2020. február 21. péntekEleonóra
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem nagyon javul a nemek közötti egyenlőség Európában

Szerk. 2017. október 16. 18:06, utolsó frissítés: 18:06

A nemek közötti egyenlőség kivívása továbbra is nehéz feladat. Az OECD tanulmánya szerint a nők képzettebbek a férfiaknál, mégis kevesebbet keresnek.


Képzettebbek a nők a férfiaknál, de továbbra is kevesebbet keresnek, alulreprezentáltak a politikai életben, és kevésbé valószínű, hogy vezető pozícióba kerüljenek az üzleti életben, vagy vállalkozást indítsanak - ez derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányából.

A Nemek egyenlőségéért: nehéz küzdelem címmel kiadott, a 2015-ös statisztikai adatokra alapozott, több mint 300 oldalas tanulmány szerzői rámutattak: a nemi egyenlőtlenség a társadalmi és gazdasági élet minden aspektusát áthatja, és kivétel nélkül minden országot érinti. Még az OECD-tagállamokban is a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagban 14,3 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, alig változott az arány a 2010-ben mért 14,6 százalékhoz képest.

Az elmúlt évtizedek során bekövetkezett változások eredményeként a nők munkaprofil képe egyre jobban hasonlít a férfiakéhoz, az összes országban alulreprezentáltak fizetés tekintetében a férfiakhoz képest. A nők leginkább részidős munkát vállalnak, közülük szám szerint kevesebben töltenek be menedzseri vagy egyéb vezetői pozíciót. A fizetések tekintetében nemek szerint a nők átlagban 15 %-al keresnek kevesebbet mint a férfiak. Ugyanakkor a nők alulreprezentáltak a politikában is, számuk harmadannyival kevesebb, mint a férfiaké. A nemek közötti különbségek legjobban a magánszektorban mutatkoznak meg.

A tanulmány rámutat arra, hogy a nemek közötti különbségek a szociális és a gazdasági élet terén is megmutatkoznak, ugyanakkor csekély volt a fejlődés aránya ilyen téren az elmúlt 5 évben. Az OECD tagállamokban élő nők nagyobb arányban vesznek részt oktatásban mint a férfiak, ugyanakkor alulreprezentáltak a mérnöki és egyéb tudományos szakterületi oktatásban.


A hétköznapi életben a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségek egyre kisebb mértékűek, azonban a munkahelyen és a családi életben ez még mindig komoly problémát jelent. Ebben fontos szerepet játszik a média is, amely tompíthatja a társadalomban mindent domináló férfi szerepét. Az OECD jelentésből az kiderül, hogy a férfiak alulreprezentáltak az egészségügyben és az egyéb hasonló jellegű oktatás területén.

Az OECD-tagállamokban a 25-34 éves korosztályban a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők száma 11,9 százalékponttal haladja meg a férfiakét. Ugyanakkor a 15-64 éves korosztályban a munkaerőpiaci részvételben a férfiak aránya 12,2 százalékponttal magasabb, a vállalati vezetők körében pedig 37,7 százalékpont a különbség a férfiak javára.

Az öt évvel ezelőtti, 2012-es tanulmányban az OECD-tagállamok kijelölték a nemek közötti egyenlőtlenségek három legfontosabb témakörét: a nők elleni erőszak, a férfiak és nők fizetése közötti jelentős különbség, valamint a fizetéssel nem járó munka, például a háztartási munka egyenlőtlen megosztása tekintetében. Számos ország kiemelten kezeli ezeket a kérdéseket, a legtöbben a nőket sújtó erőszak ellen léptek fel, de egyes országok tettek intézkedést annak érdekében is, hogy több nő kerüljön az állami és magánszektorban vezetői posztokra.

Bizonyos előremozdulás történt azonban az elmúlt években a tanulmány szerint. A legtöbb OECD-tagállamban erősebb törvények és szabályok vonatkoznak a munkahelyi zaklatásokra. Több országban, köztük Ausztráliában, Németországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban és Nagy-Britanniában lépéseket tettek annak érdekében, hogy a lányokat nagyobb arányban bátorítsák a reáltantárgyak (természettudományok, technika, mérnöki tudományok és matematika) választására, a fiúkat pedig az oktatás és az egészségügy felé terelik.

"Minden országnak megvan a maga nehézsége a nemek közötti egyenlőség megteremtésében. Az igazi áttörés eléréséhez meg kell változtatnunk az állami politikákat a sztereotípiákkal, a hozzáállással és a magatartással együtt" - mutatott rá Miguel Ángel Gurría, az OECD főtitkára a szerdán kiadott tanulmányban.

Az utóbbi évtizedekben egyre több nő vállalt munkát, de az összes OECD-tagállamban nagyobb eséllyel indulnak a férfiak a munkaerőpiacon. A nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, kevésbé valószínű, hogy vezető tisztségbe kerüljenek, gyakrabban éri őket faji megkülönböztetés és kevesebbet keresnek. Kevésbé valószínű, hogy nők vállalkozást nyissanak, és a nők által vezetett vállalkozások a férfiakénál általában kevesebb bevételt termelnek. Az anyaság jelentősen mértékű negatív hatást gyakorol a nők munkaerőpiaci részvételére, fizetésére és szakmai előmenetelére.

Az OECD szakértői szerint a nemi egyenlőség megteremtése nemcsak társadalmi, hanem gazdasági érdek is. Ha 25 százalékkal csökkenteni tudják a nők és a férfiak munkaerőpiaci részvételi aránya közötti különbséget, az 1 százalékponttal emelheti az OECD-országok gazdasági növekedését a 2013-2025-ös időszakban, ha pedig meg tudják felezni, akár 2,5 százalékpontos GDP-többletet érhetnek el. Ha a vállalkozók száma kiegyenlítődik a férfiak és a nők között, a globális GDP 2 százalékkal, 1500 milliárd dollárral ugorhat meg.

Magyarországon a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 60,4 százaléka nő, de a reáltudományos, matematikai és informatikai diplomák terén csak 37 százalékos a nők aránya. A munkaerőpiaci részvétel terén 13,1 százalékpont, a vállalkozásoknál pedig 5 százalékpont a különbség a férfiak javára. A parlamenti képviselők között a nők részaránya 10,1 százalék, ennél csak Japánban kisebb, 9,5 százalékos - áll a tanulmányban.
(MTI/Szerk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS