2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyere ki a zöldbe! Megújult Double Rise fesztivált ígérnek

G. L. G. L. 2019. március 27. 16:22, utolsó frissítés: 17:26

Nemcsak a zenei felhozatalban lesz változás, hanem a fesztivál helyszínét is jobban átgondolják.


A tavalyi sáros Double Rise után, amikor az eső jócskán elrontotta a korábbi években megszokott fesztiválélményt, leginkább az volt a kérdése a szerdai beharangozó sajtótájékoztatónak, hogy mit lépnek erre a szervezők. Nos, rossz idő esetén is élhetőbb fesztivált ígérnek, amellyel idén nyitnak a szélesebb közönség felé is, illetve a falu művelődési otthonát is felújítják.


Levonták a tavalyi fesztivál tanulságait,

kezdte Gondi Mátyás fesztiváligazgató. Most azt ígérik a szervezők, hogy a tavalyi tapasztalatok birtokában az idén sokkal felkészültebben vágnak neki a négynapos eseménynek. Ez elsősorban infrastrukturális változásokat jelent, hogy esős idő esetében is élhetőbb fesztivállal szolgáljanak az érdeklődőknek. Jobb utakat, a fesztivál területéhez szorosan kapcsolódó kempinget ígértek. Emellett ésszerűsíteni fogják a fesztivál különböző helyszíneinek a elrendezését is, részben a backstage és a nagyszínpad helyszíne is változik majd.

Csepán Gellért, Gondi Mátyás és Gazdag BalázsCsepán Gellért, Gondi Mátyás és Gazdag Balázs


Ugyanakkor az is látszik, hogy erősíteni szeretnék azt, amivel más fesztivál nem tud versenybe szállni. Az új szlogennel (Gyere ki a zöldbe!) is azt szeretnék hangsúlyozni, hogy Erdélynek az egyik legszebb helyszínén szervezik a fesztivált, ahol nemcsak Torockó épített kincsei jelentenek látványosságot, hanem a természet is olyan látványosságokkal bír, amellyel egyetlen más fesztivál sem büszkélkedhet.

Zenei szempontból lényegi változás, hogy megpróbálják szélesíteni a fesztivál látogatóinak körét. Míg az elmúlt években szinte kizárólag magyar zenekarokkal lehetett találkozni a fesztiválon, addig idén nyitnak a nemzetközi fellépők felé, illetve román sztárokat is visznek Torockóra. Ennek az egyik velejárója, hogy idén már nem csak magyarul, hanem angolul is kommunikálnak a közönségükkel.


A zenét nem a Youtube és a Spotify lejátszási listái alapján válogatják össze

vezette fel Gazdag Balázs főszervező a zenei program bemutatását, de az eddig bejelentettekhez képest nem mondott új neveket. Inkább azt hangsúlyozta, hogy próbálnak exkluzív, kuriózumnak számító zenekarokat felléptetni."Az elkövetkező néhány hétben még elég nagy nevekkel fogunk érkezni, mind a nemzetközi, mind a román, mind a magyar zenei életből" - mondta Gazdag, és beszélt azért egy kicsit a fellépőkről. Óriási balkáni bulit várnak a boszniai Dubioza Kollektívtől, míg az izlandi GusGus "elektronikus zenei élményt fog varázsolni a székelykő tövébe". A román nevek közül eddig a Golan került fel a fellépők listájára, de még lesznek. A magyar fellépők közül a 30. születésnapját ünneplő Tankcsapda koncertjét, illetve a Bohemian Betyars és Parno Graszt nagyon bulisnak ígérkező közös fellépését emelték ki, mint amelyek biztosan élményszámba fognak menni. De biztosan ott lesz Torockón idén július elején a Bagossy Brothers Company, a Hiperkarma és a 30Y is.

Gazdag BalázsGazdag Balázs


Lesz Hanglegelő, ami a fesztivál elektronikus zenei helyszíne, és ahol szinte egész nap lehetőség lesz a bulizásra, hiszen kora délutántól egészen hajnalig működik majd a helyszín. A nappali programot a budapesti City Matiné producer csapat biztosítja, egyébként ők tették tavaly is a zenét. Este erdélyi magyar és román Dj-k fognak főleg techno és house műfajban zenélgetni.

Természetesen nem maradhat ki a helyszínek közül a Folkudvar/Folk Liget, ami a Double Rise esetében mindig is az egyik legnépszerűbb helyszín volt, teljes értékű és húzó ága a fesztiválnak. Nem is nagyon változtattak rajta az elmúlt három évhez képest. Idén is Hagyományok Háza a szakmai partnerük, a Tokos zenekar lesz a házigazda zenekar, Kacsó Hanga Borbála a helyszín háziasszonya, míg Berecz István a házigazda.

Idén is egész nap programokkal várják a népzene iránt érdeklődőket is. Délelőtt és kora délután inkább gyerekeknek és fiataloknak szóló programok lesznek, kézművességgel, tánctanítással, illetve "hangszersimogatóval". Délután erdélyi adatközlő zenészek tartanak bemutatót különböző tájegységeik zenéiből. Az esti órákban minden nap két koncert lesz. A Tokos mellett pedig fellép az Úzgin Űver zenekar, a EtnoRom, Szalonna és Bandája, a Dűvő, az Üsztürü is. Ezen kívül még egy rendhagyó prímástalálkozónak is helyt ad a Folk Liget.

Idén a Folk Ligethez még szervesebben kapcsolódik majd a Borudvar, mert mint a szervezők mondták, a tapasztalataik szerint ez a kettő jól kiegészíti egymást.


Erősíteni akarják a fesztivál összművészeti jellegét.

Bár 2016-ban még összművészeti fesztiválként harangozták be magukat, de aztán eddig ez a vonal kevésbé tűnt hangsúlyosnak (részben a hely korlátozott befogadóképessége miatt is). Azt mondják, hogy idén ismét rágyúrnak erre, és felpezsdítik az életet a Kriza János Művelődési Ház udvarán, ahol a Planetáriummal közösen egész nap programokkal várják a fesztiválozókat.

Csepán GellértCsepán Gellért


Idén is lesznek irodalmi programok az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közös szervezésben, illetve fiatal művészek munkáiból lesz festmény- és fotókiállítás is. Csepán Gellért beszámolója szerint ezen kívül a NEST-tel szerveznek slam workshopot, és amolyan gálaként egy open mic is lesz. Németh Szabolcs Előd és Szabó R. Ádám szervezésében pedig naponta lesz filmklub, ahol nem csak megnéznek egy nagyjátékfilmet, hanem meg is beszélik utána.

Naponta két előadással is várják a színház iránt érdeklőket. A legizgalmasabb fellépőnek a kolozsvári Reactor társulatának Noi nu, niciodată című előadása tűnik, de lesz egy táncszínházi előadás Marosvásárhelyről, illetve a kolozsvári és a marosvásárhelyi szinis hallgatók is szerepelnek majd Torockón. A zenés kikapcsolódást a művelődési ház udvarán a Planetárium biztosítja.


Fokozatosan felújítják a Kriza János Művelődési Házat

Részben a fesztivál igényeiknek megfelelően fokozatosan felújítják a torockói művelődési otthont. Első körben a színházterem, illetve az udvar felújításával kezdnek. A nagyterem új festés kap, illetve a padlózatát is felújítják, de még villanyszerelési munkálatokat is végeznek, amelyek nem feltétlen lesznek látványosak, de a helyszín működtetéséhez szükségek. A szervezők elmondása szerint minden 100. jegy bevételét fordítják erre a célra.

Lesz a korábbi években eléggé láthatatlan közéleti helyszín is, de erről szinte semmit nem lehet tudni. Csak annyit mondtak, hogy jelenleg egy partnerséget akarnak nyélbe ütni, akivel közösen megszerveznék az egészet.

Buszjáratot idén is indítanak Kolozsvár és Torockó között az ingázóknak, illetve főleg az egyre nagyobb számú magyarországi fesztiválozó igényeihez igazodva Budapestről is lesz fesztiváljárat. A Todi koncertutazásokat szervező céggel kötöttek partnerséget, akik külön Double Rise járatokat indítanak Budapestről Torockóra, egy Debreceni megállóval.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS