2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ritkuló férficsontok: gyakoribb a prosztata-megbetegedéseknél

szerk. 2004. október 20. 16:25, utolsó frissítés: 16:00

Az Oszteoporózist Megelőző Társaság (ASPOR) idén is megemlékezik a csontritkulás világnapjáról, a rendezvények egyik helyszíne a szenátus lesz. Adataik szerint a romániai helyzet ezen a téren is #b#elkeserítő.#/b#

A szakmai szervezet idei rendezvényének központjában a férfiak csontritkulása áll. A társaság egy egyperces kérdőívet nyújt át a szenátoroknak, aminek segítségével felmérhető, milyen veszélyeztető tényezőknek van kitéve.

A nyolc kérdés a családi háttérre, gyógyszeres kezelésekre, vagy az italfogyasztási szokásokra is rákérdez, de a szenátoroknak vélhetően az utolsó kérdésre való őszinte válasz okoz majd a legnagyobb fejfájást, miszerint volt-e már potenciazavaruk. Akik a teszt alapján veszélyeztetetteknek bizonyulnak, egy hordozható, ultrahangos készülékkel helyben megmérhetik csontsűrűségüket.


Férfiaknál súlyosabb következmények

Bár a csontritkulást elsősorban nőkkel szokták összefüggésbe hozni, a legújabb felmérések azt igazolják, hogy a betegség sokkal jobban elterjedt a férfiak körében is, mint ahogy azt korábban állították. Ezért lett az idén ez a központi téma.

A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány által készített és az ausztráliai Sydneyben nyilvánosságra hozott Oszteoporózis a férfiaknál című jelentésben az áll, hogy minden 50 év fölötti öt férfi közül egy csontritkulásos törést szenved.

Azt is bizonyították, hogy a férfi oszteoporózis gyakoribb például a prosztata-megbetegedéseknél, a férfiak esetében a töréseknek súlyosabbak a következményei, és az életminőséget, illetve az élethosszt negatívabban befolyásolja.
A fiatalabbak is veszélyben vannak

A csontritkulás a leggyakoribb csontanyagcsere-betegség, melyben a csont vékonyabbá, szerkezete szivacsossá válik, és megnő a csonttörések valószínűsége. A csonttörések leggyakrabban csípőtájon, a gerincben, és a csuklón fordulnak elő.

A csontritkulást sokáig az idősebb emberek természetes állapotának tartották, és kevés figyelmet szenteltek neki. Az orvostudomány fejlődése azonban rávilágított arra, hogy az oszteoporózis a fiatalabb nemzedékeket is érintheti.

A csontritkulás mind a nőket (minden harmadikat), mind a férfiakat (minden ötödiket) érinti. A korai felismerés hiányában a csontritkulás "láthatatlanul", klinikai tünetek nélkül halad előre és csak a bekövetkező törések alkalmával diagnosztizálódik.


A betegséghez krónikus fájdalmak, deformációk társulnak, és végül a mozgásképtelenséghez vezethet. Mindez jelentősen csökkenti az érintettek életminőségét. Medencecsonttörés esetén például a kórházi ápolási időszak meghaladja a leggyakoribb betegségek kezelési periódusát, mint amilyen a szívinfarktus, érszűkület, vagy a cukorbetegség.

A betegség megelőzhető erős csontok építésével, mozgásban gazdag életmóddal, kálciumban és D vitaminban gazdag étrenddel, a hajlam korai felismerésével, mérsékelt alkoholfogyasztással, nem dohányzással.


Kevés kálcium, sok alkohol

Az ASPOR által végzett felmérések azt mutatják, hogy a romániai gyerekek és fiatalok étrendjében jóval a szükséges mennyiség alatt szerepelnek a kálcium tartalmú táplálékok, aminek hiánya pedig az egyik legfontosabb rizikófaktor. A kutatás ráadásul azt igazolta, hogy ennek okai nem a szociális, anyagi tényezőkben keresendők, hanem elsősorban a rossz étkezési szokásokban. Egy jó példa az, hogy az iskolák környékén csak ritkán lehet tejtermékeket vásárolni.


Ráadásul a fiatalok körében gyakori jelenség a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ami szintén a csontszövet csökkenését elősegítő tényező. Az ASPOR 2000-es, marosvásárhelyi 6-19 éves diákok bevonásával készült felmérése eredményei szerint: a gyerekek 70%-a nem biztosítja a szükséges napi kálcium-adagot, ritkán fogyaszt tejterméket, a 15-19 évesek 18%-a dohányozik, 20%-uk pedig rendszeresen fogyaszt alkoholt.

A 2000-től 2004-ig, 9 megye 20 településén 4900 olyan nőt kérdeztek ki, akik a csontsűrűség-mérését kérték. Így jutottak arra a következtetésre, hogy az 50-75 közötti nők 80%-ánál legalább egy rizikófaktort megtalálható, 18%-uknál pedig kettő. Az életmódból adódó eltérések miatt


a városi nők sokkal inkább ki vannak téve a veszélynek,

mint a falusiak. Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy nagyon kevés nőnek vannak pontos információi a betegségről és annak megelőzéséről. Egy másik felmérésben 500, 40 és 70 közötti, érettségivel vagy diplomával rendelkező nőt kérdeztek meg, és azt tapasztalták, hogy 23%-uk soha nem hallott még az oszteoporózisról.

Ugyanakkor 80%-uk nem tudta, miben is áll a betegség, 84% pedig nem ismerte a kialakulásához vezető rizikófaktorokat. Mindössze 17%-uk beszélt már róla a családi orvosával, és csak 4%-uknál végeztek vizsgálatot a betegség felderítésére.

Az ASPOR következtetése, hogy a nők felvilágosítását a megelőzési lehetőségekről (életmód, dohányzás, alkohol, bizonyos gyógyszerek fogyasztása) szinte teljesen figyelmen kívül hagyják Romániában. Sok esetben a családi orvosok ismeretei is hiányosak, mindössze az eseteleges gyógyszeres kezelésre korlátozódnak, és nem foglalkoznak a megelőzéssel.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS