2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt program, amit nem hagynánk ki a Meleg Filmestek Nemzetközi Fesztiválon

G. L. 2017. november 17. 18:38, utolsó frissítés: 2017. november 19. 13:04

Beszélgetést, partit és filmvetítést egyaránt ajánlunk, de ennél sokkal több is lesz a következő egy hétben.


Valószínűleg soha nem volt aktuálisabb megszervezni a Meleg Filmestek Nemzetközi Fesztiválját, ami a nevével ellentétben már rég nem csak egy filmfesztivál, mert műhelymunkákat, vitákat, stand-up comedy-t, színházi előadást, kulturális és társadalmi eseményeket egyaránt tartanak a november 17-25. közötti rendezvényen. Igazi közösségi élmény, amely már inkább szól a többségi társadalom felé történő ismeretterjesztésről, mint az LMBTQ-közösség megerősítéséről. A család fogalmának alkotmányos módosítása körüli vitákban ez az ismeretterjesztés fontosabb, mint valaha.

„Sajnálatos, hogy a Koalíció a családért egyesület és más közszereplők is az LMBTQ-közösséget támadják, és ellene kampányolnak, ezért érezzük fontosnak, hogy az LMBTQ-témát a középpontjába állító filmekkel párbeszédet indítsunk, és megmutassuk, hogy közösségünk a társadalom fontos tagja. A művészet által próbáljuk megmutatni az emberi sokféleség szépségét. Megpróbáljuk lerombolni azokat a sztereotípiákat és kliséket, amelyeket a nagyközönségnek szánt filmekben folyton tapasztalunk” - nyilatkozta idei fesztiválról Lucian Dunăreanu főszervező.

A fesztivál november 17-én, 19 órától kezdődik a Bukaresti Spanyol Nagykövetség által felajánlott AzulOscuroCasiNegro (Sötétkékmajdnemfekete) című film vetítésével. Rövid programajánlók következik, elsősorban nem melegeknek. A teljes programot itt érhetitek el.

1. LGBTea Plus Kávéház


A neve nagyjából mindent elmond, hogy mit lehet várni ettől az eseménytől. Egy kávé vagy tea mellett lehet megbeszélni, hogy milyen legyen a kolozsvári LGBT-közösség (de nem csak) jelene és jövője. A kávét és a teát a szervezők biztosítják, míg az ötletekkel, elképzelésekkel, gondolatokkal és reményekkel az eseményen részt vevők jöhetnek, egy LGBT-barátabb Kolozsvárért.Helyszín és idő: Insomnia kávézó, november 18., szombat 11 óra.

2. Referendum az alkotmány felülvizsgálatára: demokratikus eszköz vagy a többség zsarnoksága?

A fesztivál egyik legizgalmasabb beszélgetése lehet a Románia alkotmányának módosításával kapcsolatos vita, illetve az azt megelőző filmvetítés. Így egyben, mert egy kicsit összetartozik. A 18. cikkely című dokfilm azt dolgozza fel, hogy miért nem legalizálták eddig Európa egyik legkatolikusabb államában, Lengyelországban az azonos neműek közötti házasságot, a beszélgetésen pedig Európa egyik legvallásosabb (főleg ortodox) országában, Romániában esedékes alkotmánymódosításról lesz szó. Megvitatják a Koalíció a családért kezdeményezésének jogi és társadalmi vonatkozásait, így például a család férfi és nő egységeként való korlátozását. De szó lesz az azonos nemű párok jogi elismerésének lehetőségeiről is.

Helyszín és idő: Ecsetgyár, november 18., szombat 17 és 18:30 óra

A Meleg Filmestek Nemzetközi Filmfesztivál idei plakátjaA Meleg Filmestek Nemzetközi Filmfesztivál idei plakátja


3. Élő könyvtár

A melegekkel kapcsolatos előítéletek egyik forrása, hogy nagyon kevés embernek van tudomása az ismeretségi körében LGBT-személyről. Távoli, megfoghatatlan, talán még csak nem is emberként képzelik el, akik évente egyszer hangosan és látványosan felvonulnak az utcán. Az élőkönyvtár pont arra jó, hogy leüljünk és beszélgessünk az LGBT-közösséghez tartozó emberekkel, és belássuk, egyáltalán nem nagyobb csodabogarak, mint mások. A szervezők mindenkit várnak, aki többet szeretne megtudni a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek romániai helyzetéről, illetve az ezzel kapcsolatos civil aktivizmusról.

Helyszín és időpont: Insomnia kávézó, november 20., hétfő, 18 óra

4. Let’s Get Both Together buli

Egy meleg buli olyan élmény, amit mindenkinek ki kell próbálnia egyszer az életben. Egy felszabadult örömködés, ahol tényleg mindenki önmaga lehet, ahol nem kell sem a teste, sem a kinézete miatt frusztrálódnia. Ahol emellett tökéletesen tiszteltben tartják azt is, hogyha valaki nem szeretne ismerkedni. Meg lehet mondani, hogy nem abban a ligában játszom, és kész.

Helyszín és idő: Flying Circus, november 20., hétfő, 23 óra

5. Zárógála

Ez általában egy filmfesztivál legunalmasabb része szokott lenni, mi mégis ezt ajánljuk. De van rá magyarázatunk. Tapasztalatból tudjuk, hogy a Meleg Filmestek Nemzetközi Fesztiválján elég nagy lutri filmet választani, nagyon kell érdekeljen egy téma, hogy minden körülmények között filmet nézzünk. Idén a szervezők közlése szerint a versenyben több mint 30 órányi queer művészettel találkozhatnak az érdeklődők (összesen 70 nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet és rövidfilmet vetítenek, és ebből 60 versenyfilm, 35 országból). Ahhoz, hogy a legjobbat kapjuk, a zárógálára kell csupán elmennünk, ahol az összes díjazottat levetítik. Egyébként a filmek részletes listája itt érhető el.

Helyszín és idő: Mărăști mozi, november 25., szombat, 19 óra

+1. God's Own Country (Isten országa) vetítése

Részlet God's Own Country plakátjábólRészlet God's Own Country plakátjából


Bár ez nem része a Meleg Filmesnek Nemzetközi Fesztivál programjának, de 2017 egyik egyértelműen legünnepeltebb meleg tematikájú filmjét (A 120 battements par minute/120 dobbanás percenként, a Call Me by Your Name/Szólíts a neveden és a Moonlight/Holdfény mellett) is pont most vetítik Kolozsváron a Győzelem moziban. Bár a TIFF-en már többször is látni lehetett, de valószínűleg a román vendégmunkás és az angol vidéki életbe belesavanyodott srác romantikus története annál sokkal több emberhez kellene eljusson, mint ahányan akkor megnézhették. Emlékezetes mozi!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS