2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5+1 program az Udvarhely Napokról, amit biztosan nem hagynánk ki

G. L. 2019. május 29. 08:26, utolsó frissítés: 08:32

Irodalom és gasztronómia, buborékfújás és kaszálás is van a kínálatukban.


Idén először személyesen is ott leszünk az Udvarhely Napokon, és ennek apropóján tüzetesebben is megnéztük a programot. Ebből ajánlunk nektek néhány izgalmasat, hogy mindenki találjon kedvére valót.

1. Írói fogások. Terítéken az irodalom

Az evés és irodalom kapcsolatáról nyitnak meg szerdán 18 órától egy különleges kiállítást a Haberstumpf-villában, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum szervezésében. Az előzetes ajánló alapján pedig biztos nem szeretnénk kihagyni.

„Most beleshetünk Krúdy leveses táljába – és nem csak képletesen. A kiállításon az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálaljuk: klasszikus és kortárs íróink konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe. Többek között Kazinczy kávéscsészéje, Madách Imre fűszertartója, Arany János pecsenyéstálja, Csinszka cukortartója, Németh László tányérja, Nemes Nagy Ágnes teáskannája, Mándy Iván süteményes tányérja, Weöres Sándor tányérja. A falakat kortárs írók tányérjai díszítik, például Fehér Béláé” – olvasható a kiállításról a budapesti múzeum honlapján, s nekünk ez pont elég, hogy meg akarjuk nézni. Ízelítőnek pedig lásd a nyitóképet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban készült.2. Fújd ki magad! Nagy buborékfújás

Az amúgy is változatos gyerekprogramot kínáló napok kiemelt eseménye a június 1-jei Buborékos Gyereknap lesz, aminek csúcspontja pedig egyértelműen a nagy buborékfújás. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük, mit is kell érteni alatta, és milyen felszabadító élmény lehet nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is lehetőséget ad egy kicsit ismét gyereknek lenni.


3. Az Észműves sátor előadásai

Mondhatnánk, hogy azoknak ajánljuk, akik a kreatív iparban akarnak vállalkozást indítani, de szerintünk egy ilyen sátor arra is tökéletes, hogy olyan témákkal találkozzanak a laikusok, mint tech start-up indítása, fogyasztói jogok, vagy az önvezető autók jelene vagy jövője. De például a HipMenu romániai indításainak a tanulságairól szóló előadás is kötelező programpontnak tűnik. A sátor házigazdája idén a Hargita Business Center partnerségben az U-Hub Udvarhelyszéki IT&C közösséggel és az IT Plus klaszterrel.

4. Kárpát-medencei Hagyományőrző Kaszáló és Szénacsináló NapValószínűleg az idei Udvarhely Napok legegyedibb programpontja lesz a Csicser és Budvár aljában pénteken szervezett esemény, amelynek keretében még verseny is lesz. Kaszálásból, takarásból, gereblye és villa használatából mérhetik össze tudásukat a résztvevők, egy szakmai zsűri jelenlétében. A téma tudományos feldolgozása iránt rajongóknak pedig Kovács Melánia néprajzkutató tart előadást a kaszálás hagyományáról Székelyföldön.

5. Boban Marković Orkestar-koncert

Tényleg nem túlzás azt mondani, hogy nehéz egy koncertet kiemelni, mert a Bohemian Betyars zenekart az őrültsége miatt szeretjük, a Kiscsillagot természetesen Lovasi szövegei miatt, míg Kowalsky meg a Vegát az őrült bulijai miatt. És mégis Boban Marković zenekarát ajánljuk inkább, mert annál nagyobb őrület és annál nagyobb buli nem biztos, hogy lesz az Udvarhely Napokon.
+1 Kutyasimogató

Meg egy csomó egyéb kutyás foglalkozás Ebremény sátorból, például sétáltatás, és annak íratlan szabályai. Kutyásoknak kötelező a sátor, másoknak pedig erősen ajánlott, mert egy kis simogatástól nem csak a kutyák, hanem az emberek is jobban érzik magukat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS