2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi jogi kérdés a dohányzás betiltása? Erről konferenciáztak Bukarestben

Ambrus István Ambrus István 2019. március 27. 14:15, utolsó frissítés: 2019. március 28. 10:31

A fővárosban tartották az Emberi Jogok és Dohányzásmentes Világ Globális Fórum konferenciát, ahol Klaus Johannis a PSD-t és a román egészségügyet kritizálta.


Bukarestben a dohányzás káros hatásainak visszaszorításáról zajlik nemzetközi konferencia, amelyen a szakértők többek közt azt taglalják, hogy a dohányzás terjedésének megakadályozása milyen emberi jogi kérdéseket érint. A konferenciára a Cotroceni-palotában került sor, ahol a román államfő is felszólalt.

Johannis a konferencián, ahol több emberi jog és a dohányzás visszaszorításáért küzdő szervezet volt jelen, azt tartotta fontosnak kihangsúlyozni, hogy az elmúlt években a szociáldemokrata kormányzás ideje alatt a román kórházak és az az egészségügy helyzete semmit nem javult. Ennek ellenére az esemény fő célja a dohányzás-ellenőrzés, és az egészséghez való jog, a dohányzás és a különböző megbetegedések kapcsán kialakult problémák és kérdések voltak. Az eseményen az államfő kiválósági díjat kapott a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítéseiért.

Az Euractiv néhány napja azt írta, hogy a dohányipar továbbra is elárasztja az országokat függőséget és halálos megbetegedéseket okozó termékekkel, amely évente 7 millió ember halálát okozza. Ezt nyilatkozta Laurent Huber, az amerikai Action on Smoking & Health (ASH) dohányzásellenes szervezet igazgatója. Hozzátette, ebből az okból a globálisan tevékenykedő egészségügyi szervezetek és néhány emberjogi szervezet felismerte, hogy a dohánygyártó vállalatok megsértik a gyerekek és a nők egészséghez és az élethez való jogait a passzív dohányzás káros hatásai miatt.
 
Ennek keretében zajlott az Emberi Jogok és Dohányzásmentes Világ Globális Fórum (Global Forum on Human Rights and a Tobacco-Free World) nevű rendezvény. A dohányzás elleni prevenciós fórumot egy 3 napos konferencia követ, március 27. és 29. között, amelyen a román és külföldi orvosok vitatnak a dohányzás káros hatásairól. 


Az erről szóló közleményben a szervezők azt írták, az általános és a dohányzásra vonatkozó emberi jogi normák, és az ezzel kapcsolatos kötelezettségek nagyban elősegítették a dohányzás visszaszorítását Európában, ami a nemzetközi rendelkezések mellett az egyre szigorúbb, nemzeti parlamentek által hozott törvényeknek is köszönhető. A WHO által is jegyzett, a dohányzás visszaszorítását célzó rendelkezés 8. paragrafusa például kimondja, hogy óvni kell az embereket a passzív dohányzás mellékhatásaitól.

Mindemellett az országoknak biztosítaniuk kell az állampolgáraik védelmét, amely mentén az alapvető emberi jogoknak is érvényesülniük kell, valamint azok a nemzetközi egyezmények, amelyek a dohányzás káros hatására hívják fel a figyelmet, illetve tiltják meg ezt a káros tevékenységet.


Magyarországon már múlt év során megfogalmazták, hogy a dohányzás nem alapvető emberi jog

Ennek mentén azt is bevezették, hogy a 2020 után születettek számára teljes mértékben tilos legyen dohányárut vásárolniuk. Romániában még nem ennyire drasztikusak a dohányzókat érintő intézkedések, de várható, hogy a következő évek során újabb szigorításokat vezetnek be a törvényhozók, elsősorban a köztereken való dohányzásra vonatkozóan.

„A különböző országok kormányainak nagyobb figyelmet és erőfeszítést kellene fordítaniuk arra, hogy belátható időn belül kiszorítsák a dohánytermékek használatát, és egy füstmentes jövőképet vizionáljanak. ” – nyilatkozta Laurent Huber, az Action on Smoking & Health dohányzásellenes nemzetközi szervezet tagja.


A dohányipar az új generációs termékekkel próbálja kiváltani a hagyományos dohánytermékek piacát

A közegészségügyért küzdő aktivisták úgy vélik, és a gyakorlat is azt mutatja, hogy a dohánytermékeket gyártó vállalatok az általuk használt retorikát és a gazdasági politikát megváltoztatva, az elektromos cigarettákat és a hagyományos dohányzást kiváltó termékeket úgy próbálják értékesíteni, mintha azok használata kevésbé lenne káros az egészségre.

Az új generációs termékekről általánosan azt állítják, hogy használatuk során kevesebb nikotin és egyéb káros anyag jut a szervezetbe, emellett pedig olyan tanulmányokat tesznek közzé a gyártók, amelyben azt állítják, hogy az újonnan piacra dobott termékek segítenek teljes mértékben leszokni a dohányzásról. Az Európai Unióban ugyan jelentősek dohányzás káros hatása ellen tett intézkedések és erőfeszítések, de ezek eredménye még mindig nem éri el a kívánt szintet.

A dohánytermékek fogyasztása a legszignifikánsabb idő előtti halált okozó káros szokás, ami az EU-ban összesen 700 ezer halálesetet okoz évente. A dohánytermékekre kivetett adók ellenére még mindig magas a dohányzók száma a fiatalok körében is. Az EU teljes lakosságát tekintve az összlakosság 26%-a, a fiatal generáció 15-24 év közötti tagjainak 29%-a dohányzik.

Világszinten 1,1 milliárd ember dohányzik, ezek 80%-a olyan országban él, ahol az átlagot tekintve alacsony, vagy nagyon alacsony a jövedelem. A statisztikák alapján a dohányzók többsége, kb. 80%-a férfi. Ez a jelenség világszinten jellemző a különböző országokra, akár csak a passzív dohányosokra vonatkozó adatok, amelyek szerint a passzív dohányzást elszenvedők aránya 15% és 50% körül változik, de azokban az országokban, ahol kevés a dohányzás visszaszorítására vonatkozó törvény, a passzív dohányosok aránya elérheti a 70%-ot is. A közegészségügyért küzdő aktivisták ezért hangoztatják egyre gyakrabban, hogy a dohányzás betiltását emberjogi kérdéssé kéne emelni.  

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS