2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kisebbségi kultúrákkal ismerkedhetnek időn a Bölcs Diák vetélkedőn

2017. október 10. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A kulturális sokszínűség lesz a téma.


Lehet jelentkezni a Bölcs Diákok országos középiskolai vetélkedő nyolcadik kiadására, amelyet 2017 októbere és 2018 augusztusa között tartanak. Ez a legfontosabb bejelentése a szervezők keddi sajtótájékoztatójának, minden más ezen kívül részletkérdés.

A Communitas Alapítvány, az Örökségünk Őrei mozgalom, a BBTE Magyar Biológia és Ökológia Intézete, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, a BBTE Interdiszciplináris Bio-Nano Tudományok Kutatóintézet, valamit a BBTE Magyar Történeti Intézet által közösen megszervezett vetélkedő soron következő, nyolcadik kiadásának témája a kulturális sokszínűség lesz. Ezt még azért mindenképp fontos elmondani a versenyről.


"A kisebbségi kultúrák megismerésére próbáljuk a gyerekeket rávenni,

olyan feladatokkal, amelyekkel tudatosulhat bennük, hogy milyen feltételek között maradhatnak meg hosszú éveken keresztül a kisebbségek, például a felvidéki magyarok vagy a svájci franciák" - magyarázta az idei tematikát Mihályfalvi Katalin tanárnő, a feladatok összeállítója. Majd azt is hozzátette, hogy mivel nagyon szerteágazónak érzik a kulturális sokszínűség megőrzésének a témáját, nem csak idén, hanem a verseny következő kiadásában is ezzel foglalkozhatnak majd a diákok. Csak míg a nyolcadik kiadásban olyan kisebbségekkel foglalkoznak, amelyek egy nemzethez tartoznak, viszont jelenleg nem élnek az adott ország határai belül, például az erdélyi vagy kárpátaljai magyarok, addig jövőre, a kilencedik kiadásában azokkal a kisebbségekkel foglalkozhatnak majd, amelyeknek nincs úgymond "anyaországuk", példának a katalánokat lehet felhozni.

Ahogy a vetélkedő korábbi kiadásainál már megszokhattuk nem feltétlen egy tantárgyra koncentrálnak, hanem több szakterületet érintő feladatot kapnak a diákok, kezdve a vallástól vagy a matematikától egészen a biológiáig vagy zenéig. "A sokszínűség végül is nem csak kulturálisan igaz. A feladatokat sem bontjuk le tantárgyakra, interdiszciplináris próbákkal készülünk" - mondta el Mihályfalvi.

"A verseny interdiszciplináris feladatai nagyon sokféle tudást megmutatnak és ugyanakkor nagyon sokféle képességet is felszínre hoz. Mindig örömmel látom, hogy a diákok olyan feladatokat tudtak elvégezni, megoldani, amely megmondom őszintén engem is megizzasztana, ha én ülnék a padban" - nyilatkozta Markó Bálint, a BBTE rektor-helyettese, a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet képviselője a tájékoztatóan, és azt is elmondta, azért tartja fontosnak, hogy részt vegyenek a vetélkedőn, mert ez jó alakalom arra, hogy kapcsolatot építsenek ki a diákokkal még az egyetem előtti oktatásban.


A vetélkedő összesen 5 szakaszból áll:

három online forduló lesz 2017 októbere és 2018 februárja között, majd ezeknek az eredményeit összesítik, és - idéntől újításként - a 8 legjobb elméleti oktatásban résztvevő csapat és a 2 legjobb technológiai osztályban tanuló csapat jut tovább a televíziós eldöntőbe. Onnan pedig az első négy csapat vehet részt a jövő májusi döntőben."Tavaly összesen 13 megye 50 magyar középiskolájából 108 csapat jelentkezett a vetélkedőre. Ez több, mint a fele az Erdélyben működő magyar középiskoláknak. Idén is sok érdeklődőre számítunk, még többre, mint amennyien tavaly voltak. A 10 legjobb csapat számára egyhetes élménytáborozást szervezünk, de egyéb meglepetésekkel is készülünk még" – ismertette a program részleteit Sólyom Réka.

A vetélkedőre 4–5 fős csapatok (három–négy IX–XIII. osztályos diák és egy tanár) jelentkezését várják. Jelentkezni 2017. október 27-ig lehet elektronikus formában a www.bod.communitas.ro honlapján. A benevezés díjtalan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS