2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit hozott a miccses videó a feltöltőjének?

2017. szeptember 05. 15:43, utolsó frissítés: 2017. szeptember 06. 14:27

A nézettség és ismertség számokban.


A Milițianul nevű YouTube-csatorna működtetője a manipulációs szándékkal tájékoztatta félre a közvéleményt, a fogyasztóvédelmi vezető információferdítéssel uszított a magyarok ellen a Kauflandos miccs-botrányban, Radu Banciu pedig idegengyűlő és nacionalista kijelentéseket tett - állította hétfői közleményében a Mikó Imre Jogvédő társaság, és ezért feljelentéseket tesz. A fogyasztóvédőt és Radu Banciu televíziós újságírót a megfelelő hatóságoknál bepanaszolják. A Youtube-csatorna működtetőjét bár elítélik, ellene nem tesznek feljelentést.

Milyen nézettséget hozott a sztori a Youtube-videó feltöltőjének?

Röviden úgy tűnik, hogy sokat. De ez már első látásra feltűnik, amikor megnézzük a csatornáját. A 2013 júliusában létrehozott csatornán a legrégebbi videót 10 hónappal ezelőtt töltötte fel a csatorna működtetője (legalábbis ez a legkorábbi jelenleg publikus tartalom), akik eddig főként utazás közben tapasztalt szabálytalanságokról osztott meg felvételeket, de van videó a gyergyószentmiklósi Gödrös utcáról is, hogy milyen kátyús, illetve néhány drónfelvétel is. A videókról egyértelműen kiderül, hogy elég sokat jár Maros és Hargita megyében, Szovátáról, Marosvásárhelyről, Maroshévízről, a Gyilkos-tóról és a már említett Gyergyószentmiklósról is vannak felvételei.
Az eddig magasan legnézettebb videói egy balesetről és egy a gyerekmolesztálási botrányba keveredett székelymosoni énekes pópáról, Cristian Pomohaciról szólnak. Ezek amolyan klasszikus témák, amikkel 70 ezres nézettséget ért el. Egyébként a videóinak a nézettsége olyan 4-5 ezer körül alakult mostanában, a miccs-botrányt kiváltó videója előtti utolsó feltöltését, ami két kamion balesetéről szólt 16 ezren nézték meg eddig. Az ominózus videó jelenleg 942 ezer megtekintésnél tart. Nem kicsi a különbség. Csak az összehasonlítás kedvéért augusztus 30-ig a videóit (161 videót) összesen 1 022 070 alkalommal nézték meg, azóta megduplázta ezt a számot, 2 087 973 megtekintésnél tart.

Minden valamire való Youtube-felhasználó tudja, hogy a videók megtekintése akkor ér igazán sokat, ha állandó követők, úgynevezett feliratkozók lesznek belőlük. Általában ez is számít egy-egy csatorna erejének a megállapításakor, mert ez mutatja, hogy stabilan mennyien kíváncsiak az ott megjelenő munkákra. A socialblade.com statisztikája szerint augusztus 30-én a Militianul-csatornának 12 683 feliratkozója volt, ami nem tűnik rossznak, de egyáltalán nem kiemelkedő, Romániában nincs benne a legjobb 250-ben, oda legalább 110 ezer követő kellene. A videó a feliratkozók számát is jelentősen, nagyjából másfélszeresével emelte, jelenleg 18 512 ember követi a csatornáját.
Anyagilag ez mit jelent?

A Youtube-nézettségnek nyilván anyagi vonzata is van, de azt azért fontos kiemelni, hogy ekkora feliratkozószámmal biztosan nem megy sokra az ember. A socialblade.com az elért keresetet is megpróbálja megbecsülni. Nem kell feltétlen nagy összegekre gondolni, főleg nem Romániában. Az oldal is egy intervallumot jelöl, hogy mennyit kereshetett a feltöltő, a becslés szerint augusztus 31. és szeptember 5. között elért nézettségi számokkal legkevesebb 266 dollárt, míg legtöbb nagyjából 4250 dollárt. Nálunk felé általában úgy szokás számolni, hogy 1000 megtekintés után 1 dollár ütheti a feltöltő markát. Azért feltétles módban, mert nem biztos, hogy keresett. Ahhoz általában stabil, magas nézettség kell, hogy benne legyen egy csatorna a videómegosztó partneri programjában, és a Youtube fizessen. Egy kiugróan magas nézettségű videó önmagában még nem jelent biztos jövedelmet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS