2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fáj a lelked, elakadtál? Elő az eurókkal! Spirikínálat Kolozsváron

Kovács Bea Kovács Bea 2019. április 11. 12:19, utolsó frissítés: 13:40

Megnéztük, hogyan gyógyulhat alternatív módon az, aki Kolozsváron él és boldogtalan.


Az elmúlt években elég nagy trendje lett mindannak, ami new age, spiritualitás, ezotéria és boszorkányság. Aki ezt a mondatot túlzásnak tartja, nagy valószínűséggel viccként fogja fel mindazon nyugatosított spirituális praktikákat, amelyek az utóbbi időben népszerűvé váltak. Mert ha valaki viccnek látja az asztrológiát, a kártyavetést, a csakrákat, az asztroprojekciót, az őrangyalokat, és egyéb ezoterikus irányokat, nem is tűnhet fel számára az a hatalmas biznisz, ami a lelki gyógyulás címszója alatt teret kér magának az alternatív gyógyászati szolgáltatások palettáján. Egyesek szerint a korszerű boszorkányság már branddé vált, mások szerint a fiatal nők számára közösséget jelent, és vannak olyanok is, akik gyakorló boszorkaként a legkülönfélébb szolgáltatásokat kínálják - akár Kolozsvár szívében.

A boszorkányság kultúrtörténetét most nincs lehetőségünk felvázolni, viszont a new age és az ezoterikus gyakorlatok kapcsán több szakíró is megjegyzi, hogy általában válsághelyzetben erősödik népszerűségük. A hatvanas években például, a vietnami háború egyfajta ellenreakciójaként indult útjára Amerikában a new age mozgalom, ami mai napig töretlenül gyűjti híveit. Többen azzal magyarázzák a jelenséget, hogy olyan lehetetlen gazdasági-politikai helyzetben, ami ma a világra jellemző, az emberek belső kényszert éreznek a lelki felüdülésre, az optimizmusra és a világ működésének mélyebb megértésére. Ezért olyan tanok és gyakorlatok felé fordulnak, amelyek nem (feltétlenül) kanonikus és nem (feltétlenül) dogmatikus módon valamiféle kiutat jelentenek az általános kilátástalanságból.

Ezzel természetesen semmi baj nincs, és a kereslet mindig meg is teremti a kínálatot. Azonban rengeteg olyan online kurzus, akkreditált (vagy annak mondott) képzés, gyorstalpaló és hétvégi iskola van manapság, amelyek szinte burjánszerűen termelik ki az újabb és újabb „szakembereket”, akik aztán, diplomával a kezükben, könnyen alkalmat találnak a műhelyek és egyéb események lebonyolítására. Sokuk szakszerű (pszichológiai, szociológiai, pedagógiai) alapképzéssel nem rendelkezik, autodidakták.

Nem azzal az emberi igénnyel van baj, hogy valaki lelki szenvedéseinek enyhítésére vágyik. A nehézségek inkább ott kezdődnek, hogy kik és milyen alapon, milyen képzettséggel és milyen legális keretek között vállalkoznak a gyógyításra, az útmutatásra, a tanácsadásra - és főleg milyen összeg ellenében? Ha gyorsan rákeresünk az interneten, tucatnyi felnőttképzés kínál hasonló tudást: ezek legtöbbször fizetős, két féléves képzések, és hétvégi órákba sűrítve próbálják átadni azt, amit egy szakember három, de inkább öt éves formális képzés keretein belül tanul meg. A spirituális oldalra fókuszáló képzések azonban értelemszerűen kevésbé tudományosak, és ennélfogva kevésbé ellenőrizhetők. Az ezoterikus, önfejlesztő vagy öngyógyító képzések, workshopok, események vezetői általában számla nélkül veszik fel azokat az összegeket, amelyek egyetlen feltétele a részvételnek. Kétes, hogy minden esetben fizetnek adót is szolgáltatásaikért.


Hogy átfogóbb képet kapjunk a kolozsvári lelki gyógyítást ígérő előadások, workshopok, képzések és rövidebb elvonulások ajánlatairól, megnéztük, hogy a tavaszi hónapokban milyen módon próbálják helyrehozni az itteniek lelkiállapotát, és milyen tudást próbálnak is átadni a facilitátorok. Mivel senkinek és semminek nem szeretnénk ingyen reklámot csinálni, az események tartalmi összefoglalóját általánosan, kulcsszavakban foglaljuk össze, az árat és a műhely időtartamát viszont minden esetben pontosan megadjuk. Nézzük meg, hogyan gyógyulhat az, aki Kolozsváron él és boldogtalan.

Számtalan workshop, azaz műhelymunka kínál specifikus életterületekre vonatkozó tudást-tanítást: ezek a workshopok lehetnek egésznaposak (általában 5-6, maximum 8 órát ölelnek fel), vagy pár órásak, de olyan eseményt is találtunk, amely másfél óra alatt ígér tuti receptet a lelki-szellemi felépüléshez. Ezekből mutatunk párat.

A családállítás módszerébe való bevezetést ígér az a (szünetekkel) hét órás kurzus, amelyet 350 lej befizetésével lehet elsajátítani. Az esemény leírásában azt mondják a szervezők, hogy egy csomó mindent megtanulhatunk a képzés alatt, többek között az önmotiválást, a tudatalatti erejének megértését, mélymeditációt, tudatos és tudatalatti vágyak beazonosítását, és a végén sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk a döntéshozásban. Romániában a minimálbér jelenleg bruttó 2080 lej, amiből adózás után 1263 lejt kap kézbe a munkás. Feltételezve, hogy nem kell szobát bérelnie Kolozsváron, nehezen hihető, hogy kerül 350 leje olyan, amúgy hasznosnak is mondható technikák elsajátítására, amelyek megkönnyíthetnék a túlélést. Egyetemistákról, tanügyi alkalmazottakról, illetve kulturális-művészeti szférában dolgozókról nem is beszélve - pedig számukra is biztos hasznos lehet gyakorlati tippeket kapni az önmotiváláshoz.

De nézzük tovább: az autentikus, bocsánatkérés nélküli nőiség felfedezését ígéri az a háromórás workshop, amelyen 150 lejért vehet részt az érdeklődő-nő. A facilitátor a következőket ígéri: a műhelymunka során megtesszük az első lépést nőiségünk mélyebb megértése felé, lebontva azon ránkrakódott kulturális rétegeket, amelyek elnyomják lényegünket. A cél az önmagunk szeretete, és persze az önismeret. Az esemény leírásában jelzik, hogy a műhely csak alapként szolgál a megértés felé, melyhez további, a nőiség témáját körüljáró workshopok kapcsolódnak. Például édesanyáknak a lányuk nőiségének megünneplése-workshop ugyancsak 150 lejbe kerül. Fontos megjegyzés, hogy az eseményeket egy szakképzett pszichoterapeuta vezeti, így feltételezhetjük, hogy akik kíváncsiak a nőiségük felfedezésére, mégiscsak biztos kézből kapnak hozzá eszközöket.

Háromnapos, összesen 18 munkaórát felölelő elvonuláson lehet megtanulni a női esszencia megélését 350 euróért. A műhelymunkát legalább tíz résztvevő jelentkezése esetén tartják csak meg. Csakis férfiak számára készült az a workshop, amely során fény derül arra, hogy mit akarnak a nők: a hárommodulos (3x8 óra, szünetekkel) workshop 1050 lejbe kerül, de minden ki is derül benne.

Nem kevesebb, mint 100 eurót kell kifizetnie annak, aki kristályokkal szeretne gyógyulni hét órán át. A műhely facilitátora azt ígéri, hogy a közös munka során a résztvevő megtanulja a csakrákkal összhangban használni a kristályokat, azokat tisztítani, feltölteni és beprogramozni, kristályaktiválás is lesz, és fénymeditáció. A résztvevők egy kisebb csomagot is kapnak válogatott kristályokból. Ugyancsak hétórás az első fokozatú reiki-kurzus, amelyen 300 lejért lehet részt venni. A szervezők azt ígérik, hogy a képzés elvégzése után a résztvevők azonnal tudni fogják, hogyan járuljanak hozzá saját testük gyógyításához. Esszenciális olajokat bemutató eseményeket is szép számmal találunk Kolozsváron.

Két és fél órás angyalmeditáció 50 lejért teljesíthető, szomato-pszichopedagógia workshop 120 lejért (két óra) vásárolható. Akit a hipnózis alapjai érdekelnek, két nap alatt elsajátíthatja azokat, 600 euró fejében. Aki vegyszerek és kés nélkül szeretne ránctalanítani, megtanulhatja energiai úton kisimítani arcát: 790 lejért (szünetekkel) nyolc és fél órás kurzus áll rendelkezésére. Egy másfél órás asztrológiai előadás pedig 50 lejbe kerül most Kolozsváron. A jógaórák és meditációk árban 25 és 40 lej között mozognak.

Azt leszámítva, hogy ezek a workshopok és képzések startból megválogatják közönségüket, azaz teljességgel szembe mennek azzal a felfogással, hogy a lelki gyógyulás és fejlődés mindenkinek való, más kérdéseket is felvetnek. Például mihez kezdhet az, akiben egy ilyen műhelymunka olyan lelki folyamatokat indít el, amelyeket egyedül nem tud már kezelni? Elmegy egy újabb másfél órás képzésre? És aki kristályokkal szeretne gyógyulni? Azt a hatalmas összeget szakavatott pszichoterapeutának is adhatná, aki korszerű, tudományosan elfogadott módszerekkel gyógyít. 700 lejből 14 50 lejes alkalmat vásárolhat magának az, aki lelki gondokkal küzd, és nagy valószínűséggel mondható, hogy sokkal kézzelfoghatóbb segítségre talál a pszichológus mellett.

A közösségi tapasztalat bizonyul a legnagyobb extrának a fentebb is bemutatott eseményekre nézve: ha csak egy rövid ideig is, de megtapasztalhatjuk, milyen érzés hasonszőrű emberekkel egy térben lenni, olyanokkal, akikkel közösek problémáink, és érdeklődési körünk is megegyezik. Tíz másik, sebezhető állapotban levő, de gyógyulni akaró emberrel egy biztonságos térben lenni valóban olyan releváns tapasztalat lehet, amelyet az erőteljes individualizációra fókuszáló kapitalizmus csak ritkán biztosít. Viszont a belépés feltétele a pénz, így ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk: vannak egyenlők és egyenlőbbek.

Az emberek közösség és lelki jólét iránti vágyának kortárs felerősödése biztos erőforrásnak tűnik sok facilitátor számára, akik olykor ad hoc módon gyűjtik össze a spirituálisra, de nem vallási tapasztalatra vágyókat. Mielőtt elkeseredettségünkben egy ismeretlennek kifizetnénk egy nagyobb összeget, érdemes megfontolni, hogy mi is a célunk, és hosszú távon, lelki és mentális egészségünket illetően melyik anyagi befektetés térül meg jobban: az egyszeri löket vagy az ütemes haladás.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS