2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pavel Stratan: dalok a 80 fokos alkoholról

Blos-Jáni Melinda 2004. október 22. 15:26, utolsó frissítés: 15:26

Inni tudni: nap mint nap, kortyot korty után, míg a nyak nem bírja tartani a fejet – nem adatik meg bárkinek #b#elmélyülni az alkohológia#/b# tudományába, de a pityókás hangulatba Pavel Stratan dalszövegei kitűnően bevezetnek.


Hogyan lett zenész Pavel Stratan? Színésznek tanult és zeneboltot vezetett Kisinyov központjában: a bejárat fölé erősített hangszórókból naphosszat bömbölt a zene. Mindenféle reklám nélkül saját muzsikáját is lejátszotta a járókelőknek, ezzel a módszerrel több mint 50 ezer hangszalagot sikerült eladnia. Zenéjét a bukaresti Prima tv és Mix FM humorista-műsorvezetői (Kötekedők krónikája)


Pavel Stratan lemezei az eladási
<div class=

toplistákat döntögetik Moldova
Köztársaságban

" title="Pavel Stratan lemezei az eladási
toplistákat döntögetik Moldova
Köztársaságban

" >Pavel Stratan lemezei az eladási
toplistákat döntögetik Moldova
Köztársaságban

kezdték el sztárolni,

így a Zdob si Zdub és a nemzetközi toplistákat vezető O-Zon moldvai bandák után Pavel Stratan ironikus szövegekkel megspékelt bluesos zenéje is a hazai toplistákon kötött ki.

A bluesos jelzőt nem kell félreérteni: semmi köze a vastagajkú, rekedthangú négerek muzsikájához. Pavel Stratan zenéjében legalább ugyanekkora aránnyal van jelen a szintetizátorral hangszerelt lakodalmas zene alkoholmámora és a tangóharmónika sármja is (talán ne lepődjünk meg, ha Cseh Tamás is eszünkbe jut). De Stratan zenéje valójában


nem a moldvai fülekre hangolt

bluesra épít, hanem az ízes tájszólásban előadott nyelvi poénokra. Az énekes bevallása szerint a szövegírásban Vlagyimir Viszockij a legendás, rekedtes hangú moszkvai énekes (lásd keretes írásunkat) volt rá hatással.

Évekig volt szenvedélyes hazárdjátékos: a kártyapartik szüneteiben játékpartnereinek beköpéseit figyelte, a Viszockijtól sem hallott szójátékokat gyűjteni kezdte. A Gyermekkorom emlékei című albumán emlékiratait ebben az utcai szókincsben fogalmazza meg a kisinyovii énekes.

Az album címéről a gimnáziumban orrvérzésig tanított Ion Creangă örökzöld (mese)szövege ugrik be. Kérdéses, hogy a moldvai énekelt variánsban mit fed a gyermekkor fogalma: a szerző falusi gyerekkorát vállalja, az ártatlan csínytevéseket? A dalszövegek cirka egyötöde valóban klasszikus téma: milyen háztetőre dobni egy macskát, meddig bírja a kutya a víz alatt, milyen volt az első csók stb.


A többi négyötöd azonban

az alkoholról szól: "Egy évben négyszer iszom, mint a moldvaiak: karácsonykor, újévkor, húsvétkor és mindennap" – énekeli Stratan A születésnapomon születtem c. dalban.

Innen nézve a gyermekkorról szóló dalok inkább a vidéki kocsma levegőjén nevelkedtek: az iszákosságot kedélyeskedő hangvétel és humor lengi körül, mintha az holmi csínytevés vagy kedélyes férfiszórakozás lenne.

Az akrobataként csetlő-botló, mindenbe (főleg poharába) belekapaszkodó alkoholista alakja a főszereplő, akinek minuciózus visszaemlékezései önnön – persze szerencsésen elmúlt – szenvedéseiről különös kielégüléssel hatnak.

Elképzelhető, hogy a moldvai hallgatónak nagyon is életközeliek a dalok vagy ismerősek azok a viccek, melyek komikum által pozitív képet festenek a részeg emberről. Az otthonosság érzete az oroszok és az alkohol sztereotípiákból ismerős igen szoros kapcsolatából is származhat.


Eszerint a dalszövegek a szeszről,

mint az orosz férfiidentitás integráns részéről szólnak: így a mulatás, a duhajkodás, a belevalóság fontos férfi-attribútumok. Olyan kultúra ez, mely nem tette fel a „miért iszom, miért iszunk” kérdést, az alkohol fogyasztása társadalmilag nem korlátozott.

A vodka történetét tanulmányozók szerint ez az ital nem csekély szerepet játszott az oroszok területszerző politikájában. (A gyarmatosított államokban, így a mai Moldva Köztársaságban is, az alkoholtartalmú italok elnevezése cár vize, cári víz, ami szintén orosz eredetükre utal.)


A román hallgatóknak

inkább a hangzás egzotikuma lehet vonzó Pavel Stratan nótáiban, mely a román popzenei dömpingben frissítő avantgárdként hat. A sajátos moldvai nyelvjárás volt a siker kulcsa a Planeta Moldova nevű együttes esetében is: elég volt a zöldségek, befőttek és alapélelmiszerek nevét a szaftos moldáv akcentussal egyszerűen csak felsorolni az Alimentara (Élelmiszerüzlet) című számukban, hogy a hazai toplisták élére kerüljenek.

Pavel Stratan zenéjét is a moldáv nyelv dallama teszi dögössé. Hogy mit hallhat ki ebből egy román fül? Körülbelül azt, amit egy budapesti szaftos székely nyelvjárásban eldanolt tangómuzsikából megérthet. A nyelvi abszurd itt valósággá válik.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS