2019. február 21. csütörtökEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ettél már tatár bográcsos ételt? A borszéki bográcsfesztiválon megteheted

G. L. 2018. július 02. 16:56, utolsó frissítés: 2018. július 04. 17:30

Tatár, székely, lipovén étkek, román és magyar zene, Erdély első gasztrofesztiválját fogják tartani Borszéken. Az ötletgazdával beszélgettünk.


Idén első alkalommal egy összetett koncepció mentén multikulturális esemény lesz Borszéken, július 13. és 15. között: a Borszék Bogrács Feszt. A nem csak kulináris, de kulturális fesztiválként is kitalált rendezvénysorozat számos programpontot vonultat fel a fesztivál három napján. Lesznek különböző tematikájú interaktív műhelyek, szabadtéri versenyek, bemutatók, táncelőadások, fotókiállítások, filmvetítések, koncertek és különleges bográcsverseny is. A fesztivál programjain ingyenes a részvétel. Az ötletről, a gasztrokínálatról és sok minden másokról kérdeztük az ötletgazdát,Pădurean Sándort, akit mindenki a Papa la Sanyi éttermekről ismerhet.

Miért pont Borszéket választotta helyszínnek?

Mert éppen néhány hónapja költöztem oda, igen megszerettem ezt a hegyi környezetet, imádom a borvizet, a tiszta levegőt, a nyugodt életvitelt, és szeretném, ha mások is felfedeznék a pihenésnek és a szórakozásnak azon formáit, amelyekre Borszéken lehetőség van.

Mi a különlegessége a fesztiválnak? Mivel próbálnak meg kitűnni az egyre telítettebb fesztiválpiacon, hogyan próbálják felhívni az emberek figyelmét?


Talán az eklektikussággal. Nem csak a fiatalt, nem csak a sportkedvelőt, nem csak a más kultúrák iránt nyitott, a hagyományos értelemben vett bulizós közönséget célozzuk meg. Aki eljön, az csipegethet ebből is, abból is, lesz népzene is, de lesz rock és rezes banda is, lesz magyar is, de lesz román is, lesz kalandpálya, de kalandokról szóló beszámoló is, hegyről szóló filmvetítés és a hegy felfedezésének lehetősége is. Nem marad el persze a hagyományos fesztiválos felhozatal sem, különböző műhelyekkel, vásárral, a hasznos időtöltés egyéb kellékeivel.

Önök úgy határozzák meg az eseményt, mint a kulináris világok fesztiválját. Ez mennyiben fog megjelenni a gasztronómiai kínálatukban?

Nemcsak a kulináris világok fesztiváljaként határoztuk meg, az eseményben ugyanakkora szerep jut majd a kultúrának is. A kulináris világok bemutatóján a kisebbségek bográcsos bemutatóit értjük elsősorban, másodsorban a bográcsos főzőverseny felhozatalát, amelyre bárki benevezhet, , és amelyet egy profi és amatőr szakácsokból álló csapat fog zsűrizni.Ha ez egy gasztronómiai fesztivál, mint a neve és koncepciója előre vetíti, akkor mennyire lesz hangsúlyos ez a programokban? A programkínálatban a bográcsversenyen kívül egyelőre mást nem láttam.

Amint említettem, nemcsak egy gasztronómiai fesztiválról van szó, a program egyéb érdekességet is tartalmaz. Valóban, a bográcsverseny lesz a gasztronómiai események egyike, a kisebbségek bográcsos bemutatója pedig a másik.

Az is olvasható a bemutatkozójukban, hogy 10 meghívott kisebbség fog részt venni. Melyek ezek az kisebbségek? Illetve ezeknek a gasztronómiájukkal is megismerkedhetnek a résztvevők?

Olyan kisebbségek lesznek jelen a fesztiválon, mint a szászok, tatárok, lengyelek, romák, törökök, lipovének, magyarok, de még folynak a tárgyalások másokkal is. És igen, a meghívottak főzni fognak, főztjeiket pedig kóstolni lehet majd bárkinek – a készlet erejéig.

Ki a finanszírozója az eseménynek?

A Papa la Sanyi, a Secvențe Kulturális Egyesület, a Romaqua Group Borszék és Borszék város Önkormányzata, de rengeteg támogatónk is van.

Kinek ajánlják a fesztivált? (Ki lenne a célcsoportjuk? Kire számítanak?)

Azokat várjuk, akik szeretik a kóstolgatást, a zenét, a sportot, a filmet, akik szívesen kipróbálnak hagyományos mesterségeket, néptáncokat, akik szeretik a hegyvidéki levegőt, a szép tájakat, a hegyi gyógynövény teákat, akik még nem fedezték fel Borszéket és környékét, illetve azokat, akik már jártak itt és nem szalasztanának el egy újabb alkalmat, hogy visszajöjjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS