2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Neked mi jut eszedbe először a kolozsvári egyetemista életről?

G. L. 2019. május 21. 15:10, utolsó frissítés: 2019. május 22. 16:11

Diákok most a számlákat és szabadságot emelték ki egy exkluzív és egyszeri kiállításon.


Az amerikai tinikomédiák alapján középiskolásként azt hihetnénk, hogy csak a buliról és a csajozásról/pasizásról szól az egyetemista élet, aztán mikor megérkezünk a vágyott Kolozsvárra, elég váratlanul érhet minket, hogy leginkább a számlák kifizetése és a pénz kicentizése jelenti kihívást, arról szólnak a mindennapok.

Ezt a kolozsvári egyetemista életérzést próbálták meg megragadni a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció és közkapcsolatok szak másodévesei hétfőn. A Kolozsvári Diákélet címmel rendeztek kiállítást a K+ közösségi térben a kulturális menedzsment (vezető tanár Biró Árpád Levente) tantárgyuk vizsgájaként. Ott próbáltuk meg kideríteni, hogy mit jelent számukra kolozsvári egyetemistának lenni. A téma adott volt, tartalommal viszont nekik kellett feltölteni.


"Esténként egy sör mellett ültünk össze néhányan,

hogy összeírjunk pár olyan témát, amiről úgy éreztük, hogy muszáj belerakni egy ilyen kiállításba" - magyarázta Bodor Tekla Kincső, aki az egész eseményt koordinálta. Mint mondta, teljesen szabad kezet kaptak, olyan dolgokat választhattak ki, ami számukra tényleg fontos. Így jöttek képbe a számlák és a nyugták, amelyek tényleg többször, a legkülönbözőbb formákban tűntek fel. Azt hiszem, hogy ez volt a kiállítás egyik olyan pontja, ami miatt tényleg szerethetőre sikerült. Nem a diáknapokat akarták bemutatni, ami valószínűleg a diákéveik legemlékezetesebb napjait jelentik, hanem a hétköznapokat, amiben a számlák és a mindennapi kaja beszerzése jelenti a gondot. A diáknapok legfeljebb az asztalon hagyott belépőn tűnik fel, mert azt még sem lehet, hogy a legnagyobb diákrendezvényre nem utalnak. "Finom utalásokban próbáltuk becsempészni a diáknapokat is" - jegyezték meg.A sokat emlegetett welcome drinkA sokat emlegetett welcome drink


Nyugták. Főleg ételről és piáról.Nyugták. Főleg ételről és piáról.


Ahogyan a kiállítás kurátoraként bemutatott Tordai Beatrix magyarázza, ő csak a kezdeti elképzelést vázolta fel, hogy szerinte milyen kellene legyen, de igazából közösen találták ki és valósították meg. Például azt, hogy a welcome drink ne fancy pezsgő legyen, hanem sör, mert arról szól inkább a diákélet. "Meg a zakuszkáról, mert az az első dolog, ami eszünkbe jut akkor, amikor felvetődik, hogy mi van otthon ennivaló. Meg ugye, a számlákról" - tette még hozzá Bea. Amúgy tényleg mindent meg is lehetett kóstolni a kiállításon.

A büntetés is szerves része az egyetemista életnek, van, aki a buszon kapja, mert lejárt a bérletet, más meg azért, mert nem a kijelölt helyen parkolt.A büntetés is szerves része az egyetemista életnek, van, aki a buszon kapja, mert lejárt a bérletet, más meg azért, mert nem a kijelölt helyen parkolt.


A kolozsvári egyetemista alapgyógyszerei a fájdalomcsillapító a másnaposságra, ParaSinus a megfázásra és vitaminok a szesszióra. A kolozsvári egyetemista alapgyógyszerei a fájdalomcsillapító a másnaposságra, ParaSinus a megfázásra és vitaminok a szesszióra.


Az alkalom sajnos egyszeri és egyelőre nem lesz ismétlés, pedig lehet, hogy ezt lenne érdemes megmutatni a felvételizni vágyónak, hogy mi vár rájuk, ha kolozsvári egyetemisták lesznek. Az egyetemi asztalnál le is lehetett ülni, és "tanulni" egy kicsit, a felsorakoztatott bőröndöknél és táskáknál pedig azt képzelhettük el, hogy milyen lehet egy egyetemista költözése. Voltak üres sörösüvegek, szigorúan csak egy buliról, míg az íztérképnél zakuszkát, dzsemeket és az elmaradhatatlan pástétomot lehetett kóstolni. De kaptak átbulizott éjszakáról is sztorikat és az olvasnivalót is feltornyozták.


Biztos vagyok benne, hogy új emberként tudsz innen távozni,

ha egy kisvárosból jöttél, és megtapasztalod ezt a zsongást - mondta még Bea, akit arról is megkérdeztünk, hogy neki mi a legnagyobb élménye a várossal kapcsolatban. "Nyitottabb lettem az emberekre. Megvolt a társaságom már előtte, akikekkel szerettem együtt lenni amiatt, mert közös volt az érdeklődési kör. Itt megtapasztaltam azt, hogy jöhet máshonnan mindenki, de mindig van egy közös pont - fejtette ki, hogy mit jelent számára a város.

Berendezett tanulóasztal érdeklődőkkel.Berendezett tanulóasztal érdeklődőkkel.


Zakuszkával kent kenyér a kiállítás nassolnivalója.Zakuszkával kent kenyér a kiállítás nassolnivalója.


Tematikus olvasnivalókTematikus olvasnivalók


De volt olyan is, aki sokkal hétköznapibb dolgot említett. "Nekem a tavalyi KMDSZ Diáknapok a legemlékezetesebb, az úgy egészében maradandó élmény a bulik miatt, az olyan barátok miatt, akikkel már évek óta nem találkoztam, és maga a hangulat miatt is" - mondja Kincső.

"Egy olyanfajta szabadságot kapsz, amit azelőtt nem tapasztalhattál meg. Líceumban is ide jártam, de akkor még nem éreztem ezt a szabadságot, mert az egyetemen alatt teljesedett ki igazán" - tették hozzá, hogy a sok hétköznapi probléma mellett miért szeret mégis mindenki kolozsvári egyetemistának lenni, aki kipróbálta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS