2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tényleg hasznos lenne betiltani az iskolai mobilozást? Pszichológust kérdeztünk

2017. augusztus 24. 16:54, utolsó frissítés: 16:55

Az oktatási miniszter betiltaná az okostelefonokat az iskolákban, de a szakember szerint kézenfekvőbb lenne a helyes használatukra nevelni a diákokat.


Az okostelefonok elterjedésével és az internetnek köszönhetően egyre nagyobb mennyiségű információ érhető el, de elsősorban az iskolákban való használata több kétséget is felvet a pedagógusokban. Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy ez a fajta technológia megkerülhetetlen, az oktatási intézményekben jelentkező problémák is elsősorban etikai kérdéseket vetnek fel. A diákok sokszor az órák alatt is telefonoznak.

Több iskola belső rendszabályzatában is szerepel, hogy az okostelefonok használata a tanórák ideje alatt tilos. Mivel a mobiltelefon magántulajdon, nyilván csak a használatát korlátozhatják az iskolákban. Egyes intézmények arra hivatkoznak, hogy az iskola elsődleges feladata az oktatás, és a diákok tanuláshoz való jogának biztosítása, így korlátozható, vagy betiltható az okostelefonok használata, ha azok zavarják a órát.

Liviu Pop oktatási miniszter azt szeretné, hogy az iskolások óra közben ne használják a mobiltelefonjukat, amelyeket egy erre a célra kijelölt helyen tartanák a diákok az oktatás teljes ideje alatt.

Szalay Zsuzsanna iskolapszichológus szerint ez nem kézenfekvő megoldás, ugyanis a tiltás helyet az iskolai rendszabályzat szempontjából is etikus telefonhasználati módot kellene megtanítani a diákoknak, illetve ezen keresztül a kritikai gondolkodást kellene fejleszteni.


“Úgy gondolom, ez csak akkor tud megtörténni, ha a pedagógusok közössége eléggé nyitott. Szinte az összes tantárgy esetében vannak online anyagok, amelyek érdekesebbé tehetik a tanórákat” - fejtette ki.A pszichológus szerint az oktatási minisztériumnak inkább abban kellene gondolkodni, hogy miként tanítsák meg a diákoknak a tanulást elősegítő helyes mobileszköz-használatot.

M-learning, amiről Liviu Pop megfeledkezett?

A mobiltechnológiával támogatott tanulás és tanítás módszerei címen Magyarországon már készült egy pilot kutatás, amelybe 614 tanulót és 12 pedagógust vontak be. A 2013/2014-es tanévben jegyzett kutatás során azt tesztelték, hogy lehet bevonni az oktatásba az Android, IOS és Windows operációs rendszerű okostelefonok használatát. A tesztelés 8-11. évfolyamon zajlott, az irodalom, kémia, földrajz és a biológia tantárgyak keretében. Ennek során a kutatás az okostelefonok oktatási felhasználásának egy-egy területére fókuszált, a QR-kódok, az ingyenesen elérhető mobilapplikációk, a geolokáción alapuló alkalmazások, valamint egy oktatási célú, egyedi fejlesztésű mobilapplikáció alkalmazására.

A kutatás során a szakemberek elsősorban arra törekedtek, hogy a hangrögzítővel és kamerával rendelkező készülékeket úgy vonják be az oktatásba, hogy azt csak időnként, a megfelelő feladatok elvégzése során használják a diákok. A kutatás végeredményeként pozitívumként jegyezték meg, hogy az M-learning erősíti a csapatmunkát, a feladatok elvégzése után az eredményeket hatékonyan lehetett összesíteni, majd levonni azokból a megfelelő következtetéseket.A kísérlet után a diákok egy része arról számolt be, hogy az okostelefon egy olyan eszköz, amivel érdekesebbé lehet tenni az órát. Ugyanakkor azt is válaszként fogalmazták meg, hogy szerintük az M-learning során a tanár szerepe csökkent.

Az okostelefonok káros hatását tekintve Szalay Zsuzsanna elmondta, az állandó online jelenlét valóban probléma, mert emiatt a felhasználók kimaradnak a valós közösségi élményekből, ugyanis ezt az internet világához hasonlítva már nem tartják annyira izgalmasnak.

“A mobilfüggőség az iskolások körében gondot jelent. Sok szülő fordult hozzám ezzel a problémával, mert nem tudják kezelni a gyermekeik mobilfüggőségéből adódó viselkedését. Nem megoldás, ha úgy teszünk az iskolában, mintha ez a probléma nem létezne, mert ezáltal a felelősség és számos következmény a szülőkre és a gyerekre hárul. Az iskolának nem csak tanítania, hanem nevelnie is kell. Értékeket közvetítünk, ami az oktatás feladatkörébe tartozik” - hangsúlyozta.

Véleménye szerint ennek érvényesüléséhez önkontrollra és élmények biztosítására van szükség. "A telefonfüggőségből a kis közösségekben van a kimentő erő, a személyes közvetlen kapcsolatokban, amelyek olyan élményeket tudnak adni, amelyekre a digitális eszközök nem képesek" - mondta el.

Szerinte a másik probléma, hogy az idősebb pedagógusoknak ez a világ ismeretlen, nem mindenki nyitott, de van köztük olyan is, aki használ okostelefont.

“A közösségbe való beilleszkedés, a konfliktusok kezelése, vagy az, hogy milyen pályát válasszunk, olyan kompetenciák kérdése, amelyeket az oktatás során is fejleszteni kell. Az nem megoldás, hogy az iskolák tudomást sem vesznek erről. Azáltal, hogy az iskoláknak lehetőségük van belső rendszabályzatot létrehozni, eldönthetik, mi a szabály az okostelefonok használata terén”- fejtette ki a pszichológus, aki szerint okostelefonokra nem is lenne szükség abban az esetben, ha a tanintézmények megfelelő technikai felszereltséggel rendelkeznének.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS