2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Te hogyan tűznéd ki a piros-fehér-zöldet? Játékot hirdetünk!

2019. március 22. 06:15, utolsó frissítés: 2019. március 29. 16:29

Te mit tennél a székelyföldi polgármesterek helyében, hogy sorozatban harmadszor is ne büntessen meg a prefektus, amiért március 15-én kitűzetted a magyar zászlót?Update: A játékot március 29-én 16 órakor lezártuk. A szabályoknak megfelelően érkezett ötletek közül a legjobbat a szerkesztőség tagjaiból összeállított zsűri április 1-jén, hétfőn választja ki.

Ha van egy jó válaszod erre a kérdésre, akkor most nyert ügyed van, vagy legalábbis nyerhetsz egy 150 lej értékű könyvutalványt tőlünk, ha vizuális melléklettel együtt Facebook-hozzászólásban vagy e-mailben elküldöd nekünk az ötleted.

fotó: Antal Árpád Facebook oldala fotó: Antal Árpád Facebook oldala


Miről van szó?


Antal Árpádot és Gálfi Árpádot a korábbi évekhez hasonlóan idén is megbüntette Kovászna, illetve Hargita megye prefektusa, mert állításuk szerint úgy tűztették ki Magyarország zászlaját, hogy nem tették mellé ki a román zászlót is. A hatályos jogszabály szerint ugyanis más államok lobogója csak a román zászlóval együtt tűzhető ki a közterekre vagy a közintézmények épületeire, kizárólag a hivatalos látogatások, nemzetközi konferenciák vagy ünnepségek alkalmával.

fotó: Lőrincz Csaba/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook oldalfotó: Lőrincz Csaba/Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook oldal


Mindezt azok után, hogy Antal Árpád esetében a bíróság alapfokon már érvénytelenítette a tavaly kirótt bírságot. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat ugyanis kitér arra, hogy "azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is". Antalék erre a jogszabályra hivatkozva védekeztek a bíróságon. Gálfi Árpád esetében még nem született döntés. Tavaly Bokor Tibor Kézdivásárhely polgármestere is kapott egy 5000 lejes büntetést, idén neki egyelőre nem rót ki büntetést Sebastian Cucu.


Mire gondoltunk?

Gálfi Árpád idén azzal védekezik, hogy nem magyar zászlókkal, hanem piros-fehér-zöld szalagokkal díszítették fel a várost, és ahol a magyar zászlót kihelyezték (a polgármesteri hivatal homlokzatára és a Márton Áron térre), ott amellé a román zászlót is kitűzték. De úgy néz ki, hogy ez az út nem volt járható.

Nem jött be a Nem jött be a "sallangos" technika sem. Székelyudvarhelyi március 15-i dísz. (Fotó: Barabás Ákos/Székelyhon)


Sepsiszentgyörgyön pedig idén piros-fehér-zölddel díszített szívekkel rakták tele a várost, de az sem tudta eltántorítani a szőrös szívű prefektust, és ismét büntetett.

fotó: Vargyasi Levente/Sepsiszentgyörgy Önkormányzatafotó: Vargyasi Levente/Sepsiszentgyörgy Önkormányzata


Marosvásárhelyen a diákok óriási piros, fehér és zöld zászlókkal vonultak egymás mellett. Onnan egyelőre nem hallottunk hírt büntetésről. Ehhez hasonló megoldásokat várunk tehát tőletek is, hogy miként lehet úgy pirosat, fehéret és zöldet használni, hogy az még ne lépje túl azt az absztrakciós szintet, ahol már megszűnne a szimbólum jellege, de a prefektus se büntethessen meg miatta.

Képernyőkép a Székelyhon riportjábólKépernyőkép a Székelyhon riportjábólMit kell tudni a versenyről?

Egy hétig, március 29-én 16 óráig várjuk a javaslataitokat a cikk alatt kommentben vagy az ugyelet@transindex.ro címere azzal a témamegjelöléssel, hogy március 15-i ötletverseny. A szerkesztőség tagjai által kiválasztott legjobb, legleleményesebb megoldást 150 lej értékű könyvutalvánnyal jutalmazzuk. Elő a piros-fehér-zöldet, és kezdődjön a játék!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS