2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mennyibe kerül idén a fesztiválozás?

2017. június 22. 10:30, utolsó frissítés: 16:07

Az országos és az erdélyi fesztiválokat próbáltuk meg feltérképezni.


Persze az utóbbi években az erdélyi és az országos között igen jelentős az átfedés, mert szinte minden jelentős fesztivált Kolozsváron vagy környékén szerveznek meg. A számításoknál a legolcsóbb elérhető bérletajánlatot, illetve napi jegyajánlatot vettük figyelembe. Azt számoltuk, hogy egy napra mennyiből jön ki a fesztiválozás. Ahol lehetőség volt rá, a kemping- és szálláshely-ajánlatokat is szemléztük, de azt az összesítésbe nem számítottuk bele. Ahogyan a fogyasztási (étel és ital) költségeket sem, mert azok fesztiválonként elég jelentősen változhatnak, főleg a mostanában igen jelentős fejlődésen átmenő kajakínálat miatt, ahol már inkább a hamburger a menő, nem a zsíros kenyér. Kategorizálva jönnek a fesztiválok.


Országos fesztiválok

Az Electric Castle és az Untold kiemelkedik a romániai fesztiválpiacról, nemzetközi szinten is számításba veszik őket. Elég csak arra gondolni, hogy az Untold már az első kiadásakor is számolt azzal, hogy a világ összes tájáról fesztiválozókat vonzzon Kolozsvárra, vagy az Electric Castle tavaszi tündöklését a nemzetközi sajtóban, amit nem feltétlenül írnánk a véletlen számlájára.

Az Untold első soraAz Untold első sora


Az Untoldra az első bérletekért nagyjából 350 lejt kellett fizetni (pontosan 333 lej + áfa, ami a kulturális termékek esetében 5 százalék) és innen emelkedtek az árak a jelenlegi 473 lej körüli (450 lej + adó) összegig. Ha marad még bérletük az augusztusi kezdésig, akkor a helyszínen 578 lejt kell fizetni a 4 napos bérletért. A napijegy ára 210 lejről indult tavaly ősszel jelenleg 236 lejt kell fizetni érte. A legolcsóbb kemping 95 lejbe kerül, de nagyon változatos a szálláskínálat.

A fényben úszó bonchidai Bánffy-kastélyA fényben úszó bonchidai Bánffy-kastély


Az Electric Castle szervezői tavaly ősszel 319 lejről kezdték az 5 napra érvényes (a 0. napot is beleértve) bérletek árusítását, és 439 lejért lehetett vásárolni ezekből, amikor teljesen elfogytak. A napi jegyeket 169 lejért kezdték el árusítani, jelenleg pedig 189 lejt kérnek értük. A legolcsóbb kemping 100 lejbe került, de már nem lehet olyat kapni, csak a drágább luxussátrakat és házikókat.

Életkép a Summer Well fesztiválonÉletkép a Summer Well fesztiválon

Az Awake helyszíneAz Awake helyszíne

A Neversea helyszíneA Neversea helyszíne


A zenei kínálata alapján a két nagyon kívül két teljesen új fesztivált - a Neversea és az Awake - és az Ilfov megyei Summer Wellt számítottuk ebbe a kategóriába. A Neversea esetében 237 (225 + adó) lejről indult a jegyárusítás márciusban, míg jelenleg 315 (300 + adó) lejnél tart a 3 napos bérlet ára. A napijegy viszont igen húzós a konstancai tengerparton szervezett eseményre, 210 lejt kell fizetni érte. A gernyeszegi Teleki-kastély udvarán szervezett Awake esetében három kategóriába sorolták a bérleteket. Május 31-ig 151 lej volt a normál, illetve 175 lej a kempinghelyet is tartalmazó 3 napos bérlet, míg augusztus végéig 181 lej normál és 205 lej a kempinges bérlet. A helyszínen 201 lejért lehet bérletet váltani. A Summer Well idén is csak két napos lesz, az augusztus 12-én és 13-én szervezett eseményre 247 (235 lej + áfa) lejért lehet legolcsóbban bérlethez jutni. Jelenleg 297 lejért kapni bérletet az Eventimen.


Magyar fesztiválok

Azokat a fesztiválokat számítottuk ide, amelyek célközönsége főleg az erdélyi magyar fiatalok. Ezek közül is az első a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amit mindenki Tusványosként ismer mostanában. Az eredeti meghatározás szerint nem igazán tartozna a fesztivál kategóriába (ezért nem számoltuk ebbe a kategóriába az EU Tábort, a SIC Fesztet vagy az EMI-tábort sem), de az elmúlt évek fesztiválosodása és a fiatalok viszonyulása szerint mi mégis ide vesszük.

A Tusványos gyakorlatilag ingyen van. A szabályzat szerint azoknak kell fizetniük egy jelképes, 10 lejes (az idei belépő árát nem találtuk, tavaly ennyi volt) összeget, akik 16 óra után szeretnének belépni a tábor területére. A heti belépő ára 40 lej volt tavaly, a sátorozóknak pedig 50 lejbe került a bérlet, és idén is hasonló összeggel számolunk. Innentől kezdve elég nehéz a tusnádfürdői fesztivállal versenyezni, pláne, hogy a zenei kínálatban is elég nagyok az átfedések.A tavaly Torockón indult Double Rise fesztiválra például a super early bird bérletek 109 lejbe kerültek 4 napra tavaly novemberben. Jelenleg 179 lejért lehet bérletet vásárolni, és 59 lej a napijegy. Ehhez jön még hozzá a 39 lejes kempingjegy, ami gyakorlatilag a legolcsóbb szálláslehetőség a Székelykő lábánál fekvő faluban.

Az egykori Félsziget helyére szervezett, kifejezetten nagyon fiataloknak szóló Vibe fesztiválra a legolcsóbb bérlet 109 lej volt, most pedig 139 lejért lehet 4 napos belépőt vásárolni. A kempinghelyet is tartalmazó bérlet jelenleg 159 lej.

UPDATE: A Vibe szervezőinek jelzése szerint a legolcsóbb elérhető early bird bérlet 89 lej volt kempinggel, míg az általunk említett 109 lejes, elővételes bérlet a második jegyár volt. Az elővételes kempinges bérletért 129 lejt kellett fizetni. A táblázatunkat eszerint utólagosan módosítottuk.


Rétegfesztiválok

A kitűnő Gărâna Jazz Festet már ajánlottuk (jelenleg 300 lej a 4 napos bérlet), de azon kívül rengeteg, nem kifejezetten nagy tömegeknek szánt fesztivál van Erdélyben. A jazz kedvelőinek szól a Kolozsvár központjában szervezett Jazz in the Park, ami ráadásul szinte ingyenes, csak néhány fizetős koncertje van, illetve a csíkszeredai Csíki Jazz is, amire 2 napra (plusz a 0. napra - 8 koncertre) 150 lejbe, míg 3 napra (plusz a 0. napra - 10 koncertre) 190 lejbe kerül a bérlet. És még mindig nem fogytunk ki a jazzből, mert 99 lejért akár a Kolozs megyében szervezett Smida Jazz Festivlra is lehet 3 napra bérletet váltani.

Gărâna Jazz FestGărâna Jazz Fest

Jazz in the ParkJazz in the Park


A Méra World Music Fesztivál a magyar fesztiválok között is rétegfesztiválnak számít a világzenei kínálatával. Az elővételes bérleteket 99 lejért lehetett vásárolni Mérára, majd kértek már 139 lejt is a 4 napos bérletért, de azzal az is járt, hogy ingyenesen be lehetett lépni egy Besh o droM-koncertre. Most ismét 99 lejért lehet jegyet váltani a Biletmaster oldalán. Sőt, a romániai magyar rétegfesztiválok közé számíthatjuk a csíkszeredai Régizene Fesztivált is, ami alapjáraton ingyenes, illetve a szatmárnémeti Utcazene Fesztivált, amiért szintén nem kell fizetni.

Méra World Music Festival
<br />
Méra World Music Festival


De még koránt sincs vége a fesztiválkínálatnak. A nagysebesi (Valea Drăganului) Music Outdoor Experience (MOX) egy elektronikus zenei fesztivált ötvöz egy pihentető hegyi kirándulással, hintákkal, függőágyakkal és friss levegővel. Elővételben 65 lejért lehetett rá jegyet venni, de most is csak 85 lej. A nagydisznódi repülőtéren szervezett Airfield fesztiválon a leírásuk szerint a művészetek minden formáját ki lehet próbálni, a zenétől (természetesen főként elektro) a vizuális projektekig, a szobrászatig, a festészetig, designig mindenre van lehetőség. Elővételben még 79 lejért adták a jegyet 4 napra, de most már 129 lejes teljes árú bérlet van csak.

MOXMOX

AirfieldAirfield


A Transylvaliens Festival egy főleg pszichedelikus zenei fesztivál, amelyen egy valódi erdélyi környezetben találkozik a zene a művészetekkel és az alternatív kultúrával. Természetközeli élményt kínálnak, ahol akár arra is van lehetőség, hogy a résztvevők a holdfényben meditáljanak. Az öt napos nagyludasi fesztiválra az early bird bérletek 180 lejbe kerültek, jelenleg 270 lejért lehet hozzájutni. Ehhez a pszichodelikus, technós, deep house-os vonalhoz tartozik a Waha Festival is, amit nem említenénk külön, ha nem Kovászna megye kellős középén szerveznénk (Mikóújfalu és Nagybacon között). Július elsejéig 270 lejért lehet elővételben az 5 napos fesztiválra jegyet venni.

Minimum ennyibe kerül egy nap ...
Create bar charts


A metálrajongóknak a nagyszebeni ARTmania Festival van ott, amire a nagyon kedvezményes ajánlat 150 lej volt, jelenleg pedig 190 lejért lehet bérletet váltani. A város központjában szervezett fesztivál idén nagyon kurta, gyakorlatilag csak 2 napig tart. A rockereknek ott van még a barcarozsnyói Rockstadt Extreme Fest, amire a négy napos bérlet most 270 lej, de nem volt olcsóbb.

Waha FestivalWaha Festival


Tudjuk, hogy nem soroltunk minden fesztivált Erdélyben, ott van például a temesvári Plai vagy a nagyváradi Szabadság Feszt, aminek idén a WellHello lesz legnagyobb sztárja, de egy ideje már képtelenség minden fesztivált számon tartani, egyszerűen már csak a pénztárcánk miatt is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS