2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A laktózérzékenység kézikönyve

(x) 2017. május 23. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben található cukor lebontásának zavara. A tejcukor lebontásához a szervezetnek egy enzimre van szüksége, ez pedig a laktáz. (x)


A laktáz enzim részleges vagy teljes hiánya vezet laktózérzékenységhez.

Nagyon fontos különbséget tenni a tejallergia és a laktózintolerancia között, ugyanis 2 különböző kezelési vagy prevenciós módszerről beszélünk. A tejallergia (tejfehérje-allergia) gyakoribb jelenség a csecsemőknél és kisgyerekeknél, egyre ritkább a felnőtt korban. Az allergia azt jelenti, hogy az immunrendszer egy egyébként ártalmatlan anyagra úgy reagál, mintha káros lenne a szervezetre. Ilyenkor nem elég laktózmentes termékeket fogyasztani, teljesen ki kell hagyni az állati eredetű tejet és tejtermékeket. Az intolerancia nem egy allergiás reakció, hanem egy feldolgozási zavar. Innen is származnak a laktózérzékenység leggyakoribb tünetei: hasmenés, felfúvódás, hasgörcs, hányás. Az emésztőrendszeri panaszokon kívül jelentkezhet akné, depresszió, figyelemzavar, alvászavar, kimerültség, végtagi fájdalmak, szédülés is. Ez általában egyenesen arányos az elfogyasztott laktóz mennyiséggel. Az ismétlődő hasmenések hatására más tápanyagok felszívódása is csökken, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is nehezebben szívódnak fel, valamint az immunrendszer legyengülése miatt a fertőzések is gyakoribbá válnak.

A laktózintolerancia minden korosztályt érinthet, csecsemőktől felnőtt korig. Az intolerancia kezelése mindenképp egy egyéni feladat, ugyanis mindenkinél változó mennyiségű laktóz váltja ki a tüneteket, ezért van, hogy valaki megihat egy tejes kávét viszont egy pohár kakaót már nem. Van, akinek csak az édes tejre jelentkeznek a kellemetlen tünetek, sajtokra, joghurtokra kevésbé.

Öndiagnózist étkezési napló írásával végezhetünk. Megpróbálunk legalább egy hétig minden laktóz tartalmú terméket kihagyni az étrendből, és figyelünk arra, hogyan reagál a szervezetünk. Ha a kellemetlen tünetek csökkennek vagy kimaradnak, feltételezhetjük a laktáz enzim hiányát. Megerősítés lehet egy nagy pohár csökkentett zsiradék tartalmú tej elfogyasztása! Ha visszatér a has puffadás, hasgörcs, hasmenés, hányinger, nagy valószínűséggel érzékenyek vagyunk a laktózra. A diagnózis megerősítéséhez szakorvosra van szükség, ugyanis hasonló tünetek más emésztőrendszeri zavarral is jelentkezhetnek.A laktózérzékenység világszerte 75 %-át érinti a lakosságnak, gyógyítani nem lehet. A legjobb megoldás a tünetek megszüntetésére a laktóz tartalmú élelmiszerek kihagyása. Figyelni kell arra, hogy rengeteg élelmiszer tartalmazhat laktózt, ilyenek pl: gyógyszerek, táplálék kiegészítők, fűszerkeverékek, sütemények, hús és hentesáru is.

Fontos minőségi forrásból beszerezni az élelmiszereket, ugyanis a kellemetlen tüneteket jobb megelőzni, mintsem kezelni. A tudatos vásárlás egy tökéletes prevenciós módszer, ezért is ajánlott laktózmentes címkével ellátott termékeket vásárolni, legyen az egy száraz keksz, egy joghurt vagy akár a kedvenc hús- és hentesárunk.

A Petry új termékcsaládja nem csak a glutén- és laktózérzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik családja és saját részére, amely káros anyagokat, színezőket, ízfokozókat nem tartalmaz, és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.


Nagy Bea, dietetikus és táplálkozás szakértő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS