2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Ha beléptek egy adventista templomba, elüt a traktor!"

S.Z. 2004. október 04. 16:53, utolsó frissítés: 16:45

Visszaélések ortodox hittanórákon Buzau megyében: elsősöknek ördögöt rajzolnak a táblára, a gyermekekkel gyertyát vásároltatnak, és megbuktatják őket, ha nem járnak templomba. Az illetékesek "bizonyíték híján" #b#nem vizsgálódnak#/b#.

A modern hitoktatás kerüli a teológiai démonológiát – vagyis a büntetés hitelveit és a pokolban szenvedés témáját. Mindezt azért, mert úgy tartják, hogy ezek bizonytalanság érzetét kelthetik a gyermekekben, ami rossz hatást gyakorolhat további fejlődésére, önbizalmára és önbecsülésére.

Így megfélemlítés helyett a modern hittankönyvek Isten szeretetét, valamint toleranciát hirdetnek. Emil Boise, a Buzau megyei Berca Ipari Szakközépiskolájának filozófiatanára egy kutatás során olyan, elszigetelt eseteket fedezett fel, melyek határozottan más állapotokat idéznek.

A buzau-i Képzőművészeti Líceumban például a 2001-2002-es tanév alatt a vallástanárnő kereszt viseletére kötelezte a kisiskolásokat. Érvelése így hangzott:
“ha nincsen a nyakatokban, megjelenik az ördög

és csupa rossz dolgok történnek majd”. Ugyanez a tanárnő egy ízben első osztályosoknak felrajzolta az ördögöt a táblára, a “lecke” miatt egy kislánynak rémálmai támadtak. A tanárnő, mikor kérdőre vonták, teológiailag érvelt a maga védelmében: szerinte ha Szűz Mária – aki felügyeli oktatói tevékenységét – nem szólt neki, hogy hagyja abba, akkor azt jelenti, hogy nem tévedett.

Ugyancsak Buzauban, az 1-es számú általánosban, a 2003-2004-es tanévben így okította a nebulókat egy tanár: “jobb vállatokon egy kisangyal ül, baloldalt pedig egy ördög. Úgyhogy vigyázzatok, hogyan vettek keresztet: ha bal oldallal kezditek, az ördögnek kedveztek”.

Ez a babonás okfejtés az ortodox egyház kánonjaival is ellentétes, ráadásul diszkriminatív a katolikusokkal szemben: ők balról jobbra vetnek keresztet. Az ortodox egyház explicit módon előírja a toleranciát más vallási felekezetekkel szemben.

Ugyanez a tanár így fenyegetőzött: “ha beléptek egy adventista templomba, elüt a traktor!” (az illető iskola mellett van egy ilyen kegyhely). Buzau-ban egy tanár a 2001-2002-es tanévben azt közölte a diákokkal, hogy néhány


nem ortodox vallás tulajdonképpen szekta.

Egy kilencedikes diák füzetében ez áll: “az adventisták megtagadják az ortodox egyházat, szerintük az egyház fölött az ördög uralkodik, és az egyedüli menedék az ő templomuk”, vagy: “A Jehova Tanúi az egyik legveszélyesebb szekta, mert vallási fanatizmust hirdet”.

Ugyancsak a Művészeti Líceumban, a 2003-2004-es tanév folyamán a vallástanárnő elmondta, hogy Isten csak az ortodoxokat szereti. Az osztályban egy evangélikus és egy zsidó vallású gyerek is volt. Egyikük tiltakozott, mondván, hogy “Isten mindenkit szeret, nem csak az ortodoxokat” – a pedagógus válaszképp szünetben kiközösítette őket.A Joseni-i tanár-pap egy óráján nem ülhetett le az a negyedikes tanuló, aki húsvét táján megnézett egy olyan filmet, melyet a helységben a protestáns hitközség tagjai terjesztettek.

Emil Moise filozófiatanár szerint leginkább vidéki iskolában kényszerítik templomba-járásra a nebulókat: ezt a mulasztást a vallásórán kapott kisebb jeggyel büntetik. Így a Sageata nevű faluban ilyen vétségekért akár meg is bukhatnak a diákok, Cindesti-ben gyertyavásárlásra kötelezik őket. A magukat ateistának vallókkal sem bánnak kesztyűs kézzel: egy botosani-i iskolában egy lányt – miután az bejelentette, nem fog vallásórákra járni – a tanárnő


köznevetség tárgyává tette.

Megkérdezte, hogy hogyan lehet ő ateista, amikor az osztálytársai nem azok? A tanuló azt is elmesélte, hogy egy diák írt egy Bibliát csúfoló szöveget, és majdnem kirúgták emiatt.

Emil Moise beszélni próbált Paul Negoita Buzau megyei vallásügyi tanfelügyelővel: az kijelentette, hogy az összes, Moise által feltárt eset eltúlzott, és így förmedt a filozófiatanárra: „mi van, azt hiszed, van időm mindenféle apróságra? Azt hiszed, én most neked fogok válaszolgatni?”

Az Evenimentul Zilei megkeresésére Negoita letagadta, hogy kifogásolható hangnemben beszélt volna Moise-val, és csak annyit közölt, hogy bizonyítékok vagy reklamációk hiányában nem kötelessége kivizsgálni az eseteket.

Forrás: Evenimentul Zilei
Fotók: Gavriel Jecan

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS