2020. január 28. keddKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem frottírzokni: marhagyomor-leves á la Hamlet

H.R. 2004. október 07. 10:50, utolsó frissítés: 2004. október 06. 16:15

#b#[fotóriport]#/b# Ínyencek körében nagy tekintélyű a pacalleves: csak az a gond vele, hogy rohamlépésben is öt órán át készül, és senki sem tudja igazán, hogyan kell főzni. Színikritikusunk könyvtárnyi receptből dokumentálódott, íme az eredmény:
Drágább, de jobb fagyasztott pacalt vásárolni: egy-két kilós tömbökben árulják, meg van tisztítva és le van forrázva. Ez azért lényeges, mert a munka legkellemetlenebb részétől (a pacal megtisztításától) megkíméljük magunkat. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne legyen túlságosan kövér – a zsír széles fehér sávokba/foltokba gyűl össze. Ezt a fagyasztott pacalon is észre lehet venni.

Ha kisebb adag pacalból nagy adag levest szeretnénk készíteni, vagy ha ízletesebb levet szeretnénk főzni, érdemes vásárolni egy velős csontot is.A pacalt kifagyasztjuk, majd fél óráig főzzük.A levet elöntjük, a pacalt jól lemossuk hideg vízzel és a megpucolt leveszöldségekkel, 10-15 szem feketeborssal és a velős csonttal feltesszük főni.A zöldfűszerek szárába 10-15 cikk fokhagymát tekerünk bele cérnával, és azt is beledobjuk a lébe. Ha szárított zöldfűszereket használunk, akkor a fokhagymát a zöldségekkel együtt tesszük be vízbe. Ízlés szerint lehet illatosítani babérlevéllel, bazsalikommal, majoránnával... 1-2 paprikát és egy csípős paprikát is bele lehet főzni.Ha minden megfőtt, kivesszük a zöldségeket, a hagymát, csípőspaprikát. A fokhagymás göngyöleget eldobjuk, a gyökereket összezúzzuk vagy átpasszírozzuk.A pacalt is kivesszük, lecsepegtetjük, majd fél centis csíkokra vágjuk.A levet leszűrjük, visszatesszük bele a pacalt és elkeverjük benne a zöldség-masszát. Sózzuk és még főzzük fél órát, vagy amennyit szükséges.Közben nagyon finomra aprítjuk a zöldfűszereket, átzúzzuk a megmaradt fokhagymát, elkeverjük tojással és a tejföllel.

Ha megfőtt a leves és a pacal is jó puha már, hozzáadjuk a korpaciberét (piacon lehet vásárolni az igazit, de megteszi a Borş Magic is), 2-3 kanál ecetet töltünk hozzá, legvégül elkeverjük benne a felhígított eresztéket.Tálaláskor csípős paprika, ecet, tejföl jöhet még – kinek-kinek ízlése szerint.

Fontos, hogy pacallevest nagy tételben kell főzni, mivel egy csupor levesért, ugye, nem érdemes öt órát dolgozni. A nagyfazéknyi levest azonban meg is kell enni: itt kerülnek képbe a barátok. Ők aztán vagy elpusztítják két-három nap alatt, vagy nem - a jó hír az, hogy a pacalleves az egyik legjobban konzerválható kaja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS