2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiss Ádám és még sokan mások: bemutatták a 15. Erdélyi Humorfesztivált

G. L. G. L. 2018. március 12. 16:17, utolsó frissítés: 2018. március 13. 20:00

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatták be, hogy min nevetünk idén áprilisban. Az újságírók adták meg a válaszokat.


Gyergyócsomafalvi kézműves csokitól édes sajtótájékoztatón mutatták be a 15. Erdélyi Humorfesztivált a szervezői. Az RMDSZ részéről Jakab Adorján főszervező, míg a humoristákat György Botond képviselte. Kun Zsolt a sajtótájékoztatón nem vett részt, de a fesztiválra megérkezik Kolozsvárra. Ráadásul fordított tájékoztatón jártunk, ahol az újságíróknak kellett megválaszolniuk a kérdéseket. A kvízt megoldottuk, most csak a válaszok jönnek.


Helyszín és időpont?

"Hosszas tanakodás" után úgy döntöttek, hogy április 19-22. között szervezik meg a fesztet. Csak Kolozsváron lesznek események, a Bulgakov Kávéházban és főleg a BBTE Auditorium Maximum termében, amit a közönség leginkább a ballagásokról ismerhet, de rendszeresen szerveznek ott egyéb eseményeket is. Például nemrég ott volt a Szomszédnéni Produkciós Irodának a jótékonysági fellépése, illetve már a tavalyi Humorfesztnek is az volt a központja.

György Botond és Jakab Adorján (Fotók: Bethlendi Tamás)György Botond és Jakab Adorján (Fotók: Bethlendi Tamás)Humoristák versenye?

Idén pont nem lesz, mert tavaly már volt. "Amikor átvettük a szervezést, úgy döntöttünk, hogy kétévente fogjuk megszervezni, mert az a tapasztalat, hogy így többen jelentkeznek, és kell ennyi idő ahhoz, amíg egy új humorista bejárja az útját" - mondta György Boti.

Viszont ennek ellenére is lesz lehetőség a versengésre, mert a Nesttel közösen open mic slam poetry estet is tartanak. Fekete humor témában írt szövegekkel lehet jelentkezni, előzetesen a Nest Facebook oldalán, de még a helyszínen is lesz lehetőség a regisztrációra.

Kik fognak fellépni?

Hadházi László idén sem ért rá, de Kiss Ádám biztosan fel fog lépni. Ő lesz a legnagyobb név. Ugyanazon a napon, de nem egy időben lép vele színpadra Hajdú Balázs, aki Kiss Ádám mellett a másik határon túli fellépője lesz a 15. Erdélyi Humorfesztiválnak.

A szervezők úgy gondolták, hogy újra meghívják a Szomszédnéni Produkciós Irodát is, akiknek az elmúlt félében három telt házas fellépésük is volt Kolozsváron, de mint alapítók kihagyhatatlanok. Felméri Péter, akit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, főleg nem a Kolozsváriaknak, mert ő született a legközelebb az Auditorium Maximum teremhez, ahol természetesen újra fellép.

A fesztivál szervezőinek nem székely fele Kun Zsolt, aki ennek ellenére "tud magyarul is beszélni". Megnevetteti a közönséget Csíkdánfalva volt kultúrigazgatója, Zsók Levente is. A Erdélyi Humorfesztivál legújabb generációjához tartozó András Előd is itt lesz, aki a 12. Humorfeszt versenyét nyerte meg, és azóta a helyi fesztiválok rendszeres fellépője lett.

A válaszokat az újságírók adták meg, és nem mindig volt egyszerű válaszolni. De akinek sikerült, kapott csokitA válaszokat az újságírók adták meg, és nem mindig volt egyszerű válaszolni. De akinek sikerült, kapott csokit


Marosán Csaba, aki még nem a Kolozsvári Állami Magyar Színház Igazgatója, egyéni estet ad az erdélyi humor fogyasztási szokásairól. "Szerinte három csoportra oszthatóak a humort szerető emberek. A, aki szeret vicceket mondani, B, aki szeret vicceket mondani és vicces, illetve C, akit nem érdekel a humor. A saját bevallása szerint a második kategóriába tartozik" - vezette fel Jakab Adorján. Tesztelni majd a Bulgakovban lehet.

Ezen kívül is jut még esemény a humor kedvelőinek. Félig tudományos könyvet mutat be a civilben szociológusnak tanuló György Botond Dumakavics címmel, amelyben az erdélyi humor történetét és jelenét próbálja meg tudományos pontossággal összefoglalni, míg Dombovári István a Pisti vagyok, ments ki innen! című legújabb kötetét hozza el Kolozsvárra, a Bulgakovba.


Program?

* április 19-én, Bulgakov Kávéház: Marosán Csaba egyéni elődása
* április 20-án, Bulgakov Kávéház:György Botond és Dombovári István könyvbemutató, illetve a slam poetry est
* április 21-én, Auditorium Maximum: György Botond, Zsók Levente, Hajdú Balázs és Kiss Ádám
* április 22-én, Auditorium Maximum: Kun Zsolt, András Előd, Felméri Péter és Szomszédnéni Produkciós Iroda
Mennyit kell ezért fizetni?

Csak a stand-uposok fellépésére kell jegyet váltani. Egy napra a jegy 28 lej, diákkedvezménnyel 24 lej, míg a bérlet 46 lej. Online már most lehet jegyet vásárolni a Humorfeszt oldalán, míg offline vagy nyomatott jegy és bérlet március 16-tól kapható a Bulgakovban és a KMDSZ irodában. A kedvezményes diákjegyhez a szervezők azt mondták, hogy A kártya kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS