2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ilyen lesz az új Facebook: jelentősen átalakítják a legnagyobb közösségi oldalt

G.L. 2019. május 02. 19:44, utolsó frissítés: 20:53

Minden másra is átalakítás vár, ami hozzájuk tartozik. Jönnek a csoportok, a randizás, a gyorsabb Messenger, de leginkább a vásárlás.


A napokban tartották a Facebook fejlesztői konferenciáját, és ennek alkalmából egy csomó újdonságot jelentettek be. Nem csak a legnagyobb közösségi oldalt érintő változtatásokat, hanem a hozzá kapcsolódó más alkalmazások újításait is, így a WhatsApp, az Instagram és a Messenger esetében is vannak újdonságok. Ezeket szemléztük.


A jövő privát

- indította bemutatóját Marck Zuckerberg, a közösségi oldal vezetője, és ennek jegyében szervezik át az oldalt. Egy adatvédelemre összpontosító közösségi platformot terveznek, ami olyan teret jelent az emberek számára, ahol szabadon kifejezhetik magukat, és úgy érzik, hogy az őket leginkább érdeklő személyekkel és közösségekkel állnak kapcsolatban.

Mark ZuckerbergMark Zuckerberg


Zuckerberg bemutatója szerint a közösségi média szerepe sokáig az volt, hogy elérjük az egész világot, de mostanra ez már megváltozott. Fontosabb lett a magánélet, és már nem érzik szükségesnek, hogy a látásból ismert korábbi munkatársaink is azt lássák, hogy hol nyaralunk. Ugyanakkor a közösségi média használata közben előtérbe került az az igénye az embereknek, hogy olyanokkal lépjen kapcsolatba, akikkel közös az érdeklődési köre és közös a szenvedélye. Ennek megfelelően a változtatások leginkább a csoportokkal kapcsolatosak lesznek.


Kevésbé kék Facebook jön

Ezzel összhangban alakítják át a közösségi oldal dizájnját, világosabb, egyszerűbb, gyorsabb és még letisztultabb oldalt ígérnek, ahol könnyű lesz megtalálni a leggyakrabban használt és keresett funkciókat. A telefonos alkalmazásban az amerikaiak számára már most elérhető az új dizájn, de a következő hetekben az egész világon bevezetik. Az asztali gépeken a következő néhány hónapban válik elérhetővé az újradizájnolt, kevésbé kék Facebook.

A Facebook beszámolója szerint az új dizájn megkönnyíti az emberek számára, hogy megtalálják az érdeklődési körüknek leginkább megfelelő csoportokat, mert állításuk szerint, amikor egy ember megtalálja a számára legfelelőbb csoportot, akkor az a Facebook leghasznosabb részévé válik számára.

Aszerint tervezik át a Csoportok lapot, hogy elősegítsék az új csoportok felfedezését. Ugyanakkor könnyebbé teszik a csoportok megtalálását máshol az alkalmazásban, mint például a Marketplace, a Játékok vagy a Facebook Watch. A hírfolyamunkban is többet láthatunk majd a csoportjainkban történő eseményekről, de egyszerűsítik a tartalmak megosztását a hírfolyamból a csoportba. Állításuk szerint olyan egyszerűen fog menni, mint ahogyan manapság egy-egy embernek tudunk bejegyzéseket megosztani.

Könnyebb lesz új csoportokat találniKönnyebb lesz új csoportokat találni


Új funkciókat vezetnek be a csoportban kialakult közösségek támogatására is. Az egészséggel foglalkozó csoportokban például lehet majd névtelenül kérdezni, a munkahelyi csoportokban pedig új sablonokat hoznak létre a munkaadók számára, hogy egyszerűbb legyen számukra a posztolás. A munkavállalóknak pedig lehetőséget kínálnak arra, hogy közvetlenül a Facebookon keresztül jelentkezzenek egy-egy munkára. A játékos csoportokban privát beszélgetéseket lehet kezdeményezni, és egyszerűbb lesz az oldalon a programokat is megtalálni. És így tovább, más tematikus csoportokban is lesz változás. Ugyanakkor egyszerűbb lesz jelenteni azokat is, akik nem tartják be a közösségi irányelveket, és például kamuhíreket osztanak meg.

Munkaajánlat a csoportbanMunkaajánlat a csoportbanA Tinder babérjaira törnek

A Facebook Dating szolgáltatásban lehetőség lesz az ismerősöket (a bővített baráti körben, tehát például a csoportokban is) aszerint listázni (legfeljebb kilencet), hogy ki az, akivel esetleg a barátságnál többről is szó lehet. Ha az ismerős is listázott, akkor erről mindkét felet értesítik, és a többi már rajtuk múlik. Mivel ez az alkalmazás egyelőre nem érhető el nálunk, és nem is írják, hogy az elkövetkezendő időszakban az egész világon elérhetővé tennék, ezt nem részletezzük jobban.

Viszont írunk arról az újításról, amely az embereknek az új barátokkal való találkozást segíti elő. Létrehozták a Meet New Friends-t, hogy segítse az embereket új barátságok kialakításában az olyan közösségekben, mint egy iskola, egy munkahely vagy egy város. Ezt az újítást használva olyan embereket találhatnak meg a felhasználók, akik nyitottak az új barátokkal való személyes ismerkedésre, és fordítva. Ezt az alkalmazást természetesen a csoportokba is integrálják majd, ezzel is lehetőséget adva, hogy találkozzanak a közös érdeklődési körrel rendelkező személyek. Ennek a tesztelése már folyamatban van, hamarosan szélesebb körben is bevezetik.

Ugyanakkor lesz egy új események (New Events) lap is, hogy egyszerűbb legyen felfedezni, hogy milyen események történek a környezetünkben, ezen keresztül kaphatunk ajánlatokat és hasonlók. Állításuk szerint már idén nyártól elérhető lesz ez az újítás.


A kínaiak WeChatjétől is tanultak a Facebook fejlesztői

Fizetésre is lehet majd használni a WhatsAppot, Instagramot vagy a Facebookot is. Zukerberg szerint legalább annyira egyszerűnek kellene lenni pénzt utalni, mint feltölteni egy fotót. Az Instagramon és a Facebook Marketplace oldalán is lehet majd használni ezt a szolgáltatást. Gyakorlatilag olyan lesz, mintha egy online bolt lenne, ahol bárki lehet eladó.

A Marketplace oldalán történő vásárlásról csak annyit írnak, hogy hamarosan elérhető lesz az Egyesült Államokban, az Instagramon gyakorlatilag már a jövő héttől vásárolhatnak kedvenc alkotóiktól az amerikaiak úgy, hogy nem hagyják el az applikációt. Azt ígérik viszont, hogy bárki tud majd vásárolni a közvetlenül a kedvenc alkotójától bárhol a világon. Sőt, arra is lesz lehetőség, hogy a felhasználó a kedvenc sztárjának a cipőjét is megvásárolja, ha az hozzákapcsolta a márka és a típus oldalát.

Adományozás Instagram StoribanAdományozás Instagram Storiban


Ugyanakkor már mostantól (legalábbis Amerikában, de dolgoznak azon, hogy más országokban is minél hamarább) lehetőség lesz a nonprofit szervezetek támogatására, adományokat gyűjteni nekik közvetlenül az applikáción keresztül.


Teljesen megújul a kamera az Instagramon

Állítólag fotó vagy videó nélkül is lehetőség lesz megosztani a számodra fontos emberekkel, hogy mit érzel vagy gondolsz. Ugyanakkor egy csomó izgalmas kérdést, matricát, bármit rá lehet tenni képre vagy videóre, mint amikor történetet csinál az ember. Azt írják, hogy hamarosan már globálisan elérhető lesz az új kamera mód.

Az új kamera funkció InstagramonAz új kamera funkció Instagramon


Bár az Instagram újításokat felsoroló közleményben ezt nem írja, de például az Index beszámol arról is, hogy tényleg jön az a funkció, amikor beállítástól függően nem lehet majd látni, ki hány lájkot kapott a képére, mert ezzel nem akarnak másokat frusztrálni. Illetve arról is szó van, hogy az Instagramon felveszik a harcot az online bántalmazás ellen, ehhez több új lehetőséget is bemutattak, az egyszerű figyelmeztetéstől kezdve a komolyabb dorgálásig terjed a skála, de egyelőre nem látni, hogyan működik majd ez a gyakorlatban.


Igazán privát beszélgetéseket ígérnek a Messengeren

Az alapoktól újraírt Messengerrel álltak elő, hogy gyorsabb és biztonságosabb legyen, mint valaha, mert ezt várják el az emberek. Azt ígérik, hogy az új Messenger kevesebb energiát és memóriát fogyaszt majd, úgy lesz 30 MB méretű az alkalmazás, hogy sokkal stabilabb is lesz, és sokkal több funkciója lesz, mint annak, amit manapság használunk.

Közös videónézés a Messengeren videóchatelés közbenKözös videónézés a Messengeren videóchatelés közben


Ilyen új funkció lesz a közös videónézés. Azt ígérik, hogy akkor is valós időben nézhetünk közösen videókat/filmeket, ha nem vagyunk fizikailag egy térben a barátunkkal vagy a családtagunkkal. Azt írják, hogy lehetőségünk lesz a Facebook applikációjából megosztani egy videót a Messengeren másokkal, és meghívni őket arra, hogy akár videócsevegés és chatelés közben közösen nézzük meg az adott tartalmat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy élőben láthatnánk is a másik reakcióját a videóra. Jelenleg a funkció tesztelése zajlik, elméletileg az év végétől lesz elérhető világszerte.

Emellett az asztali gépeken (desktopon) elérhető applikációja is lesz a Messengernek, mert mint mondják, az emberek bármilyen eszközről zökkenőmentesen szeretnének üzenetet küldeni, és néha úgy érzik, hogy egy kicsit több térre lenne szükségük. Mind Windows, mind MacOS gépeken futni fog, és állítólag csoportos videóhívásokra és projektekben történő együttműködésre egyaránt alkalmas lesz.

Ilyen lesz az asztali MessengerIlyen lesz az asztali Messenger


Könnyebb lesz kapcsolatba kerülni a közelebbi barátokkal az alkalmazásban, külön helyet építenek be ehhez, ahol felfedezheted a közeli barátok sztorijait és üzeneteit. És arra is lehetőség lesz, hogy a napunkból megosztott részleteknél kiválasszuk, hogy kivel is osztjuk meg pontosan. Ez a fejlesztés is az év vége felé várható.

A vállalkozásoknak pedig azt ígérik, hogy segítik a kapcsolattartást az ügyfeleikkel. Segítenek a hirdetések létrehozásában, és lehetőség lesz a Messengeren belül például autószerelőt vagy fodrászt találni. Hasonló fejlesztés várható WhatsAppon is, olyan üzleti katalógusok lesznek elérhetőek, amelyen kapcsolatba lehet lépni a vállalkozásokkal. Ezekkel a vállalkozások bemutathatják a termékeiket, hogy az emberek könnyebben megismerhessék őket.

Autó bérlése MessengerenAutó bérlése MessengerenKét új Oculus érkezik

Bemutatták az Oculus Rift S és az Oculus Quest VR-szetteket, utóbbi érdekessége, hogy nem lesz hozzá vezeték. Amerikában már most elő lehet rendelni, mindkettő 399 dollárba kerül. Könnyen lehet majd úgy beállítani, és a barátok játszhatnak vele úgy, hogy nem is kell egy szobában, de akár egy országban sem lenniük. Ha mégis egy térben vannak az ismerősök, akkor a TV-re kivetítve, és telefonon ők is részt vehetnek a játékban anélkül, hogy lenne rajtuk VR szemüveg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS