2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Annál inkább erőszakos a pornó, minél inkább PC kultúrában élünk

G. L. 2017. december 11. 21:20, utolsó frissítés: 2017. december 12. 11:44

Az a pornó, ami akkor is elér hozzánk és befolyásolja az életünket, ha nem is nézünk soha. Az online pornóról szóló előadáson jártunk.


"A pornó nem valami olyasmi, ami elzárt szubkultúráknak, kisebb csoportoknak a belső ügye, hanem globális ízléskultúrát alakító műfaj, ami mindenkit elér. Az is kapcsolatba kerül a kemény pornóval, aki nem néz ilyen tartalmakat" - mondta Tóth Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem kutatója, aki a IX. Kommunikációs Napokon tartott előadásában az online pornó 21. századi trendjeiről beszélt. Legalábbis ez volt az apropó, de egyaránt szó volt arról is, hogy miért fontos kutatni a pornót (lásd az első mondat), illetve egy általános műfajtörténeti bevezetőt is tartott.

Miért kell a pornóval foglalkozni?

Persze most valószínűleg a többségetek - jó szemérmesen - azt gondolja, hogy engem biztos nem érint, mert én nem nézek pornót. Ez nem ilyen egyszerű. Ahogyan Tóth fogalmazott, a pornó ikonográfiája ugyanis már túlnőtte a zsánert, ott van már a videoklipekben vagy a nagy divatházak kollekcióinak a bemutatójában is. És a pornónak, mint jelenségnek, teljesen megváltozott a kultúrában elfoglalt helye és szerepe, a különböző pornósztárok celebek lettek, simán szerepelnek már mainstream műsorokban, például Michelle Wild szerepelt a Jóban Rosszban című magyar szappanoperában.

Ugyanakkor Tóth szerint a pornó az egyik legfontosabb testképtár, befolyásolja, hogy mi számít szexuálisan vonzónak. Szerepe van abban, hogy miként dramatizálják az emberek a saját szexuális életüket, például, hogy extravaginális orgazmussal fejeződjön be az együttlét, vagy milyen szerepet kapjon ebben az orális szex. De ennél kevésbé egyértelmű szexualitáshoz köthető területre is hatással van, ilyen a nemi szőrzet gondozása. Annak, hogy az 1970-es évektől kezdve folyamatosan eltűnik a nemi szőrzet a pornóban, Tóth szerint szerepe van abban is, hogy ez esztétikai normává válik a hétköznapi életben. Ehhez pedig csak egy másik embert kell látni, például a konditeremben átöltözés közben.
Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy elképesztő profitot termelő műfajról van szó, ugyanakkor a legproduktívabb is. Hatalmas mennyiségű film kerül forgalomba, bőven beelőz minden más műfajt, ami manapság már számszerűsíthető is a kattintások, a letöltések mérésével. Tóth statisztikája szerint az ncore torrentoldalon található tartalmaknak a 60-70 százaléka pornó.

Hogyan változtatják meg az intézményes disztribúciós módok a pornófilmet?

A hardcore pornóvideó a szexuális aktusnak az explicit bemutatását jelenti úgy, hogy a nemi szervek is láthatóak működés közben. Ez az alap. Tóth előadásának ugyanakkor az egyik legfontosabb kijelentése, hogy a műfaj változását minden esetben meghatározza a disztribúciós módszer, vagyis az, ahogyan pornófilm eljut a fogyasztóhoz. Tóth szerint a pornófilm történetének három nagyon egységesnek tekinthető szakasza van, amit intézményes disztribúciós módok határoztak meg.

Az első az 1890-es és 1970-es évek közötti időszak. A műfaj a technikai képek megjelenésével kezdődik. Tóth szerint a technikai képek a korai korszakukban alapvető kíváncsisághoz kötöttek, olyan terekbe akartak általuk behatolni, amelyek egyébként hétköznapi életben nem elérhetőek. Ezek a filmek - a nem pornográf tartalmú filmekhez hasonlóan - pedig megpróbálnak kielégíteni egy alapvető kíváncsiságot. Ezeket nevezik attrakciós filmeknek. Jellegzetességük, hogy amatőr színészekkel, homemade módban, amatőr körülmények között készülnek, a némafilmes időszakban még egy-két tekercses rövidfilmek. Ezekben a szexualitás attrakcióvá válik, és elsődleges szempont a nemi szervek működésének a bemutatása, ezért a nő és a férfi ugyanakkora dramaturgiai szerepet kapnak. Bár már akkor is igen széles a műfaji kínálat, de épp az attrakciós jelleg miatt a kutató szerint sok a pisiszex, mert kíváncsiak, hogy miként működik a női vizelés.

Ugyanakkor fogyasztásukkor megmaradnak az intimitás tereiben, sokszor kiscsoportos felhasználásúak bordélyházakban, és nem szerveződik rájuk nagy disztribúciós intézményrendszer. Ez változik meg az 1970-es évek elején.

Az amerikai társadalmi folyamatokkal összhangban születik meg a műfaj nagy formája az 1970-es évek elején, amelyek már bekerülnek a hagyományos vetítési rendbe, amikor már 750 amerikai mozi vetít pornót. Az egyik origó az 1972-ben megjelent Mély torok című film.

Mivel bekerülnek a mozis forgalmazásba, meg kell harcoljanak a néző figyelméért, és nem elég 10-15 perces szexuális tartalmat kínálni, hanem el kell kezdeniük a készítőknek bizonyos formában másolni a nagy egész estés filmeknek a formáját, így alakul ki a narratívájuk, vagyis egy bármennyire is egyszerű sztori. Tóth szerint leginkább a musicalhez lehetne hasonlítani a pornó történetalakítását, csak az egyikben zenei betétek vannak, míg a másikban a szexbetétek tolják háttérbe a cselekményt. Ugyanakkor nagyon gyengék az oksági viszonyok.A sztori megjelenésével viszont azt is jelezni kellett, hogy annak vége, így lesz a férfi extravaginális orgazmusa a jellemző befejezés, ami elég látványos.

A VHS-kazetta előretörésével az 1980-as években viszont a pornó visszaköltözik az intimitás tereibe.

Hogyan teremti meg a hálózati kultúra a pornófilmek dramaturgiáját?

2004-től számtalan új jelenséggel válik markánssá a harmadik korszak. Ilyen jelenség, hogy összeomlanak a korábbi nagy birodalmak, amelyek a gyártástól a kiadásig és terjesztésig mindent a kezükben tartottak, mert az online, a web 2.0 újraírja a működési feltételeket. A gyártók tartalmait mások is megoszthatják, sőt újraoszthatják. Innentől kezdve nem a gyártás hozza az igazi profitot, hanem a kapcsolat-szolgáltatások, például a reklámbanner vagy a különböző chatszolgáltatások, mint a Gattyán György alapította LiveJasmin.

Ugyanakkor a pornónak ismét a kis formája terjed el, részben a technikai paraméterek, a szerverek letöltési lehetőségei miatt, de a korábbi korszak filmjeinek a remediatizálása is gerjeszti ezt. Ezzel egyetemben újra a nyilvános térbe költözik, sőt még mobilissá is válik, mert ott lehet már a telefonunkon, táblagépünkön is. A hálózati korszakban ezzel együtt a műfajok alakulása is változik, míg a hagyományos műfajok hierarchikus struktúrában épülnek fel, addig ez már nem igaz a pornófilmre. Az interneten található videókat - elképesztő mennyiségben - címkézik, és ezek a címkék vagy tagek (milf, stepmother stb.) teszik kereshetővé a tartalmat. A címkékben vannak sűrűsödési pontok, amik ugye értelemszerűen többször fordulnak elő, és ezek hoznak létre filmtípusokat. Tóth érvelése szerint ezeket az (pornós) alműfajokat követik a gyártási szériák.

Ennek van egy olyan következménye is, hogy mivel a mindenki által nézett típusokhoz közelkattintatóvá válnak a korábban szubkultúrákhoz köthető típusok, szélesedik a kínálat. Ilyen például shemale, ami lassan bekerül a centrumba. "A shemale kategóriában a férfira és a nőre is emlékeztető másodlagos nemi jelleget hordozó aktor a főszereplő, és azt hihetnék, hogy ez traumatikus látvány egy heteroszexuális férfi néző számára. Valójában egy veszélytelen filmtípust kínál föl annak a nézőnek, akinek a szexuális szorongásai között az odipális komplexus meghatározó" - mondta a kutató, hozzátéve, hogy ez feloldja a szorongásait, a félelmeket.

A digitális váltás új nézőpontoknak a használatát is elhozza, megjelenik a POV, ami a legtöbbször azt jelenti, hogy a férfi nézőpontjából mutatják a történéseket.Hogyan változnak a szexuális fantáziák?

A klasszikus felállás szerint a motivátor (jellemzően férfi aktor) indítja el a cselekményt, például azzal, hogy bekopogtat pizzásként. Ezután következik a női aktornak az enumerációja, aki megmutatja a testi adottságait, utána következik a szexbetét. A szituáció alakítója jellemzően a férfi aktor, ő a kezdeményező.

Tóth szerint az utóbbi másfél évtizedben viszont megjelennek a domináns nők, egy oktató, egy céges vezető, egy erős pozícióban lévő nő a kezdeményező, ő vonja be az egyre fiatalodó férfi aktort. Abban a pillanatban viszont, ahogyan segített a (férfi) nézőnek beindítani a szexuális fantáziát, a férfi aktor valójában ugyanolyan erőszakos lesz, mint a korábbi években, tárgyiasítja őt, és segítve ezzel a félelmeken való túllépést. Tóth szerint a Pán Péter szindróma lehet egyfajta magyarázata annak, hogy miért történik ez a fajta infantilizáció.Tóth ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy egyébként is van egy ilyen folyamat, ennek a típusnak a megjelenését más dolgok is előremozdítják. "A női emancipáció annál a diskurzusnál tart, hogy a nő személyes megjelenésében a szexuális attribútumok kihangsúlyozása nem feltétlenül jelenti azt, hogy kiszolgálja a patriarchális társadalomnak a vágyait, hanem sokkal inkább egy olyan kontrollt jelent, aminek a segítségével érdekeket érvényesíthet, vonzónak érezheti magát bűntudat nélkül" - érvelt.

Ez nagyon erős erőszaktematizációval jár együtt. "A netpornó, ha lehet így mondani, egyszerűen rájön, hogy minden szexualitásnak a kvintesszenciája a szadomazo. Egyszerűen azért nem létezik politikailag korrekt szexualitás, politikailag korrekt szexuális reprezentáció, mert bele van kódolva a vágyba a hierarchikus viszony. Ez a faja PC-ség teljesen idegen a pornótól. Rettenetesen primitív, mert a vágy ilyen. (...) És azt gondolom, hogy annál inkább erőszakosabb a pornó, minél inkább PC kultúrában élünk, mert elcsatornáz olyan vágyakat, energiákat, amik nem kiélhetőek. Ahogyan a sport transzformálja, absztrahálja az ölést a mai kultúrában" - mondta Tóth.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS