2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szervezők legszebb álmait is túlnőtte: 10-edjére is lesz Kolozsvári Magyar Napok

2019. április 18. 15:32, utolsó frissítés: 2019. április 23. 12:35

Az elmúlt kilenc alkalom best of fellépőivel a főszerepben: Ákos, Zorán, Qumiby és a Neoton Família Sztárjai is koncerteznek.


Tizedszer szervezik meg idén a Kolozsvári Magyar Napokat, amelynek az első, 2010-es kiadásán az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán tartottak egy Beatrice-koncertet, mert féltek kivinni a főtérre, ahol még színpad sem állt. Ehhez képest a tavalyi kiadásán már 500-600 között volt a programok száma, és gyakorlatilag Kolozsvár teljes belvárosát elfoglalták. Felelevenítésként itt van a tavalyi eseménysorozat after movie-ja:
"A legszebb álmainkon is túlnőtt ez a rendezvény, nem hittük volna az induláskor, hogy ilyen lesz"

- foglalta össze az elmúlt évtizedet a főszervező Gergely Balázs, majd arról beszélt, hogyan lett az esemény referenciapont. "Szervezőként rengetegen fordulnak hozzánk tanácsért, a Kolozsvári Magyar Napok példáján felbuzdulva elindult egy erdélyi magyar napok mozgalom. Nyilván többségi területeken, Székelyföldön és Partiumban korábban is voltak hasonló rendezvények, de a szórványban és a magyarok lakta nagyvárosokban úgy gondolom, hogy minden túlzás nélkül a Kolozsvári Magyar Napok volt az, ami elindított valamit. Így indult Marosvásárhelyen a Forgatag, Nagyváradon a Szent László Napok, a Temesvári Magyar Napok, Nagyenyeden a Fehér Megyei Magyar Napok, a Hunyad Megyei Magyar Napok és a Brassói Magyar Napok is. A kolozsvári példán felbuzdulva jöttek létre, és erre mi nagyon büszkék vagyunk" - magyarázta Gergely Balázs, és ezt az idei jubileumi rendezvényen igyekeznek is megmutatni.Szabó Lilla, Gergely Balázs, Sánta LeventeSzabó Lilla, Gergely Balázs, Sánta Levente


Az ünnepi programot felvezetve ugyanakkor megjegyezte az is, hogy nem szeretnének az önünneplésre, a konfettizésre és a tűzijátékozásra fektetni a hangsúlyt, hanem a kolozsváriakat és a városba látogató vendégeket akarják a legjobb tudásuk, az eddigi években bevált recept alapján kiszolgálni, gazdag, színes és értékes programsorozatot szeretnének összerakni.


"Ünnepelni fogunk, mert nem lehet elmenni egy ilyen alkalom mellett, de nem külsőségek között"

- mondta a főszervező, majd bejelentette az ebből az alkalomból létrejövő új helyszínt, a Magyar Főkonzulátus belső udvarát. Itt elevenítik fel az elmúlt kilenc alkalmat, és itt kapnak helyet az erdélyi testvér-rendezvények bemutatkozói is: mindenkit elhívnak, akik az elmúlt 10 évben indultak útjukra. Lesz archív fotókból készült kiállítás, de egyéb programokkal is készülnek.

"Azt szeretnénk, ha a dévai és hunyadi reneszánsz együttesektől kezdve a nagyváradi képzőművészekig, illetve a vásárhelyi irodalmi élet jelentős személyiségeitől a nagyenyedi borokig minél több dolgot megkóstolhatnánk, megnézhetnénk és meghallgathatnánk. És így lenne teljes az ünnep" - jelentett ki a főszervező, hozzátéve, hogy nem csak a saját történeteiket szeretnék elmondani, hanem játékra hívják az elmúlt évek közönségét, akiktől fotókat, filmeket, történeteket gyűjtenek, amelyeket majd az év végéig egy online platformon közzé is tesznek. Filmet is szeretnénk készíteni a magyar napok 10 évéről, illetve albumot is kiadnának ebből az alkalomból.

Mivel a város "születésnapja" augusztus 19., hétfőre esik, ami a korábbi években a hivatalos megnyitó napja volt, ezért a nyitógálát egy nappal előbbre hozták. Az Állami Népi Együttes most készülő, kolozsvári tematikájú előadásával fog fellépni az eseményen. Ez azt is jelenti, hogy a felszabadult hétfő este már a főtéri színpadhoz (aminek értelemszerűen szintén egy nappal előbbre hozták a felállítását) várják a közönséget a Szentegyházi Gyerekfilharmónia "remélhetően csodálatos" koncertjére.

Hétfőre ugyanakkor még terveznek egy komolyzenei eseményt, de erről csak későbbre ígérnek tájékoztatást. Augusztus 20-án pedig a hagyományos Szent István-Napi Néptánctalálkozó gálaműsora lesz a főtéren, míg az Egyetemiek Házában Vashegyi György karmester irányításával fog a hátáron túli szimfonikus zenészek zenekara koncertezni. A komolyzenei kedvelőinek kiemelkedő jelentőségű esemény lesz ez a szervezők szerint.


Quimby, Ákos, Neoton Família és Zorán lesz a best of,

akiket az elmúlt évtized legsikeresebb fellépői közül idén is meghívtak. A Quimby augusztus 22-én, csütörtökön, Ákos augusztus 23-án, pénteken, a Neoton Famíliai sztárjai augusztus 24-én, szombaton, míg Zorán augusztus 25-én, vasárnap fog fellépni - mondta el Sánta Levente, az esemény produkciós igazgatója.

Azt is elmondta, hogy három szempontot igyekeztek figyelembe venni a zenei programkínálat összeállításában. Ezek közül az egyik volt az, hogy hozzák el az elmúlt kilenc alkalom best of válogatását, akikről azt gondolják, hogy szeretett a közönség. A második szempont az volt, hogy minél változatosabb legyen a kínálat, lehetőleg olyan előadók is szerepeljenek a programban, akik eddig még nem léptek fel. Ilyen új fellépő lesz idén a Bojtorján augusztus 25-én, a Honeybeast augusztus 24-én, a Ladánybene 27 augusztus 23-án, illetve Ferenczi György és a Rackajam, illetve Pál István Szalonna közös fellépése augusztus 22-én. A harmadik szempont pedig az volt, hogy minél több erdélyi előadót is meghívjanak. A nagyszínpadra az erdélyi könnyűzenei előadók közül csak Tamás Gábor fér fel augusztus 21-én, szerdán. A Tamás Gábor-koncert előtt pedig magyarnóta gála is lesz.A Farkas utcai színpad és Bánffy-udvar programterve még nincs kész, de a szervezők már említettek neveket. A Farkas utcában fog fellépni: Koszika & The Hotshots, Monyó Projekt, USNK, No Sugar, Teddy Queen, 4S Street, László Attila, Kifli zenekar, Karaván együttes, Mozsikácska, Operett Group Projekt, illetve az Operettissimo.

A Bánffy udvar programjai közül kettőt emeltek ki a szervezők, egyrészt a színész-zenekarok párbaját, amelyen a székelyudvarhelyi Actor's Dzsem Session, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat, a kolozsvári Loose Neckties Society, illetve a budapesti Vígszínházból A Grund fog fellépni. A másik projekt, amit külön kiemeltek, a tribute zenekarok fellépései. Ennek a keretében fog fellépni Kiss Tibivel és Varga Livius részvételével a Braindogs, ami egy Tom Waits tribute zenekar, és a tavalyi a Várkert fesztiválon már emlékezeteset alkottak. Lesz Red Hot Chili Peppers tribute zenekar Blue Cold Jalapenos néven, Guns'n'Roses tribute zenekar Reckless Roses néven, míg a Beatles dalait a The Blackbirds fogja játszani. A szervezők azt ígérik, hogy jó lesz. Ezen kívül Szalók Ági egy Karády-estet ad, míg Fesztbaum Béla a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral Seres Dezső-estet tart majd. És itt fog fellépni a sZempöl, a Sárik Péter Band és a Haraszti Ádám Projekt is.


Lesz minden, ami eddig volt

Maradnak a hagyományos helyszínek és programok, mondta el Szabó Lilla programigazgató. A Fő tér megmarad az esti találkozások bejáratott helyszínének, a Farkas utca idén is fesztiválutcává alakul, a Fogoly utcába pedig ismét a borutcát rendezik be. A Romkertben maradnak a gyerekprogramok, illetve a történelmi falu, míg a Bánffy-palotát is belakhatja a közönség augusztus 19-25. között. Ezeknek a programját a későbbiekben fogják közzétenni. A nagyobb programtömböknek a szerzésén még dolgoznak, így a színházi miniévad, az irodalmi programok, illetve a filmnapok, kiállítások, városnéző séták, sportprogramok kialakítása még folyamatban van, május 10-ig jelezhetik vissza a partner-szerveztek, hogy mivel készülnek az idei Kolozsvári Magyar Napokra.

A programok kialakításában idén három emlékévet vesznek figyelembe: Ady Endréről, Benedek Elekről és II. Rákóczi Ferencről is méltó módon igyekeznek megemlékezni. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a budapesti Mesemúzeum is programokkal kapcsolódik be a rendezvénybe.


Új helyszínről jelentkezik a Várkert fesztivál,

mert a gyalui vár felújítási munkálatai miatt bizonytalanná vált annak kertje, amiről tulajdonképpen a nevét kapta a rendezvény. Gergely Balázs szerint két lehetőségen gondolkodtak, vagy nem szervezik meg idén a fesztivált, vagy - és végül ezt választották -, alternatív helyszínre költöztetik. A fesztivál közönségét mérlegelve arra jutottak, hogy a már kipróbált Bánffy-palota udvarára viszik át ideglenes a rendezvényt, így gyakorlatilag - a szervezők értékelése szerint is - egy mini KMN lesz belőle. A fesztivál keretében május 21-én, kedden a Bánffy-palotában nyitják meg az Ég és föld között című, Zsombori Erzsébet és lánya, Mayer Hella festményeiből nyíló kiállítást. Egy másik állandó program lesz a fesztivál ideje alatt működő könyvvásár a palota emeleti árkádjai alatt, erdélyi és magyarországi kiadók részvételével. A fesztivál keretében zajlik majd a székelyudvarhelyi Bekecs Néptáncegyüttes táncjátéka is május 25-én, Legendák kertjében címmel.Lesznek gyerekkoncertek, május 25-én a Mozsikácska, míg május 26-án a Karaván fog fellépni. Míg a felnőtt korosztályt május 24-én az Edina Quartett és a KFT koncertje várja, május 25-én a Karaván Família és a Little G Weevil dallamarai lehet bulizni, május 26-án pedig a Vintage Dolls koncertjére, illetve Szilágyi Enikő sanzonestjére kerül sor. És akkor is lesz egy Seres Rezső-est Fesztbaum Bélával.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS