2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megy vagy marad a fémtető? Sokaknak nem tetszik a Hármashalom oltár átalakítása

Timár Norbert Timár Norbert 2019. április 25. 15:13, utolsó frissítés: 15:21

Vitát kavart a pápalátogatás helyszínéül szolgáló csíksomlyói Hármashalom oltár bővítésének terve. Kérdés, hogy mennyire maradandóak ezek az átalakítások?


Ferenc pápa látogatására nem csak felújítják, de ki is egészítik a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom oltárt. Bőjte Mihály ferences szerzetes, a Csíksomlyói Ferences Rendház házfőnöke korábban elmondta, a mostani felújítás terveit Bogos Ernő műépítész készítette, aki részt vett a Makovecz Imre által tervezett oltár tervezésében és építésében is.

A Hármashalom oltár felújítás alattA Hármashalom oltár felújítás alatt


Az elképzelések szerint kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. Emellett folyamatban van egy elválasztás kialakítása, ahol a technikai stáb legszükségesebb felszerelése fog helyet kapni. Az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, ezért ottjártunkkor úgy tűnt, azt már kicserélték. A tervek szerint a tetőzet faanyagát újrakezelik, hogy ne tűnjön kopottnak.

A felújított keresztA felújított kereszt


A régi, korhadt színpadot lebontották, helyére pedig folyamatban van az új építése. Az új színpadot pedig be is fogják fedni. A felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják majd.

Az újjáépített színpadAz újjáépített színpad


Húsvét hétfő reggelén a kegyhely Facebook-oldalán közzétették a felújítási látványterveket is, illetve közölték, hogy „a pápalátogatás előtti negyvenedik napon a kivitelezésre szükséges összeg 60,77 százaléka áll rendelkezésünkre”.A látványtervek azonban kisebb felháborodást keltettek. A Facebookon hozzászólók leginkább a színpadot borító fémtetőt kifogásolták, mondván, a Hármashalom oltár lényegét veszti ezáltal, egyesek pedig sarkosabban úgy fogalmaztak, hogy “Makovecz Imre forog a sírjában”. Többen reményüket fejezték ki, hogy a tető csak ideiglenes jellegű lesz és a pápalátogatást követően eltávolítják.

A tető sorsával kapcsolatban megkerestük a pápalátogatást előkészítő sajtóbizottságot. Bodó Márta sajtófelelős elmondta, hogy eredetileg egy teljesen más, szerényebb, baldachin-szerű födémet terveztek, ami szinte kizárólag a pápa “feje fölött” húzódott volna, de ezt a liturgikus bizottság, illetve egy helyszíni szemlét tartó bizottság védelmi szempontból nem tartott elegendőnek.Bodó Márta továbbá közölte, hogy a felépítendő fémtető jövőbeni sorsa nem eldöntött, de annyi bizonyos, hogy a pünkösdi búcsún még a színpad felett lesz. A sajtófelelős elmondása szerint a helyiek egyáltalán nem tervezték hosszú távon a helyén hagyni a fémtetőt, de mivel a megépítésének jelentős költségvonzata is van, egyelőre nem tudják megmondani, hogy meddig marad ott az építmény.

Az épülő elválasztófal, illetve a fémfödém alapozása. Maradandónak tűnő beavatkozásokAz épülő elválasztófal, illetve a fémfödém alapozása. Maradandónak tűnő beavatkozások


Mivel a Hármashalom oltárt Makovecz Imre tervezte, a helyi Bartók Albert ferences szerzetes ötlete alapján, megkérdeztük az építész alkotói életművének megőrzésével megbízott Makovecz Imre Alapítványt is, amely feladatának tekinti a Makovecz épületek fennmaradásához, eredeti állapotukban való megmaradásához támogatás nyújtást is.

A portálunknak nyilatkozó Kampis Gábor építész, az alapítvány munkatársa úgy tudta, hogy a fémtető egy ideiglenes építmény, amelynek meg kell felelnie bizonyos előírásoknak, ezért érthető a megépítése, de véleménye szerint “valószínűleg nem az adott helyszínre lett kitalálva”.

A Makovecz Imre Alapítvány székhelye Budapesten, az építész családi házából kialakított Makovecz Központ és Archívumban. Fotó: makoveczimre.huA Makovecz Imre Alapítvány székhelye Budapesten, az építész családi házából kialakított Makovecz Központ és Archívumban. Fotó: makoveczimre.hu


Kampis elmondta, kizárólag az alapítvány Makovecz-család képviselőiből és szakemberekből áll kuratóriuma nyilatkozhat az oltár átalakításával kapcsolatban, de hozzátette, “ha lépésekre lesz szükség, akkor majd nyilván lépni fognak.” Addig is tájékoztatni fogja a kuratórium tagjait az oltár helyzetéről, de amíg nincs valamilyenféle hivatalos tájékoztatás a fémtető további sorsáról, nem tudnak többet mondani. Az építész továbbá reményét fejezte ki, hogy ebben az esetben csak egy ideiglenes beavatkozásról van szó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS