2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért ennyire drága idén a cseresznye?

2017. május 18. 15:53, utolsó frissítés: 15:58

A magyardécsei gazdák nem nagyon emlékeznek ilyen szegény esztendőre.


A Transindex szomszédságában található zöldségesnél jelenleg 28 lejért lehet 1 kilogramm cseresznyét megvásárolni, de néhány nappal korábban még ennél is drágább volt. És találtunk olyan beszámolót is, amely szerint Bukarestben egy hete még 50 lejt is elkértek 1 kilogramm gyümölcsért. A PRO Tv összeállítása szerint több oka is van az igen borsos árnak.

* Egyrészt nem kedvezett az idei tavaszi időjárás a termésnek. A Kolozs Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság igazgatóhelyettese, Mihai Arsenie úgy nyilatkozott, a fagyok és a havazás a termés 30 százalékát is elvihette. Elmondása szerint a Hollandiából és Németországból behozott fajtáknak az enyhébb éghajlat ideális, és nem alkalmazkodtak a fák az itteni környezethez, és nem elég ellenállóak a fagykárokkal szemben.Hasonló károkról számoltak be az általunk megkérdezett magyardécsei gazdák is. A cseresznyefesztiváljáról híres falu gyakorlatilag a gyümölcstermesztésből él, a kolozsvári piaci árusok jelentős része magyardécsei cseresznyét kínál.


"Nincsen cseresznye, mert nincs ahonnan legyen. De gyümölcs sincs ahhoz képest, amennyi szokott nálunk lenni. Csak a töredéke várható a megszokott termésnek. Vannak olyan fák, és nem csak egy-egy, amiről jól sem lehet lakni, pedig 100-150 kilogramm cseresznye szokott rajtuk teremni" - mondta Németh János termesztő, aki azt is elmondta, hogy ilyen szegény esztendőre nem nagyon emlékszik, pedig már 76 éves. A magyardécseiek nem tudják, hogy mi lehet a cseresznyetermés visszaesésének az oka, Joó János gazda, a volt polgármester elmondása szerint már azelőtt megfeketedtek a virágrügyek, hogy kivirágoztak volna.

** Ehhez jön hozzá, hogy még nincs is cseresznyeszezon, importált cseresznyét lehet kapni, ami értelemszerűen drágább, mint a hazai. A magyardécseiek szerint még legalább egy-két hét, amire beindul az igazi szezon.

"Nagyon korai cseresznye, amit mi magcseresznyének hívunk, mert alig van húsa és nem is olyan ízes, már most is van. Pünkösdre (június 4.) már valószínűleg lesz korán érő, ízes cseresznye is" - mondta Joó. Azt is kifejtette, hogy a régi, klasszikus fajtákat jobban érinti a fagy és a betegségek is, mint a mostanában hozott, korábban érőket. Elmondása szerint a koraiaknál 70-80 százalékos termésre lehet számítani, a klasszikus fajtáknál 40 százalékosra becsüli.A magyardécsei gazdák szerint az árat az határozza meg, hogy máshol milyen lesz a termés. Ha máshol is ilyen jelentős a visszaesés, akkor valószínűleg majd ők is drágábban tudják adni. Az utóbbi években átlagban 5 lejért adták a cseresznyét, de idén akár 10 lejig is felmehet a décsei gyümölcs ára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS