, hogy a borkóstolók helyszíne idén az Apáczai líceum díszterme lesz, illetve az augusztus 21-én először megszervezett Magyar Pásztorkutyák Napját, amire már mi is felhívtuk a figyelmeteket. (És meg egyszer ajánljuk, ha eddig még nem olvastátok a napi bontásban készült, remek kis programválogatásunkat.)

Ezen túl két szobrot is felavatnak majd, Dávid Ferenc egész alakos szobrának az avatója augusztus 17-én lesz a Belvárosi Unitárius templom mellett újonnan kialakított kis téren, illetve Ditrói Ervin, a Művészeti Múzeum alapítója mellszobrának avatóját augusztus 21-én tartják a múzeumban.

Szabó szerint érdemes letölteni az applikációt, mert azon keresztül minden fontos frissítést közölnek. Összesen két típusú rendezvényéért kell fizetni, egyrészt a színházi előadásokért, másrészt a Donaton futóversenyen is van nevezési díj, a szervezők indoklása szerint mindkettőn azért, hogy a jelentkezők vegyék egy kicsit komolyan: tavaly például sokkal többen jelentkeztek, mint ahányan végül részt vettek.

A polgármesteri hivatal munkája kevésbé látványos, főként a szervezés adminisztratív részében működhetnek közre, de ezek nélkül nem lehetne zökkenőmentesen lebonyolítani a rendezvényt, hangsúlyozta Oláh Emese alpolgármester a sajtótájékoztatón. Szerinte ugyanakkor az elmúlt tíz évben megítélt támogatások nagysága is alátámasztja, hogy a hivatal mostanra már kiemelt rendezvényként kezeli a Kolozsvár Magyar Napokat: míg a 2010-es, első magyar napokra 3000 ezer lejt ítélt meg a helyi tanács, addig 2019-ben már összesen 530 ezer lejjel támogatja az eseményt.

A magyar kormány egyébként 60 millió forinttal, nagyjából 875 ezer lejjel támogatja a rendezvényt, amelynek összköltségvetése meghaladja az 500 ezer eurót (a polgármesteri hivatal és a magyar kormány támogatása ebből a saját számításaink szerint közel 300 ezer euró). A költségvetés fennmaradó részét a szponzoroktól és a helyi vállalkozók támogatásából biztosítják. Az elmúlt tíz évben összesen 2,3 millió lejjel támogatta az önkormányzat a Kolozsvári Magyar Napokat.

Oláh Emese kap szervezői pólótOláh Emese kap szervezői pólót


Oláh Emese ez után részletesen ismertette, hogyan működnek közre a Kolozsvári Magyar Napok lebonyolításában. Például idén először csütörtöktől vasárnapig meghosszabbították a 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamint a 25-ös trolijáratok órarendjét: 22.30 helyett 23.30-ig közlekednek majd. A tömegközlekedési járművek ebben a periódusban sűrűbben is járnak, mint az általában megszokott.

A következő útlezárásokra és forgalomkorlátozásokra lehet számítani a Kolozsvár Magyar Napok miatt:

* A rendezvény teljes időtartama alatt, augusztus 14-én 22 órától augusztus 26-án 22 óráig a Főtér keleti (a Szentegyház utca felőli rész) oldalán egy sáv le lesz zárva a Vodafone üzletig.
* Augusztus 19-én, 19 és 23 óra között, illetve augusztus 21-től 25-ig, naponta 20.30 és 23.15 óra között a Főtér déli (a Nemzeti Bank fiókja előtti rész) és keleti oldala teljes egészében le lesz zárva. Ez az idősáv módosulhat a koncerteken résztvevő tömeg mozgásának függvényében.
* Augusztus 18-án 22 órától augusztus 26-án 22 óráig a Farkas utca teljes hosszában, tehát az Egyetem utca és a Bethlen (Baba Novac) utca között le lesz zárva az autós forgalom előtt. Az utca erre az időszakra ismét sétálóutcává változik, ekkortól már épülnek a kézművesek és az étel-italárusok standjai, a sátrak és a színpad. A helyi rendőrség segíti a rendezvény szervezőit az utca felszabadításában, a parkoló autóktól.
* Az Egyetem utcában, a piarista templom előtti parkoló a Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt zárva lesz, itt augusztus 18. és 26. között lacikonyhák működnek.
* A Kolozsvári Magyar Napok alatt zajlik a Szent István-napi Néptánc-találkozó. A rendezvény programjában szerepel a hagyományos népviseletes felvonulás, amelyre augusztus 20-án 18 és 19 óra között lesz. A népviseletben felvonulók a Mikó utcán (str. Clinicilor) keresztül a Szent György vagy Béke tér (P-ța Lucian Blaga) és a Jókai utca (str. Napoca) érintésével érkeznek a Főtérre. A felvonulás ideje alatt az útvonalon egy autósáv szakaszonként, a menet haladásának ütemében lesz lezárva.
* Augusztus 24-én, 9 és 12.30 óra között, a Donaton futóverseny idején a Bethlen utcának a Farkas utca és a Király (I.C. Brătianu) utca közötti szakasza, a Király utcának a Bethlen utca és a Minorita (Hermann Oberth) utca közötti szakasza, a Minorita utcának a Deák Ferenc utca és a Farkas utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca déli oldalán egy parkolósáv (a Minorita utcától az Egyetemi Könyvesboltig), illetve az Egyetem utca keleti oldalán a Király utcáig egy autósáv lesz lezárva. A futóverseny útvonala a következő: Farkas utca – Színház (Emmanuel de Martonne) utca – Király utca – Minorita utca – Farkas utca – Bethlen utca – Király utca – Minorita utca – Deák Ferenc utca – Egyetem utca – Farkas utca.

Emellett a hivatal azt is közölte, hogy augusztus 19-25. között a főtéri szökőkút a koncertek alatt, vagyis naponta 19-23 óra között nem üzemel, és 20-23 óra között pedig a teret megvilágító reflektorokat is lekapcsolják. Az augusztus 19-i, hétfői Szentegyházi Gyermekfilharmónia fellépésének idejére, illetve az Egri csillagok történelmi musical idején, tehát 19-22 óra között nem lesz közvilágítás a Főtér nyugati, keleti és déli oldalán. A közvécék nyitvatartási idejét is meghosszabbítják augusztus 19-25. között, egészen 23 óráig lehet majd ezeket használni. Augusztus 13-26. között, délelőtt 11-től hajnali 4 órái ideiglenes, konténerekbe berendezett illemhelyek is üzemelnek a közvécék szomszédságában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS