2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

8+1 ajándékötlet karácsonyra

G. L. 2017. december 11. 10:25, utolsó frissítés: 2017. december 18. 15:08

Gondolkodjunk közösen a karácsonyi ajándékon, ajánljatok ti is, hogy még többet ajánlhassunk!


Ha előrelátók voltunk, akkor már túl vagyunk a nehezén, de igazából ritkán tervezünk ennyire előre. Így alig vagyunk túl a Mikuláson, és máris nyakunkba szakad a bő két hét múlva következő karácsony, és még sehol semmi ajándék.

Készülünk mi is egy listával arról, hogy mi szépet láttunk idén, de a mostani ajánlónak nem ez a lényege. Az ehhez hasonló cikkek nem is feltétlenül a konkrét ajándék-tippek miatt hasznosak, hanem inkább azokért az ötletekért szeretjük, amit innen meríthetünk, mert mindig nagyon nehéz dönteni. Ugyanakkor azt is beismerjük, hogy nem ismerjük eléggé Erdélyt, nem ismerjük az összes alkotót és az összes lehetőséget, mindig lesz olyan, aki (szerintetek) kimaradt. Ez a cikk megpróbálja mindkét problémát megoldani.

Ha már van közösségi finanszírozás, ahol a pénzünkkel szállunk be egy-egy cél megvalósításába, miért ne lehetne közösségi ötletelés is? Ha elmondjátok, hogy mi szépet, hasznosat, művészit látattok idén, talán nem csak egy termelőnek a karácsonyát aranyozzátok be, hanem egy másik olvasóét is, aki épp a megfelelő ötlet reményében olvassa ezt a cikket.

Tehát, arra kérünk benneteket, hogy amellett, hogy megnézitek, mit ajánlunk mi, ti is ajánlatok olyan erdélyi alkotókat, akiknek a terméke akár a karácsonyfa alá is bekerülhetne.Galffi's csokoládéHa már karácsony, akkor édesség. Ha már édesség, akkor csokoládé. Ha már erdélyi minőségi csokoládé, akkor Galffi's csokoládé. Az udvarhelyi Gálfi Dezső csokoládéjáról annyi jót hallottunk, hogy bátran merjük ajánlani termékeit, amelyeket egyébként az Igazi Tiltott Sör és a Demmers teák társaságában is megtaláljátok.


Made in Roșia MontanăAz a legjobb, hogyha egy ajándékkal még jótékonykodni is lehet. A Made in Roșia Montană pedig az üzlet mellett a társadalmi felelősségvállalásról is szól, hogy a helyieket segítsük. A 100 százalékban gyapjúból készült termékeik között főleg sapka és sál van. Nagyon puhák, nagyon menők.


Fantomatika-előfizetés2017 őszén jelent meg az első igazán erdélyi képregény, a Fantomatika két vállalkozó kedvű székelyföldi fiatalnak köszönhetően. Szabó Kriszta író és Sárosi Mátyás rajzoló képregényéről a megjelenése után már elismeréssel írunk, és azóta sem hagyott alább a lelkesedésünk. Aki kíváncsi arra, hogyan lesz egy okos parasztgyerekből csillagközi hős, annak kötelező darab. És karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

A románok rövid története2018 nem lesz egy átlagos év a romániai magyarok számár sem, mert az egyesülés 100 éves évfordulóját ünnepli az ország (többsége), és akkor is közel fog jönni hozzánk a történelem, ha nem feltétlen a kedvencünk. Ebben a helyzetben szerintünk fontos, hogy nagyon is tisztában legyünk annak az országnak a történelmével, amelyben élnünk. Ehhez pedig kitűnő olvasmány Neagu Djuvara Koinónia Kiadónál megjelent kötete. Ha már megvan, akkor mehetnek mellé a kiadó hasonló vonatkozású kötetei: Miért más Románia? (Lucian Boia, 2015); Románia elrománosodása (Lucian Boia, 2015) vagy A román kommunizmus különös története (Lucian Boia, 2017)


Rovaros memóriakártyaMég mindig maradunk a papírnál, de most egy még fiatalabb korosztálynak ajánlunk ajándékot. A Gutenberg Kiadónál egy egész sorozat memóriakártya jelent meg, afrikai állatok, királylányok, robotok egyaránt vannak, de valami különös oknál fogva nekünk a rovaros lett a kedvencünk, így ezt ajánljuk. Egy kedves ajándék, igényes kivitelezésben, Kürti Andi imádott rajzaival. Persze nem egy babaház, de miért is kellene épp egy babaház karácsonyra?


Double Rise-bérletEz igazából az ajándékozz élményt közepeses drága változata, de egyéb variációk is léteznek, kezdve például az Electric Castle-bérlettel egészen az egyszeri koncertjegyig vagy belépőig egy színházi előadásra. Nem állítjuk, hogy a Double Rise Erdély legjobb magyar fesztiválja, de Torockó mindenképp egy olyan helyszín, ahová egy erdélyinek az életben legalább egyszer el kell mennie. És hát miért ne eshetne egybe a Doubel Rise-zal?


HerbioA sztori úgy kezdődik, hogy egy anyuka egyetlen üzletben kapható készítményt sem tudott összeegyeztetni a gyerekei asztmájával. Persze kellett hozzá egy kis technikai tudás, de a lényeg azóta is változatlan, teljes mértékben természetes, sőt biogazdálkodásból származó növényi olajokból készülnek a (terápiás jellegű) termékek, illóolajok hozzáadásával. Ha fontos vagy magadnak, vagy ha fontos számodra az, akinek a terméket vásárlod, akkor a Herbio egy jó választás. Szappanokat, sampon-szappanokat, kenőcsöket, dezodorokat, arclemosókat egyaránt találsz a kínálatban.


Szamóca mese bábjaiAz idei összeállításból eddig alig gondoltunk a gyerekekre, lehet azért, mert nekik kevesebb fejtörés ajándékot választani, mint egy felnőttnek. Szerencsére az egyik korábbi karácsonyi vásáron megtaláltuk az ideális ajándékot, a Szamóca mese-bábjait (és bábszínházát). Igazi kreatív szórakozás vele játszani.


Bónusz: Karton Network karácsonyfa

Nem egy klasszikus ajándék, egy kisgyerekes házban biztosan nem süthető el, mert ez nem lehet szépen becsomagolva a fa alá betenni, hiszen ez maga a fa. Ha valaki viszont szereti a dizájn-termékeket, és már úgyis száműzné a klasszikus vágott fenyőt, annak kitűnő lehet ez a kartonkarácsonyfa.És nekünk most itt a vége, de még nincs egy igazi táskásunk, ékszert sem ajánlottunk, pedig lenne rá igény, egy jó társasjáték is elférne a fa alatt. Babát szívünk szerint most is tudnánk ajánlani, de arra a rendelést nem két héttel karácsony előtt kell leadni, de hátha van nektek olyan ajánlatotok, ahol van raktáron. Hozzászólásban, vagy szégyenlősek vagytok, esetleg nincs Facebook-felhasználótok, akkor e-mailben is elküldhetitek a javaslataitokat az eletmod@transindex.ro címre. Várjuk a ti ötleteiteket is!

+1: Mojo Jewelry

"Ékszer kategóriában ajánlom a Mojo Jewelry munkáit. Ezen a linken megleshetitek, nagyon különleges darabok" - jött az első ajánlat levélben. Ha nektek is van még egy jó ötletetek, akkor ne habozzatok, inkább írjatok.+1: Ambré

Egyik ismerőse különböző technikákkal készített ékszereit és egyedi bőrtáskáit ajánlja István, nézzétek itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS