2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Annál inkább erőszakos a pornó, minél inkább PC kultúrában élünk

G. L. 2017. december 11. 21:20, utolsó frissítés: 2017. december 12. 11:44

Az a pornó, ami akkor is elér hozzánk és befolyásolja az életünket, ha nem is nézünk soha. Az online pornóról szóló előadáson jártunk.


"A pornó nem valami olyasmi, ami elzárt szubkultúráknak, kisebb csoportoknak a belső ügye, hanem globális ízléskultúrát alakító műfaj, ami mindenkit elér. Az is kapcsolatba kerül a kemény pornóval, aki nem néz ilyen tartalmakat" - mondta Tóth Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem kutatója, aki a IX. Kommunikációs Napokon tartott előadásában az online pornó 21. századi trendjeiről beszélt. Legalábbis ez volt az apropó, de egyaránt szó volt arról is, hogy miért fontos kutatni a pornót (lásd az első mondat), illetve egy általános műfajtörténeti bevezetőt is tartott.

Miért kell a pornóval foglalkozni?

Persze most valószínűleg a többségetek - jó szemérmesen - azt gondolja, hogy engem biztos nem érint, mert én nem nézek pornót. Ez nem ilyen egyszerű. Ahogyan Tóth fogalmazott, a pornó ikonográfiája ugyanis már túlnőtte a zsánert, ott van már a videoklipekben vagy a nagy divatházak kollekcióinak a bemutatójában is. És a pornónak, mint jelenségnek, teljesen megváltozott a kultúrában elfoglalt helye és szerepe, a különböző pornósztárok celebek lettek, simán szerepelnek már mainstream műsorokban, például Michelle Wild szerepelt a Jóban Rosszban című magyar szappanoperában.

Ugyanakkor Tóth szerint a pornó az egyik legfontosabb testképtár, befolyásolja, hogy mi számít szexuálisan vonzónak. Szerepe van abban, hogy miként dramatizálják az emberek a saját szexuális életüket, például, hogy extravaginális orgazmussal fejeződjön be az együttlét, vagy milyen szerepet kapjon ebben az orális szex. De ennél kevésbé egyértelmű szexualitáshoz köthető területre is hatással van, ilyen a nemi szőrzet gondozása. Annak, hogy az 1970-es évektől kezdve folyamatosan eltűnik a nemi szőrzet a pornóban, Tóth szerint szerepe van abban is, hogy ez esztétikai normává válik a hétköznapi életben. Ehhez pedig csak egy másik embert kell látni, például a konditeremben átöltözés közben.
Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy elképesztő profitot termelő műfajról van szó, ugyanakkor a legproduktívabb is. Hatalmas mennyiségű film kerül forgalomba, bőven beelőz minden más műfajt, ami manapság már számszerűsíthető is a kattintások, a letöltések mérésével. Tóth statisztikája szerint az ncore torrentoldalon található tartalmaknak a 60-70 százaléka pornó.

Hogyan változtatják meg az intézményes disztribúciós módok a pornófilmet?

A hardcore pornóvideó a szexuális aktusnak az explicit bemutatását jelenti úgy, hogy a nemi szervek is láthatóak működés közben. Ez az alap. Tóth előadásának ugyanakkor az egyik legfontosabb kijelentése, hogy a műfaj változását minden esetben meghatározza a disztribúciós módszer, vagyis az, ahogyan pornófilm eljut a fogyasztóhoz. Tóth szerint a pornófilm történetének három nagyon egységesnek tekinthető szakasza van, amit intézményes disztribúciós módok határoztak meg.

Az első az 1890-es és 1970-es évek közötti időszak. A műfaj a technikai képek megjelenésével kezdődik. Tóth szerint a technikai képek a korai korszakukban alapvető kíváncsisághoz kötöttek, olyan terekbe akartak általuk behatolni, amelyek egyébként hétköznapi életben nem elérhetőek. Ezek a filmek - a nem pornográf tartalmú filmekhez hasonlóan - pedig megpróbálnak kielégíteni egy alapvető kíváncsiságot. Ezeket nevezik attrakciós filmeknek. Jellegzetességük, hogy amatőr színészekkel, homemade módban, amatőr körülmények között készülnek, a némafilmes időszakban még egy-két tekercses rövidfilmek. Ezekben a szexualitás attrakcióvá válik, és elsődleges szempont a nemi szervek működésének a bemutatása, ezért a nő és a férfi ugyanakkora dramaturgiai szerepet kapnak. Bár már akkor is igen széles a műfaji kínálat, de épp az attrakciós jelleg miatt a kutató szerint sok a pisiszex, mert kíváncsiak, hogy miként működik a női vizelés.

Ugyanakkor fogyasztásukkor megmaradnak az intimitás tereiben, sokszor kiscsoportos felhasználásúak bordélyházakban, és nem szerveződik rájuk nagy disztribúciós intézményrendszer. Ez változik meg az 1970-es évek elején.

Az amerikai társadalmi folyamatokkal összhangban születik meg a műfaj nagy formája az 1970-es évek elején, amelyek már bekerülnek a hagyományos vetítési rendbe, amikor már 750 amerikai mozi vetít pornót. Az egyik origó az 1972-ben megjelent Mély torok című film.

Mivel bekerülnek a mozis forgalmazásba, meg kell harcoljanak a néző figyelméért, és nem elég 10-15 perces szexuális tartalmat kínálni, hanem el kell kezdeniük a készítőknek bizonyos formában másolni a nagy egész estés filmeknek a formáját, így alakul ki a narratívájuk, vagyis egy bármennyire is egyszerű sztori. Tóth szerint leginkább a musicalhez lehetne hasonlítani a pornó történetalakítását, csak az egyikben zenei betétek vannak, míg a másikban a szexbetétek tolják háttérbe a cselekményt. Ugyanakkor nagyon gyengék az oksági viszonyok.

A Mély torok című film plakátjaA Mély torok című film plakátja


A sztori megjelenésével viszont azt is jelezni kellett, hogy annak vége, így lesz a férfi extravaginális orgazmusa a jellemző befejezés, ami elég látványos.

A VHS-kazetta előretörésével az 1980-as években viszont a pornó visszaköltözik az intimitás tereibe.

Hogyan teremti meg a hálózati kultúra a pornófilmek dramaturgiáját?

2004-től számtalan új jelenséggel válik markánssá a harmadik korszak. Ilyen jelenség, hogy összeomlanak a korábbi nagy birodalmak, amelyek a gyártástól a kiadásig és terjesztésig mindent a kezükben tartottak, mert az online, a web 2.0 újraírja a működési feltételeket. A gyártók tartalmait mások is megoszthatják, sőt újraoszthatják. Innentől kezdve nem a gyártás hozza az igazi profitot, hanem a kapcsolat-szolgáltatások, például a reklámbanner vagy a különböző chatszolgáltatások, mint a Gattyán György alapította LiveJasmin.

Ugyanakkor a pornónak ismét a kis formája terjed el, részben a technikai paraméterek, a szerverek letöltési lehetőségei miatt, de a korábbi korszak filmjeinek a remediatizálása is gerjeszti ezt. Ezzel egyetemben újra a nyilvános térbe költözik, sőt még mobilissá is válik, mert ott lehet már a telefonunkon, táblagépünkön is. A hálózati korszakban ezzel együtt a műfajok alakulása is változik, míg a hagyományos műfajok hierarchikus struktúrában épülnek fel, addig ez már nem igaz a pornófilmre. Az interneten található videókat - elképesztő mennyiségben - címkézik, és ezek a címkék vagy tagek (milf, stepmother stb.) teszik kereshetővé a tartalmat. A címkékben vannak sűrűsödési pontok, amik ugye értelemszerűen többször fordulnak elő, és ezek hoznak létre filmtípusokat. Tóth érvelése szerint ezeket az (pornós) alműfajokat követik a gyártási szériák.

Ennek van egy olyan következménye is, hogy mivel a mindenki által nézett típusokhoz közelkattintatóvá válnak a korábban szubkultúrákhoz köthető típusok, szélesedik a kínálat. Ilyen például shemale, ami lassan bekerül a centrumba. "A shemale kategóriában a férfira és a nőre is emlékeztető másodlagos nemi jelleget hordozó aktor a főszereplő, és azt hihetnék, hogy ez traumatikus látvány egy heteroszexuális férfi néző számára. Valójában egy veszélytelen filmtípust kínál föl annak a nézőnek, akinek a szexuális szorongásai között az odipális komplexus meghatározó" - mondta a kutató, hozzátéve, hogy ez feloldja a szorongásait, a félelmeket.

A digitális váltás új nézőpontoknak a használatát is elhozza, megjelenik a POV, ami a legtöbbször azt jelenti, hogy a férfi nézőpontjából mutatják a történéseket.

A POV vezetés közbenA POV vezetés közben


Hogyan változnak a szexuális fantáziák?

A klasszikus felállás szerint a motivátor (jellemzően férfi aktor) indítja el a cselekményt, például azzal, hogy bekopogtat pizzásként. Ezután következik a női aktornak az enumerációja, aki megmutatja a testi adottságait, utána következik a szexbetét. A szituáció alakítója jellemzően a férfi aktor, ő a kezdeményező.

Tóth szerint az utóbbi másfél évtizedben viszont megjelennek a domináns nők, egy oktató, egy céges vezető, egy erős pozícióban lévő nő a kezdeményező, ő vonja be az egyre fiatalodó férfi aktort. Abban a pillanatban viszont, ahogyan segített a (férfi) nézőnek beindítani a szexuális fantáziát, a férfi aktor valójában ugyanolyan erőszakos lesz, mint a korábbi években, tárgyiasítja őt, és segítve ezzel a félelmeken való túllépést. Tóth szerint a Pán Péter szindróma lehet egyfajta magyarázata annak, hogy miért történik ez a fajta infantilizáció.

Jordi El Niño Polla, az egyik leghíresebb fiatal férfi aktor manapság és partnereJordi El Niño Polla, az egyik leghíresebb fiatal férfi aktor manapság és partnere


Tóth ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyébként is van egy ilyen folyamat, ennek a típusnak a megjelenését más dolgok is előremozdítják. "A női emancipáció annál a diskurzusnál tart, hogy a nő személyes megjelenésében a szexuális attribútumok kihangsúlyozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy kiszolgálja a patriarchális társadalomnak a vágyait, hanem sokkal inkább egy olyan kontrollt jelent, aminek a segítségével érdekeket érvényesíthet, vonzónak érezheti magát bűntudat nélkül" - érvelt.

Ez nagyon erős erőszaktematizációval jár együtt. "A netpornó, ha lehet így mondani, egyszerűen rájön, hogy minden szexualitásnak a kvintesszenciája a szadomazo. Egyszerűen azért nem létezik politikailag korrekt szexualitás, politikailag korrekt szexuális reprezentáció, mert bele van kódolva a vágyba a hierarchikus viszony. Ez a faja PC-ség teljesen idegen a pornótól. Rettenetesen primitív, mert a vágy ilyen. (...) És azt gondolom, hogy annál inkább erőszakosabb a pornó, minél inkább PC kultúrában élünk, mert elcsatornáz olyan vágyakat, energiákat, amik nem kiélhetőek. Ahogyan a sport transzformálja, absztrahálja az ölést a mai kultúrában" - mondta Tóth.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS