2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

16 plusszos előadás a 16. Humorfeszt nagy dobása

G. L. 2019. március 13. 15:57, utolsó frissítés: 2019. március 14. 16:13

Idén megint lehet jelentkezni erdélyi humorbajnoknak.


Megújult szervezőgárdával, de a megszokott felhozatallal szervezik meg április 4-7. között a 16. Erdélyi Humorfesztivált Kolozsváron. A szervező csapatból tavaly óta kiszállt Jakab Adorján, aki még a Szomszédnénivel kezdte a szervezést, és évekig volt az esemény főszervezője, a helyét pedig Ianosi Zsolt vette át az RMDSZ részéről. A humorista társzervezők közül Kun Zsolt intet búcsút a fesztiválnak, helyét a 2015-ös Humorfeszt győztese András Előd veszi át. A csere okáról csak annyit jegyzett meg György Botond, aki még megmaradt a korábbi csapatból, hogy objektív okai vannak a váltásnak, és nem kell amiatt aggódni, hogy Kun erős székely viccek ígéretével indulna az EP-választásokon.


Lesz egyfajta design-center, karikatúra-kiállítás és karaoke is

Iánosi Zsolt szerint az RMDSZ-nek nemcsak a politikai kérdések fontosak, hanem a társadalomszervezési munkában is szeretne jelen lenni, és ennek a bizonyítéka, hogy idén már a 16. alkalommal támogatják és szervezik meg a humorfesztivált, amihez hasonló kaliberű nincs más a műfajban Erdélyben.

Iánosi Zsolt, György Botond és András Előd (Fotók: RMDSZ Facebook oldala/Bethlendi Tamás)Iánosi Zsolt, György Botond és András Előd (Fotók: RMDSZ Facebook oldala/Bethlendi Tamás)


Elmondta, fontosnak tartották, hogy a stand up mellett legyenek másfajta humoros rendezvények is, így megtartva az esemény fesztivál jellegét. Április 4-én, csütörtökön 19 órától az Együttélés etikája - tárgyak és történetek címmel szerveznek tárgyakhoz kapcsolódó történetmondó esetet. Erre a Nest Instagram és Facebook oldalán korhatártól függetlenül bárki jelentkezhet, és bemutathatja a sztoriját. Szintén 4-én 21 órától pedig Marosán Csaba Akarsz játszani? című estje következik, amelyen humoros irodalommal fog megpróbálni mosolyt csalni az arcokra.

Április 5-én, pénteken 20 órától a Nest szervez humoros slam poetry estet, ezekre szintén az Instájukon és a Facebook oldalukon lehet jelentkezni, egyetlen megkötés ezzel kapcsolatban, hogy a humorról kell szóljon az előadott szöveg. Lesz nyeremény meg minden, ahogyan az Open Micon lenni szokott. 22 órától pedig karaoke bulit tartanak vicces dalokkal (ha vannak ilyenek?) és (főként) sörözéssel. Az események helyszíne mindkét estén a Bulgakov lesz.

Április 6-én pedig 18 órától Könczey Elemér grafikus tart karikatúrázási gyorstalpaló előadást az Auditorium Maximumban, utána pedig az előtérben felállított Dackorszak címen futó kiállítását is meg lehet nézni. Az eddigi a programokra ingyenes a belépés, viszont a versenyre és a humoristák fellépésére fizetni kell. Egy napra 28 lej a belépő, míg a kétnapos bérletért 46 lejt kell fizetni. A jegyvásárlási lehetőségekről később értesítik a közönséget a honlapon és a Facebook-oldalon.


Egy év kihagyás után lesz újra amatőr humoristák versenye

amire bárki jelentkezését szívesen várják, aki úgy érzi, hogy nem csak a baráti társaságban, otthon anyuka vagy nagymama előtt tud vicces lenni, hanem nagyobb közönség előtt is meg meri próbálni. 5 perces saját történettel lehet jelentkezni március 25-én éjfélig a verseny@humorfeszt.ro emailcímen. Ezt követően március 27. Csíkszeredában, március 28-én Nagyváradon és Kolozsváron, míg március 30-án Marosvásárhelyen lesz előválogató. A verseny döntője pedig április 6-án lesz, eredményt 7-én a hirdetnek.

A szervezők külön kiemelik, hogy nem csak fiúk/férfiak, hanem lányok/nők jelentkezését is örömmel fogadják, illetve nem csak egyéni előadással, hanem páros fellépéssel is lehet jelentkezni. Mint mondták, nagy hiány van ebből. A fődíj idén 2000 lej vagy 132 ezer forint, ha így többnek néz ki."Mindenkit arra tudunk biztatni, hogy jelentkezzen, mert az előző évek nyertesei is nagy karriert futottak be: András Előd már társszervező, de van, aki a UPC-nél dolgozik, de olyan is, aki magánvállalkozásba kezdett. Teljes a változatosság. Jól fog mutatni a CV-ben a győzelem" - biztatta a hezitálókat Györgyi Botond, aki utána a fellépő humoristákat is bemutatta.


Csenki Attila és Benk Dénes lesznek a magyarországi sztárfellépők

március 7-én, vasárnap. "Rengeteg kritikát kap az erdélyi humor, hogy nem elég szókimondó, nem mer különböző témákhoz nyúlni" - vezette fel György Botond a tabutémákra épülő Csenki és Benk közös előadást. Ezt ezért 16 éven felülieknek ajánlják.

Vasárnap még a hazai pályán elmaradhatatlan Felméri Péter lép az Auditorium Maximum színpadára, illetve András Előd melegíti be a közönséget. Szombaton György Boti és Zsók Levente kezdenek és nevettetik elő a közönséget a versenyzőknek, akiknek a fellépése után a Szomszédnéni Produkciós Irodával lehet levezetni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS