2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nálunk is szabályozzák az elektromos rollerek használatát, de nem sok köszönet van benne

G. L. 2019. július 12. 14:28, utolsó frissítés: 16:11

Dupla olyan sebességgel engednék a száguldást, mint például a németeknél.


Lehetetlen nem észrevenni, hogy a nagyvárosok közlekedését masszívan elárasztották az elektromos rollerek. És Párizs, Bécs vagy Prága mellett megérkeztek Romániába, Kolozsvárra vagy Temesvárra is.

Nálunk nagyjából egy éve kezdtek megjelenni az első cikkek az e-rollerek elszaporodásáról. Főleg arról írtak, hogy nem lehet a közúti forgalomban használni, lévén nincs szabályozva a használatuk. Egy friss törvénytervezet ebből a szürke zónából próbálja meg kiemelni az elektromos rollereket, és ennek kapcsán jártunk utána, hogy is állunk most ezekkel az elektromos járgányokkal.


Egyértelműen látszik, hogy az egyre kevésbé számít, ha nincs elektromos rollered,

mert tudsz bérelni. Tavasszal például még arról szóltak a hírek, hogy a Flow májustól lehetővé teszi Bukarest és Temesvár mellett Kolozsváron is az elektromos rollerek bérlését. Az akkori hírek szerint 500 rollerrel akarnak indítani, de az év végére már azt szeretnék, hogy 3000 járműves legyen a bérelhető flottájuk. A cikk írása előtt letöltöttük az alkalmazásukat, de sem Kolozsváron, sem Temesváron nem jelzett egyetlen rollert sem. Pedig korábban még azt írták, hogy 1 millió euró értékben akarnak a Xiaomi M365 típusú járgányokat beszerezni. A Flow elektromos rollereinek a bérlése percdíjas, 2 lej elvenni a járgányt, majd percenként 50 banit kell fizetni. Egyelőre csak Bukarestben működnek, de valószínűleg nemsokára megérkeznek Kolozsvárra is, ha már ígérték.Ezzel szemben az elektromos rollerek bérlésével foglalkozó e-fain.ro-ról már most lehet meglehetősen borsos áron járgányokat bérelni. Egy napra 100 lejért adnak egyet, míg öt napra 460 lej. Csak viszonyításképpen, egy elektromos biciklit egy napra már 60 lejes áron lehet kibérelni.

Flow-állomás BukarestbenFlow-állomás Bukarestben


És még mindig lehet folytatni a sort olyan szolgáltatókkal, akik azt tervezik, hogy terjeszkednek Románia felé is. Bukarestben már most lehet elektromos rollert bérelni a Wolf-e nevű szolgáltatótól, akik április óta vannak jelen a fővárosban, de honlapjukon máris azt ígérik, hogy hamarosan megérkeznek Kolozsvárra is. Idén tavasszal lépett a romániai piacra a hasonló szolgáltatást nyújtó amerikai Lime, és a sajtóhírek szerint ők is terjeszkednének Kolozsvár felé. És ne feledjük, hogy 2017-ben a részvételi költségvetés nyertes projektjei között volt egy olyan is, amely elektromos rollereknek építene kölcsönzési hálózatot. A projekt egyelőre még tervezési fázisban van, de az akkor nyertes projekteket rendre most élesítik, így a szelektív kukákat is például. Temesváron ezzel szemben a közszállítási vállalat vásárol rollereket, amit aztán ki lehet bérelni tőlük.


Az egészben az a legidegesítőbb és legveszélyesebb, hogy a járdán száguldoznak,

esetenként akár 40 km/h-s sebességgel is. És ezt nem csak mi mondjuk, hanem az elektromos rollerek körüli szabályozás is úgy alakul, hogy egyre kevésbé lehet velük felmenni a járdára. Franciaországban például szeptembertől betiltják az elektromos kétkerekűek járdán való használatát. Budapest I. és V. kerülete is úgy döntött már, hogy a hozzájuk tartozó gyalogutakon és gyalogos övezetekben is tilos elektromos meghajtású eszközöket használni. Ez az elektromos rollerek mellett a segway-, hoverboard- és az elektromos gördeszka-használatot is érinti. A hétvégén a koppenhágai rendőrök már az ittasan rollerezőkre csaptak el, mert egyébként ott is tilos a járdákon elektromos rollerrel száguldani.Németországban - ígérem, ez az utolsó példa, csak szeretnék egy kis nemzetközi kitekintést mutatni szabályozásban is - idén tavasszal legalizálták az elektromos meghajtású rollerek használatát. Andreas Scheuer közlekedési miniszter úgy érvelt mellette, hogy az elektromos rollerek a közösségi közlekedéssel együtt "újabb igazi alternatívát kínálnak az autó helyett", ideálisak az úgynevezett utolsó mérföld - a városi közlekedési utolsó szakasza, például a busz-, metró- vagy villamosmegálló és az otthon vagy a munkahely közötti távolság - megtételére. Tehát alapvetően pozitívan álltak az e-rolleres közlekedéshez. Az ottani szabályozás azért is érdekes lehet, mert a német piac lehet a következő, amit az e-rollerekkel meg akarnak hódítani.

A német kormány eredetileg úgy tervezte, hogy két osztályba sorolja a nagyvárosok utcáin egyre gyakrabban látható elektromos rollereket. Az egyikbe a legalább 6 és legfeljebb 12 km/h-s sebességű rollerek kerültek volna, és ezeket járdákon és gyalogos övezetekben is lehetett volna használni. A másikba a legfeljebb 20 km/h-s végsebességre képes e-rollerek kerültek volna, ezekkel a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehetett volna hajtani. A német biztosítótársaságok szövetsége viszont élesen bírálata a kormány tervezetét, mondván, az elektromos rollerek a járdákon és a gyalogos övezetekben 11,9 km/h-s sebességgel, tehát szabályosan közlekedve is fokozzák a balesetveszélyt, lévén, kétszer gyorsabban haladnak, mint egy átlagos gyalogos.

Ennek az lett az eredménye, hogy végül a Bundesrat ehhez képest szigorúbb szabályokat fogadott el, így teljesen megtiltották a járdákon való közlekedést az elektromos rollerekkel, csak a kerékpárutakon, a kerékpársávokban és a közös használatú busz- és kerékpársávokban lehet velük közlekedni. Ha nincs kerékpársáv, akkor a kerékpárokra vonatkozó szabályok érvényesek rájuk. 14 éves kortól lehet használni az e-rollereket. Bukósisak viselése nem kötelező, külön jogosítvány sem szükséges, de felelősségbiztosítást kell majd kötni az elektromos meghajtású rollerekre, és kell erről ragasztani egy matricát a járműre. Aze-rollereket egy hátsó lámpával, egy első lámpával, egy féklámpával, egy csengővel, illetve két egymástól függetlenül működő fékkel kell felszerelni.


Romániában most tervezik szabályozni az elektromos rollerek használatát,

és hát a német szabályokhoz képest meglehetősen engedékenynek tűnik, főleg, ami a járművek sebességét illeti. A Digi24 cikke szerint az elektromos rollerek jelenlegi szabályozása szorosan összefügg a mopedekével. A törvénytervezet benyújtó PNL-s Sorin-Dan Moldovan pedig pont ez alól függetlenítené az elektromos rollerek használóit.

A tervezet kidolgozója úgy érvel, hogy a KRESZ jelenlegi változatában a 25 km/h feletti sebességet elérő elektromos rollereket a mopedekkel megegyező kategóriába sorolja, és ez már csak azért is problémás, mert a mopedekhez vezetői engedély szükséges. Ennek hiányában bűncselekménynek minősül a használatuk, és az sem szabályos, ha nincsenek nyilvántartásba véve, illetve a járdán használják. Az e-rollereket bérbeadó vállalatok ezt a szabályozást egybéként azzal játszodták ki, hogy a bérelhető járművek sebességét 24 km/h-ban maximalizálták.

A kijelölt bicikliúton lesz majd szabályos közlekedniA kijelölt bicikliúton lesz majd szabályos közlekedni


A tervezet a következőképpen definiálja az e-rollereket: két- vagy háromkerekes, 2 kW-os elektromotorral működik, és legfeljebb 40 km/h-s sebességgel lehet vele száguldani, ami ugye a németországi szabályozás duplája. A jogszabály-tervezet szerint az elektromos rollereket a kerékpárutakon kell használni, ha egyszer van ilyen. Arra nem térnek ki külön, hogy járdán milyen körülmények között közlekedhet egy elektromos roller, ha nincs mellette kijelölt bicikliút. Tovább azt is szabályozná a törvény, hogy a kézzel húzható vagy tolható járművekhez és a kerékpárokhoz hasonlóan nem kell beíratni a forgalomba az elektromos rollereket sem. Az úttesten a 14 éves kor fölöttiek gurulhatnak, de a 18 év alattiaknak kötelező lenne a védősisak használata. A kerékpárokhoz hasonlóan, lámpa és fényvisszaverő nélkül tilos lenne éjszaka közlekedni.

Jelenleg a bizottságoknál van a törvénytervezet, a módosítást a képviselőháznak kell megszavaznia.

címoldali fotó: SMART Mobility Cluj Facebook oldal/ Nicu Cherciu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS