2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt megjegyzés az ötödik Electric Castle-ről

2017. július 17. 18:08, utolsó frissítés: 18:08

A közösségi élmények helyét az egyéni élmények vették át - ilyennek láttuk az idei fesztivált.


BIGGER, BETTER?

Lehet, hogy ez rinyálásnak hat, de van egy olyan érzésünk, hogy idénre a fesztivál már túl nagy lett. Az Electric Castle-nek több mint 150 ezer résztvevője volt a négy nap alatt, és így egyre kisebb az esélyünk arra, hogy a tömegben megtaláljuk ismerőseinket. Nyilván hülyeség visszasírni az első fesztiválok úgymond családias hangulatát, de akkoriban, amikor még a kastély udvarán volt a nagyszínpad, mindig volt egy olyan érzésünk, hogy akkor itt most mindenki együtt van, és együtt bulizik.

Persze, szükség volt egy nagyobb helyszínre a nagyszínpadnak, a kastély előtti tér már rég alkalmatlan ekkora tömeg befogadására, és a nyitott terület hozza azt is, hogy nem összezsúfolódva, hanem szellősebben vannak a nézők, de ez kihatással van a vájbra. Most ez a közösségi élmény valahogy hiányzott, a fesztiválterület megnövelésével és új helyszínek létrehozásával szétszéledtek az emberek, és a közösségi élmények helyét az egyéni élmények vették át. Érdekes módon most értettem meg, hogy a tavalyi-tavalyelőtti esőzésnek és sártengernek mekkora közösségépítő hatása volt, idén szinte hiányzott, hogy együtt szenvedjünk.A ZENEI VÁLTOZATOSSÁG

Kurva jó egy pár száz fős tömegben pogózni egy számomra ismeretlen punkzenekarra, a fiatalkori nagy kedvenc Atari Teenage Riot brutális digital hardcore-jára zúzni, vagy a fűben üldögélve belefeledkezni az UNKLE-be, de ezek valahogy nem pótolják azt az érzést, amikor egy egész fesztivál együtt lüktet.

Miközben teljes mértékben eklektikapárti vagyok, az van, hogy a változatos zenei kínálat változatos közönséget hoz, és emiatt kevesebb a kapcsolódási pont is a különböző rétegek között. És az, amit kábé mindenki egyformán ért zeneileg, vagyis amikor egy DJ diktálja a ritmust, és akkor mindenki egyszerre emeli a kezét, egyre ritkább, meg hát nem is emeli úgy a kezét egy DJ-re az, aki alt-J-re vagy Franz Ferdinandra jött, és fordítva, egy Deadmau5-rajongó nem fogja együtt énekelni a zenekarral, hogy Lá, lá-lá-lá-lá, Ulysses!

LEGALÁBB ANNYIRA BUKARESTI, MINT KOLOZSVÁRI

Vannak a nagyságnak egyenes következményei. Már nem csak egy kicsi, hangulatos, erdélyi fesztivál az Electric Castle, ahol azért még Kolozsvár legmenőbb arcai vannak többségben, hanem Románia legtrendibb fesztiválja, ahová bizony az ország minden részéből érkeznek résztvevők. Könnyen előfordulhat, hogy egy hajnali partin konstancai résztvevővel fogunk együtt dülöngélni, sorban állás közben pedig egy iași-i fesztiválozóval haverkodunk össze.

És akkor még nem említettük, hogy idén minden korábbinál több idegen szót (francia, német, angol alap) hallottunk, minden korábbinál nemzetközibbnek tűnt a fesztivál. A magyarországi közönség átcsábítására külön rámentek, nem vétlenül tűnt fel a programban a Punnany Massif vagy a Bohemian Betyars, vagy kérte el az utolsó szál cigimet egy budapesti csávó hétfő hajnali veretésen a kastély udvarán. Persze ezen annyira már nem lepődünk meg a tavaszi hírdömping után, amikor egyre-másra jelentek meg az ajánlások a bonchidai eseményről.FLOTT A TÖMEGKÖZLEKEDÉS

A tömeg ellenére még soha nem volt ennyire flottul megszervezve az, hogy haza lehessen jutni. A hajnali csúcsokon kívül, amikor bizony több ezer fesztiválozó akart egyszerre indulni, és akár egy órát is kellett várni, végre tényleg könnyű volt hazajutni. Folyamatosan voltak buszok, haladt a sor, még ha nagyon hosszú is volt, és ez a lényeg.
OLCSÓBB LETT AZ ÉLET

Soha nem gondoltam volna, hogy ezt le fogom írni, de Bonchida fesztiválos mértékkel mérve egyáltalán nem volt drága. A sör és az egyéb italok többe kerültek, mint az idén eddig próbált Double Rise-on vagy Vibe-on, persze az igazi vízválasztó az Untold lesz, de nem hiszem, hogy Kolozsvár központjában alább hagynak majd nagyon az árakból. Minden mást baráti áron lehetett megúszni, nem hiába teszteltük a grillszolgáltatást. Voltak fancy kajálási lehetőségek, sok mindent ki lehetett próbálni, de idén végre a fesztivál területén is olcsón jól lehetett lakni, és vizet is kaptunk potom pénzért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS