2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„A véremben van a lovak iránti szeretet”

kérdezett: Ambrus István 2019. január 29. 10:48, utolsó frissítés: 11:02

Ferencz Katalin legnagyobb terve, hogy kijuthasson a 2024-es olimpiára. A székely díjugratóval a lovassportról beszélgettünk.


Ferencz Katalin díjugrató 2007-ben kezdett el lókiképzéssel foglalkozni: lovas klubot alapított, hogy népszerűsítse a lovassportot. Edzőként is tevékenykedik, versenyzőként pedig arra törekszik, hogy kijusson a 2024-es olimpiára. A lovas megmérettetésekről mindig éremmel tér haza, az elmúlt évi országos díjugrató bajnokságon a harmadik helyen végzett. A lovas szakedző és tanár külföldön is élt, majd visszatért szülőföldjére, ahol a Csíkszereda melletti Kotormányban működteti lovas iskoláját és panzióját.

Hány évesen kerültél kapcsolatba ezzel a sportággal és mi motivált legjobban ezen a téren, hogy mindazt elérd, amivel jelenleg is foglalkozol?

Ferencz Katalin: - 14 éves koromban kerültem kapcsolatba a sportággal, még a '80-as évek végén. A barátnőim jártak a csíkszeredai lovas iskolába, és én is csatlakoztam hozzájuk. Akkoriban is szerveztek egészen komoly versenyeket, az úgynevezett traktor pályán volt a Románia Kupa. Akkoriban még csak nézőként vettem részt a versenyeken.

A szüleim vásároltak a kommunizmus idején, a 80-as években egy házat Kotormányban, ott töltöttük a hétvégéket. Később külföldön dolgoztam, lovakat szállítottam, a pénzt meg hazaküldtem a szüleimnek, hogy földet vegyenek. Később aztán felépült az istálló, majd jöttek a tanítványok, és a lehetőség, hogy pályázzak. Külföldre is azért mentem, hogy tanuljak, nagy volt bennem a tudás iránti vágy.


Ferencz Katalin és Castor az 5 éves lovak világbajnokságán.Ferencz Katalin és Castor az 5 éves lovak világbajnokságán.


Jelenleg 8 tanítványom van és 17 ló az istállóban. A véremben van a lovak iránti szeretet, de nem volt a családban olyan, aki ezt a tudást továbbadja, ezért egyedül tapostam ki magamnak ezt az utat. Az utóbbi időben viszont eléggé túlterheltté váltam és egy kicsit rehabilitálni szeretném magam. Mindent megteszek, hogy azt az energiát, motivációt visszakapjam, ami fiatal koromban is jellemző volt rám. Egyedül csinálok mindent és néha ez megterhelő.

Mennyire fejlett a versenyekhez alapul szolgáló lovas kultúra Romániában?

- Nincs erre szakosodott iskolánk, nem létezik a lógondozó, mint szakma. Ilyen jellegű felnőttképzés beindításával is próbálkoztam, de ezt a foglalkozást nem lehet bejegyezni, nincs standard a minisztérium nyilvántartásában, hivatalosan nincs ilyen foglalkozás.

Az iparosítást megelőzően, a nagyszüleink generációja volt az utolsó, amelynek több köze volt a lovas kultúrához. Manapság nehéz lovászt találni. Mindent kiépítettem magamnak, ami megfelelő körülményt biztosít a versenyzéshez, de néha ahelyett, hogy sportolnék, etetem a lovaimat. Gyakorlatilag azért nehéz a versenyekre készülni, mert nehezen lehet olyan embert találni, aki nyitott lenne ahhoz, hogy lovakkal dolgozzon.A versenyekre úgy készülök, hogy Magyarországról hívok edzőket. Ez azért is van így, mert nincs aki továbbadja nekünk az ehhez a sportághoz szükséges tudást. Létrehoztam az ország első megyei szintű lovas egyesületét, a Hargita Megyei Lovas Egyesületet. Ez a népszerűsítés mellett abban is segít, hogy megyei szinten fejlesszük ezt a sportágat, és megyén belül versenyeket is szervezhetünk. Az országos versenyeken a részvétel nagyon költséges a szállítás és a nevezési díj miatt.

Székelyföldön egyre több lovarda létesül, és megszervezik a Régió Kupát, amelynek a szervezői arra törekednek, hogy ezen bárki indulhasson, így ismertebbé válik ez a sportág. Tavaly az utolsó Régió Kupán 70 gyerek vett részt. A gyerekek nagyon nyitottak erre a sportra, mert a ló nagyon impozáns állat.

Hány év alatt lehet betanítani egy lovat, hogy az megfeleljen a verseny alapvető elvárásainak?

- A lovak tanítását három éves korukban kezdjük el, és 5 évet vesz igénybe a kiképzésük, 8 éves korukra kezdenek el jól teljesíteni. A tanítás során arra kell figyelni, hogy egy ló mennyire bátor, tehetséges és készséges. Vannak olyan külső tulajdonságai is egy lónak, amelyből ki lehet következtetni, hogy jó versenyző lesz-e belőle, de elsősorban a mindennapi munkával derül ez ki. Az elején a lovaknak nincs megfelelő egyensúlyérzékük, különböző reakcióik vannak, és hosszú időbe telik a lovas és a ló közti bizalom kialakítása. Erről szól az alapkiképzés, ami után az izomerőt és az ugróképességet kell fejleszteni. Évekbe telik, amíg a ló hozzászokik a versenyhelyzetekhez, és ilyen körülmények közt is tud teljesíteni. A lovasnak is vigyáznia kell arra, hogy ne hibázzon, ellenkező esetben elvész a ló bizalma és nem fog együttműködni a lovassal. Sok lovas sportoló azzal hibázik, hogy túl sokat kér a lovától.

A szakágaktól függően változóak az elvárások a versenyeken is. A felkészülés során ennek megfelelően a tapasztalataid szerint mire kell figyelni a legjobban?

- Díjlovaglasban számít a küllem és a mozgás, a military-ben pedig az a fontos, hogy bátor lovad legyen, jó vagtája legyen annak érdekében, hogy beleférjen a megfelelő időkeretbe, de a legfontosabb a készség, hogy akarjon ugrani a ló és szeresse a versenyzést. Egy 600 kilós lovat nehéz rávenni az ugrásra, ha ő nem akarja. A lovat úgy kell kiképezni, hogy sem fizikailag, sem mentálisan ne sérüljön. Ha a ló érti, hogy mit szeretnénk, bármit megtesz értünk, az a fontos, hogy tudjunk velük kommunikálni. A kiképzés terén megvannak a saját módszereim, de mindenik lóval máshogyan kell bánni, mindegyiket egyénileg kezelem. A lovakkal addig lehet versenyezni, amíg az egészségi állapotuk megengedi. Vannak 18 éves lovak is, akik még fitten versenyeznek.

A lovaknak az emberekhez hasonlóan van személyiségük. Ilyen tekintetben melyek felelnek meg legjobban a versenypályán?

- Ebben a sportban a szangvinikus és a flegmatikus típusok válnak be a legjobban. A flegmatikus versenyhelyzetben felpörög, így nagyon jó versenyló, a munkában viszont egy kicsit lustább, közömbösebb.

Jelenleg 4 ló van, amivel versenyzem, közülük a kedvencem Iringó, aki 7 éves lesz. Vele múlt évben bronzérmet szereztem díjugratásban. Ő egy nagyon nagy, későn érő típus, együttműködő és készséges. Vannak hiányosságai, vágtában nincs igazán egyensúlyban, de nagy terveim vannak vele, talán még az olimpiára is fel tudom készíteni. 2017-ben vettem részt a fiatal lovak világbajnokságán Castor nevű lovammal, ő nyerte a 4-5 éves lovak bajnokságát, egy fával ment az elődöntőn, középdöntőn, aztán a kiskörben hibátlant ment. A világ legjobb lovaival versenyeztem, egy fával a 88. lettem, amivel nagyon elégedett voltam. Ez azért is nehéz volt, mert egyedül utaztam ki a lóval, már önmagában az is nagy kihívás volt, hogy odáig eljussak.Hogyan lehetne eredményesebben fejleszteni ezt a sportágat Romániában?

- Nézőket és támogatókat kellene bevonni ebbe. A fiatalokat és az olyan kis versenyeket kell segíteni, mint a Régió Kupa. Több lehetőséget és támogatást kell adni a gyerekeknek. Erre a sportágra külföldön már egy egész iparág épült. Az állatorvostól a patkolókovácsig, a lógondozóig, állatorvosig, versenyzőig, trénerig sokan megélhetésként tevékenykednek ezen a szakterületen. A lovassportok ott fejlődnek a leginkább, ahol erre megvan a szükséges anyagi keret is, a nagyobb városok környékén, Kolozsváron, Bukarestben és Szebenben, de az európai színvonalhoz képest sok a lemaradásunk. Sok év kihagyás után 2018-ban a franciaországi Európa-bajnokságon román versenyzők is részt vettek, de az olimpiai részvételünk jelenleg nincs kilátásban. Jelenleg feljövőben van a távlovaglás, amivel könnyebben lehet eredményt elérni, a díjlovaglás nem ennyire népszerű, de egyre többen versenyeznek a military szakágban, amit én is nagyon szeretek, de még ez is eléggé gyerekcipőben jár.

Ferencz Katalin és Castor az 5 éves lovak világbajnokságán.Ferencz Katalin és Castor az 5 éves lovak világbajnokságán.


A szövetség nem népszerűsíti ezt a sportot, országos versenyekre jegyet sem árusítanak. A legtöbb versenyen a részvételt a versenyzőnek kell fizetnie. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy értek a lovas sport területén mindenhez. Egyszerre vagyok edző, gondozó, sofőr. Aki versenyezni szeretne, annak naponta kétszer kell edzenie és nagyon komolyan kell vennie. Jelenleg van egy 9 éves tanítványom, aki nemrég kezdett el versenyezni, és már 6-7 éves kortól el lehet kezdeni a lovaglást. Nemzetközi versenyen 12 éves kortól lehet részt venni.

Régi vágyad, hogy kijuthass az olimpiára, és több nemzetközi versenyen is szeretnél indulni.

- A közeljövőben ki szeretnék jutni nemzetközi versenyekre is, Magyarországra. Ehhez különböző szinteken kell teljesíteni, hamarosan indulok a military-ben 1 csillagon, és ha van sikeresen befejezett egycsillagos pályád, akkor mehetsz a két csillagra, és megvannak a további minősítések, hogy a háromcsillagos versenyeken is indulhass. Az olimpia 4 csillagos szinten van. A párizsi olimpiára szeretnék kijutni, ami 5 év múlva lesz, az Iringó nevű lovam akkor tölti be a 12. évet. Ha sikerül folyamatossá tenni a felkészülést, akkor ez az álom valósággá válhat.

Címlapfotó: Ferencz Katalin és az akkor 6 éves Iringó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS