2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

USNK: „Ez volt az a lehetőség, ami instant nézettséget biztosított a számunkra”

2018. november 24. 10:28, utolsó frissítés: 2018. november 26. 12:34

A kolozsvári rapperekkel beszélgettünk a szombati fellépésük előtt.


Szombaton már a második élő showban fog fellépni a magyarországi X-Faktor színpadán a kolozsvári USNK rapduó. Filep Kunddal és Laskay Nimróddal beszélgettünk egy gyorsat a versenyről, és arról is, hogy milyen élmény volt, hogy ezúttal magyarul kellett rappeljenek. Közben a Posztolj című dalhoz készült videoklip 1,2 milliós nézettségnél tart.

Miért indultatok el a versenyen?

Kund: – Már egy jó ideje próbálunk együtt zenélni, és azt akartuk, hogy többen megismerjék a munkáinkat.

Nimród: – Ez volt az a lehetőség, ami instant nézettséget biztosított a számunkra.


Olvastam az X-Faktor oldalán az adatlapotokat, és ott az szerepel, hogy eddig mindössze három házibuliban léptetek közösen fel. Mióta zenéltek együtt?

Kund: – Tényleg csak három házibulink volt eddig, és összesen három éve zenélünk együtt.Ezen kívül van valamilyen zenei múltatok?

Nimród: – Nekem igazából semmilyen.

Kund: – Nincs ehhez köthető zenei múltunk. Én 7-8 évesen gitároztam, és kórustag voltam az iskolában, ha azt zenei múltnak lehet nevezni.

Nimród: – Én sulis fellépéseken vettem részt, március 15-i ünnepségen és ehhez hasonló eseményeken.

Elolvastam egy csomó hozzászólást, és rendszeresen visszatérő téma, hogy ez nem is zene. Ti mennyire tartjátok a rapet zenének?

Kund: – Nekünk a rap zene. Nem annyira a hangunk a kifejező, hanem inkább a szöveg.

Nimród: – Fontos a rappelési technika, a flow, a rímképletek. A produkciót jelentősen feldobják a zenei alapok.

Ti az ilyen hozzászólásokra mit reagáltok? Vagy figyeltek rájuk egyáltalán?

Kund: – Nem igazán reagálunk, nem nyilvánítunk véleményt, viszont el szoktuk szinte mindet olvasni.

Nimród: – Nem fogunk most leállni vitatkozni valakivel arról, hogy neki mi a véleménye a műfajunkról, vagy arról, amit csinálunk. De mindenképpen elolvassuk, és azt hiszem, hogy hatással is van az életünkre az, amit írnak.

Kund: – Nyilván előadóként az a célunk, hogy az embereknek, akik hallgatják a zenénket, tetsszen a produkciónk. Ők azok, akikből merítünk, akik táplálnak valamilyen szinten.

Akartatok már megfelelni nekik?

Nimród: – Ha ezer negatív jellegű hozzászólást kapunk, akkor nyilván lehangol, de semmi olyanra nem kell gondolni, hogy most nem fogok tudni jól aludni miattuk. És fel is emelhet az, ha rengeteg a pozitív hozzászólás.Ti angolul írt szövegekkel jelentkeztetek. Miért nem készítettetek magyar produkciót?

Nimród: – A rap zenéhez soha nem kötöttük a magyar nyelvet. Mindig angol zenéket hallgattunk, angol rapperektől inspirálódtunk. Magyar zenét nem is igazán hallgattunk, ezért eszünkbe sem jutott eddig magyarul zenélni.

Kund: – Viszont ahhoz, hogy érvényesülni tudjunk, muszáj magyarul is rappelni.

Hogyan fogadtátok azt, amikor megtudtátok, hogy magyarul is elő kellene adni egy produkciót?

Kund: – Eleinte meg voltunk egy picit ijedve, de tudtuk, hogy el fog jönni ez a pillanat. Mivel nem igazán hallgattunk magyar zenét, nem is tudtuk elképzelni, milyen lesz. Még a raphangunkat sem találtuk meg, nem tudtuk, hogyan álljunk neki. A gyakorlás viszont segített.

Nimród: – Igazából meglepő élmény volt magyarul rappelni, azt nem gondoltuk volna, hogy ilyen jól fog menni. Azt sem gondoltuk volna, hogy ennyi embernek tetszik is. Nyilván még rengeteget kell fejlődjünk.

Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Nimród: – Logic, Eminem

Kund: – Caskey. Van egy pár.

Nimród: – Germ, Pouya, Ghostemane

Kund: – $uicideboy$

Volt hír arról, hogy Nimród dühében eltörte a karját. Mi volt az, ami ennyire kiborított? Milyen a próbafolyamat?

Nimród: Felgyűlt a stressz. Úgy éreztem, hogy nem megy jól. Nagyon maximalista vagyok. Csak a dühömet akartam levezetni, és nem gondoltam volna, hogy ennyire rosszul fog elsülni. Ez csak egy hülyeség volt. Ma (csütörtökön - szerk.) voltam orvosi viziten, és már le is vették a gipszet.

Legutóbb is gipszeben léptem fel, de fel volt húzva rá egy fekete harisnya, és jól belesimult a jelmezbe.Az X-Faktor gyakorlata szerint a versenyzők rendszerint több különböző műfajban is előadnak. Ti nem tartottatok attól, hogy más műfajban kell kipróbáljátok magatokat?

Kund: – Nem hiszem, hogy a rapből kilépünk, viszont annak összes fajtáját meg fogjuk járni. Igazából már a Posztolj is olyan volt, amit eddig mi nem igazán adtunk elő. Ennek úgymond trendi szövege van, és mi nem ilyeneket írtunk eddig.

Nimród: – Számunkra ez is új volt, plusz még magyarul is kellett rappelni, sőt egy éneklős refrén is volt benne. Teljesen újnak éreztük. Már most is eléggé kimozdultunk a komfortzónánkból.

Hogyan képzelitek el az X-Faktor utáni életet?

Kund: – Nagyon sokat gondolkodtunk már ezen...

Nimród: – Tovább szeretnénk zenélni, és később, ha minden szépen működik, akár egy saját lemezkiadót is alapítanánk. Persze ez sok idő. Addig is virágzó karriert szeretnénk magunknak építeni.A végére hagytam az egyik legközhelyesebb kérdést. Én kíváncsi voltam, hogy mit jelent USNK rövidítés/szó, és több értelmezést is találtam a neten. Ti milyen értelemben használjátok?

Nimród: – Unusual Suspects Nimród Kundi. Ez egy ennyire egyszerű dolog. Úgy kezdtük, hogy mi voltunk az Unusual Suspects, de mondta egy ismerősünk, hogy Kolozsváron már van egy Dj-csapat ilyen névvel, akik bulikat is szerveznek.

Kund: – Nem akartuk, hogy nagyon hasonló legyen a nevünk, viszont nem tágítottunk a Unusual Suspectstől, így odatettük a nevünket a végére, és a kezdőbetűket összeolvastuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS