2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egészséges táplálkozás az egészséges fejlődésért

(x) 2017. június 19. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Az egészséges táplálkozást és az aktív életmódot nem lehet elég hamar elkezdeni. A gyerekek étrendje nagy mértékben befolyásolja a fejlődést és a növekedést. (x)


A mozgás és a sport a helyes testtartásban, az izomzat és a csontozat helyes fejlődésében játszik kulcsfontosságú szerepet.

Különböző korosztályoknak más-más energiaszükségletük van. Az óvodásoknak napi 1300-1600 kcal-ra van szükségük ahhoz, hogy a mindennapi örökmozgó fizikai aktivitásoknak és a fejlődéshez szükséges energiának eleget tegyenek, míg a kisiskolásoknak akár 1600-2200 kcal-ra is szükségük lehet. Az iskolai év befejeztével a szülők tudatosabban kell figyeljenek a gyerekek étkezésére, így ez tökéletes idő az esetleges hibák kijavítására.

Az energiabevitelen kívül nagyon fontos az étkezések felosztása és a tápanyagok eloszlása. A legjobb lenne a napi ötszöri étkezés betartása, 3 fő étkezés és 2 nasi. Ugyanúgy, ahogy a felnőtteknek is a napi szénhidrát mennyiség 50-55 %, fehérje 15-20 %, zsír pedig 30-35 % kellene legyen.

Ha egy átlagos 1600 kcal-t próbálunk felosztani, akkor a reggeli és vacsora lehet 350 kcal, tízórai-uzsonna 200-200 kcal, míg az ebéd 500 kcal. Nagyon fontos az egyensúly, ne engedjük a gyerekünket iskolába, óvodába reggeli nélkül. Zsebpénz helyett inkább pakoljunk nekik tízórait, próbáljuk mindig meleg ebéddel várni őket az iskolából. A nassolni valókat próbáljuk minimálisra fogni, ha édesség, akkor az tízórai vagy uzsonna helyett legyen, nem desszertként, és nem napi többszöri alkalommal.


A gyerekek nagy része imádja a felvágottakat, ilyenkor fokozottan kell figyelni a minőségre és a mennyiségre is. Próbáljunk napi egyszeri alkalommal hentesárut adni nekik pl. tízórai szendvicsben vagy reggelihez. Ezen túl figyeljünk arra, hogy ne legyenek mesterségesen füstölve, sótartalmuk minimális legyen, és ne tartalmazzanak mesterséges ízfokozókat és színezőket. Kifejezetten ajánlani lehet a Petry Zsigmond termékcsalád minőségi, mentes termékeit (sonkákat, kolbászokat, virslit, borjú párizsit).

A házi desszertek, rengeteg gyümölccsel, teljes kiőrlésű szénhidrátokkal előnyben részesülnek. Gondolunk itt akár a hétvégi palacsintára, amelyet elkészíthetünk zablisztből, friss gyümölcsökkel, sovány tehéntúróval vagy mogyoróvajjal, étcsokiba mártott gyümölcsökre vagy akár házi fagyira gyümölcspüréből.

Az ízeket tanítani lehet, a szülő a gyerek példaképe az étkezési szokások kialakításában is. Egy egészséges gyereknek szüksége van egészségesen táplálkozó szülőkre. Így a tudatos táplálkozás és az aktív életmód a legmegfelelőbb módszer arra, hogy gyerekeinket a helyes útra tereljük.

Nagy Bea, dietetikus és táplálkozás szakértő

Vegyél részt a Petry nyereményjátékában!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS