2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Élhetőbb Double Rise-zal várnak Torockón, nagyon sok jó zenével

Gál László Gál László 2017. június 13. 21:08, utolsó frissítés: 2017. június 14. 11:15

Bő két hét múlva kezdődik a Double Rise Torockón, ahol ma a szervezők bemutatták a programot. Annyit mondtak, hogy alig bírtuk leírni.


Egy összeszedettebb, a közönség igényeire jobban odafigyelő Double Rise fesztivált ígérnek a fesztivál szervezői, és a tavalyihoz képest megerősített népzenei kínálattal jelentkeznek. Márkus András, a fesztivál kommunikációs igazgatója, Gondi Mátyás fesztiváligazgató, Gazdag Balázs főszervező, Vajas Albert, a Folkudvar koordinátora, illetve Csepán Gellért, az összművészeti programok koordinátora beszélt a bő két hét múlva, június 29-én kezdődő, és július 2-ig tartó torockói fesztiválról.


Levonták a tapasztalatokat, meghallgatták a kritikákat

Tavaly talán még a kíváncsiság Torockóra vonzotta az embereket Márkus András szerint, de idén már elég magas szintű elvárásokat éreznek, amelyeknek mind a programok, mind az infrastruktúra szempontjából igyekeznek megfelelni. Szerinte idén egy kompaktabb fesztivált szerveznek, ahol sokkal inkább egy helyen van az egész, mint a tavaly, de még elkerüli a túlzsúfoltságot. Egyből két nagyon fontos változást is bevezettek: közelebb kerül a sátortábor a nagyszínpadhoz, nem kell közel 3 kilométert gyalogoljanak azok, akik el akarnak jutni az egyik helyszínről a másikra, és az ételkínálat is színesebb lesz. Gondi Mátyás szerint nagyon pozitívan fogadták a tavalyi fesztivált a látogatók, nagyon sokan, több mint 22 ezren látogattak ki, és így nagyon sok visszajelzést is kaptak, hogy mit lehetne javítani rajta. A sátortábort ezért Torockó nagyszínpad felőli részére kerül. Az autóval érkezőknek külön területet jelölnek ki, hogy mindenkinek jusson hely, és ne az út szélén állítsák meg az autókat. A falu Torda és Nagyenyed felőli bejáratánál is lesz egy-egy parkoló.A szervezők azt ígérik, hogy az ételkínálat is még szélesebb lesz, egy mini street food fesztiválra számíthatunk a Felső utcában (a Duna ház és a Csorgó közötti utca) kialakított új helyszínen, sőt még a fesztiválozók pénztárcájára is figyelnek, hogy ne legyen nagyon drága a kínálat. De lehet majd megfelelő minőségben, mennyiségben és áron kajálni a nagyszínpadnál és Folkudvarban is.


Folkudvar nem csak a "vaskalapos" népzenerajongóknak

Az a legjobb a Double Rise fesztiválban Márkus András szerint, hogy a Folkudvar például nem feltétlenül csak a "vaskalapos" népzenerajongókat vonzza be, hanem egy szélesebb közönséghez képesek eljuttatni azt. Idén különösen igaz lesz ez a kijelentés, mert nagyon erős népzenei kínálattal jelentkeznek, és "kijönnek" a Folkudvarról a népzenei programok, ugyanis a nagyszínpadra is jut belőlük.

Fontos - főleg népzenészeket érdekelhető - újítás, hogy erdélyi adatközlő zenekarokat is elhoznak a Folkudvarba. Így fog fellépni a szászcsávási, a palatkai, a magyarlapádi és több kalotaszegi banda is, akik a koncertek mellett az esti táncházban is húzzák majd a talpalávalót a Tokos zenekar mellett. Bővülnek majd az udvar kézműves foglalkozásai, idén már két helyszínen várják a gyerekeket nemezelni, agyagozni, szőni és fonni. De nekik szólnak majd a Bahorka Társulat előadásai is minden délelőtt, illetve Berecz András mesemondó péntek délutáni fellépése is. Emellett naponta lesz nappali folkkocsma erdélyi fiatal zenészekkel, illetve néptáncoktatás is a tervek szerint egy árnyékolt helyen. A helyszín házigazdái idén is Berecz István, Kacsó Hanga Borbála és a Tokos zenekar lesz.


És még semmit sem mondtunk a koncertekről, amiből szintén bőven jut. Fellép a tavaly nagyon nagy sikert arató Parno Graszt, és visszatér a Buda Folk Band és Szalonna és Bandája is, illetve koncertezik majd mellettük az Üsztürü, a Heveder és a Tükrös Zenekar is. Vasárnap Fölszállott a páva gálaműsort adnak, szombat reggel pedig a Folkudvarban közösen lehet megnézni a Torockón kétszer felkelő napot.

A nagyszínpadi programot a magyarországi táncházmozgalom 45 éves évfordulója alkalmából a Muzsikás Együttes fogja megnyitni, akik a mozgalom fontos szereplői, de ott fog fellépni vasárnap a Csík Zenekar is. Rajtuk kívül a Nagyszínpad programjából a Quimby koncertjét érdemes kiemelni, akik idén az egyetlen erdélyi koncertjüket majd Torockón adják csütörtök este. Lajkó Félix és az Óperentzia produkció a péntek este nagy dobása lesz, amelyben az elektronikus tánczenét mixelik majd népzenével. A szervezők szerint goa és technó elemek is megjelennek majd a produkciójukban. Szombaton a közönség által nagyon kért Kowalsky meg a Vega fellépése lesz a csúcskoncert, míg a vasárnap estét a Balkán legismertebb fúvószenekarának, a Boban Markovic Orkestarnak a produkciója zárja.


Újragondolt Kisszínpad és teljesen új helyszínek

Az utolsó koncerttel a Nagyszínpad körül elcsendesül az élet, idén ugyanis megszüntetik a tavaly még ott működő partisátrat. Helyette az újragondolt programkínálattal jelentkező Kisszínpadnál lehet bulizni főleg tehetséges erdélyi zenészek produkciójára. A Kisszínpad kínálatát Gazdag Balázs beszámolója szerint még változatosabbra tervezik, minél több műfajt igyekeznek bemutatni majd ott. Minden nap kora délután indul a program, és az első két fellépő népszerű magyarországi együttes lesz, akikkel jól lehet majd hangolni az esti koncertekre. A Nagyszínpad koncertjeinek kezdetekor lájtosabbra váltanak, főleg azoknak kínálnak jazz, blues és világzenei produkciókat, akik inkább egy pohár bor mellett, társaságban töltenék az estét. A nagyszínpadi koncertek lejártával pedig újra felélénkül a hangulat az iskola udvarán. például a sZempöllel, Koszikával és Shiverrel.


A tavalyi Eb-sátor helyén idén a Napozó nyit majd ki, ahol a tó környékén kialakított tánctéren már a déli óráktól fognak zenélni. Nappal inkább strandhangulatra lehet számítani kellemes elektronikus zenei felhozatallal, míg este át fogják venni a terepet a breakbeat és a drum & bass DJ-k. Például itt fog fellépni Blanilla, DJ Snow, DJ Frosten. De a Napozó helyszínén lesz lehetőség kipróbálni a csocsót, beerpongot és egyéb népszerű kocsmasportokat is. Lesz Fesztívállásbörze, ahová nem csak cégek jönnek bemutatkozni, hanem workshopokat is szerveznek a fesztiválozóknak, például arról, hogyan kell önéletrajzot írni vagy felkészülni egy állásinterjúra. A komolyzene és egyházi zene kedvelőinek az unitárius templomban kínálnak koncertet a kora délutáni órákban.

Ezen kívül lesz Íjászudvar, ahol a bemutatókon kívül mindenki kipróbálhatja, hogy milyen az íjászat, Jógaudvar, ahol a pilátesra, a jógára és a nyugodt teázásra is lehetőséget nyújtó környezetben lehet kipihenni az előző este fáradalmait, illetve az Interaktív társasjáték udvar, amit részletesebben valószínűleg nem kell magyarázni, hogy miről szól. Játszani lehet. A fesztiválóvodában pedig idén is megőrzik a gyerekeket. És még mindig nincs vége a kínálatnak. A fesztivál tavaly kicsit hiányolt összművészeti jellegét erősítendő kiállításokat is szerveznek, színházi előadásokat mutatnak be, irodalmi programokon is részt lehet venni, illetve filmvetítés is lesz, hogy a közéleti beszélgetésekről már ne is beszéljünk.

A programokat koordináló Csepán Gellért a kiállítások közül a Simon Norbert portréfotóiból nyílt tárlatot emelte ki. Az irodalmi programokban az Erdélyi Magyar Írók Ligája segíti a szervezőket, és többek között a Transindex kultúra rovatának a szerkesztője, Kulcsár Árpád is fel fogja olvasni verseit. Színházi produkcióval fog részt venni a fesztiválon a sepsiszentgyörgyi Osonó, Gyergyószentmiklósról a Figura Színház érkezik majd két előadással, illetve a marosvásárhelyi Havi Dráma is ott lesz a Double Rise-on.

Gyakorlati tudnivalók

Az idei évtől a Double Rise feszitválon sem lehet majd készpénzzel fizetni, hanem tokeneket kell váltani, és azokkal lehet majd ételt is italt vásárolni a fesztivál ideje alatt. Autóbuszjáratokat is ígértek a szervezők, igaz, nem túl sokat. Kolozsvár és Torockó között egy tordai megállóval naponta üzemeltetnek majd buszokat, előreláthatóan délutánonként két busz indul majd Kolozsvárról, illetve éjszaka kettő vissza.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS