2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem ciki már a Tinder (és a hasonlók), a romániaiak egyharmada már rákattant

G. L. 2018. március 09. 17:12, utolsó frissítés: 2018. március 13. 20:00

A Z generációnak természetes, az Y generáció meg alkalmazkodik hozzá.


Romániában az okostelefon-használók 36 százaléka regisztrált már randiapplikációt a készülékére, és 14 százalékuk pedig már talált ezek segítségével kapcsolatot magának, derül ki egy nemrég közzétett kutatásból. Bár a legtöbben még mindig a klasszikusnak számító barátokon és rokonokon keresztül ismerkednek: a válaszadók 32 százaléka nyilatkozta azt, hogy ezen a módon találkozott a párjával, és 17 százalékuk mondta azt, hogy a szintén bevettnek számító munkahelyi ismerkedésen találta meg a szerelmet, de az egyre nyilvánvalóbb, hogy az elmúlt évtizedben a jelentősen elterjedő smartphone-ok megváltoztatták a párkapcsolati dinamikát, ahogyan az általunk megkérdezett szakértő fogalmazott:

az ismerkedés és az udvarlás átköltözött virtuáliába.

A Huawei megrendelésére 12 országban (köztük Romániában és Magyarországon) készített felmérés adataira alapozva próbáltunk meg annak utánajárni, hogy miként változtak meg a párkapcsolatok dinamikái az elmúlt bő évtizedben, milyen szerepet játszanak most egy kapcsolat kialakulásában az okostelefonok.

"Gondoljunk csak vissza a smartphone előtti önmagunkra, aztán gondoljunk vissza a Facebook előtti önmagunkra, majd – aki meg tudja tenni, mint én is – a mobiltelefon nélküli életünkre. [...] Az Y generáció tagjai egészen biztosan sok olyan emléket tudnak felidézni középiskolás és egyetemista korukból, ahol egy buliban, diáknapokkor, egy táborban, egy kiránduláson ismerkedtek meg valakivel. Nem csekkolták le rögtön a másikat a Facebookon, nem nézték meg, kik a közös ismerőseik, nem nézték hány lány/fiú lájkolta a fotóit, hány fotója van ellentétes neművel, kapcsolatban van-e, vagy sem. Sőt, valószínű még telefonszámot sem mindig cseréltek. Én a 2000-es évek elején voltam Kolozsváron egyetemista, a legtöbb barátomnak, ismerősömnek akkor még nem volt mobiltelefonja. [...] És ez nem száz éve volt, csak 10-15 éve. Ha késtünk egy megbeszélt találkáról, akkor nem tudtuk megesemesezni egymásnak. Kicsit vártunk egymásra, 15-30 percet. Ma már néha bepánikolunk, ha valaki nem jelez rögtön vissza, nem hív vissza, nem olvasta el az üzenetet, nem válaszol az e-mailre, mert állandóan jelen és azonnal reakcióképesnek kell lenni, ehhez szoktunk hozzá" - hozott fel néhány példát az elmúlt bő évtized változásaira Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia EMTE oktatója. Szerinte elég csak azt megnézni, hogy még egy évtizeddel korábbi önmagunk is terjedelmesebb e-mailt (tehát még csak nem is papír alapú levelet) írt, mint manapság szokásos, annyira megszoktuk, hogy Facebook-üzenetben beszéljük meg a dolgokat. És ez a párkapcsolatainkat ugyanígy befolyásolja. A magyarországi válaszadók közel 40 százaléka úgy véli, hogy a mobiltelefon megkönnyíti a párkeresést, 15 százalékuk pedig konkrétan használta is párkeresésre az elmúlt évben az okostelefonját, 10 százalékuk pedig különféle randialkalmazásokat is használ ebből a célból.


A technológiai változás nem csak az ismerkedést, a kapcsolatba lépést változtatta meg, hanem annak alakulását is

az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. Míg ugye tapasztaltuk, hogy néhány éve még mobiltelefonja sem volt mindenkinek, addig a január végén végzett felmérésből már az derül ki, hogy a romániai telefonhasználók 73 százaléka már az első találkozó után számot cserél és 35 százalékuk barátkérőt is küld valamelyik közösségi oldalon, hogy úgy is fenntartsák a kapcsolatot. A magyarországi megkérdezettek 51 százaléka gondolja, hogy az udvarlás során is jelentős szerepe van a mobilunknak.

A telefonos kapcsolat kialakításának és a kapcsolattartásnak a leggyakoribb formája az üzenet, a felhasználók 53 százaléka szokott szöveges üzenetet küldeni párjának a telefonján keresztül. Azt nem rászeletezik, hogy pontosan milyen szöveges üzenetre is gondolnak, valamilyen applikáción keresztül (például Whatsapp) vagy egyszerű SMS, de valószínűleg mindkettő, lévén, hogy már nem lehet élesen elválasztani ezt a kettőt. Az is kiderül ugyanakkor, hogy a megkérdezettek 39 százaléka tartja a kapcsolatot telefonhívással, míg 12 százalékuk videóhívást is beiktat. A magyarországiak 43 százaléka szerint a meglévő románc életben tartásában is jelentős szerepe van az okoskütyünknek.

A szakember szerint a nagyon fiataloknak, a Z generáció tagjainak magától értetődő, hogy így tartják a kapcsolatot, legfeljebb csak az Y generációba tartozóknak tűnhet furcsának, de nekik az egyértelmű, hogy meg kell tanuljanak valami újat. "A szüleink, nagyszüleink generációjához képest mi nagyon más világba kerültünk 1989 után. Először az angolt kellett megtanulnunk (az oroszhoz és franciához képest), majd a számítógépet, majd az internetet, majd a Facebookot, majd mindent. Az Y generáció a leginkább alkalmazkodóképes, az X generációnak meg valószínű nehézkesebb, túl gyors, túl személytelen, túl sok" - fogalmazott Gergely.

A szakember szerint ugyanakkor az intenzívebb kommunikációtól nem feltétlen lesz tartósabb a párkapcsolat, a smartphone-ra is úgy kell tekinteni, mint egy széles körben elterjedt technológiai eszközre, ami által megváltozott a párkapcsolaton belüli kommunikáció módja. "Ha olyan információkat szeretnénk, melyek fontosak, akkor sms-t írunk a párunknak, hogy az infó, cím, telefonszám, időpont stb. rögzített legyen. Ha meg kell valamit beszélni, véleményt kell cserélnünk, akkor telefonon beszélünk, mert gyorsabb. Ha látni szeretnénk egymást vagy a gyermekeket, akkor Facebookon vagy Skype-on keressük a párunkat. Nagyon kiszélesedtek a kommunikációs felületek, és mi ezeket használhatjuk, de a tartósság már más téma. A tartósság sokkal inkább a materialista és posztmaterialista fogyasztói kultúrával függ össze, ahol nem megjavítunk dolgokat, hanem rögtön újat vásárolunk. Mert megtehetjük, mert minden karnyújtásnyira, egy klikkre van" - mondta.

A telefonok ugyanakkor kitágította a lehetőségeket, ahogyan részt szakítottak maguknak a fotózásból vagy a tévé távirányításából, úgy a flörtölést is megváltoztatta. A romániai megkérdezettek 43 százaléka ismerte be, hogy flörtölt már szerelmével az okostelefonon keresztül, a magyarországiaknak valamivel több mint negyede számít a flörtölésben is a készülékre. Az európai átlag 39 százalék egyébként. A romániai megkérdezettek 17 százaléka azt is elmondta, hogy használta már az okostelefonját arra, hogy intim vagy privát tartalmakat osszon meg kedvesével (jobb esetben vele, és nem mással).

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS