2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az örökös kérdés: hogyan kerül glutén, laktóz vagy cukor a hentesáruba?

(x) 2017. május 12. 13:46, utolsó frissítés: 15:03

A naponta ránk zúduló rengeteg információból az egyik leghasznosabb az élelmiszerek címkéjének elolvasása. (x)


Egyre tudatosabban kezdünk étkezni, egyre többet figyelünk arra, mit viszünk be a szervezetünkbe. Ez talán a rengeteg információnak köszönhető, amivel el vagyunk halmozva nap mint nap – gondolunk itt a tévére, rádióra, internetre. Ez egy pozitív dolog is lehet, ha tudjuk, igazából mire kell odafigyelni, és nem veszünk el a részletekben. A rengeteg információból talán az egyik leghasznosabb a címke olvasása vagy a termék tájékoztatójának a tanulmányozása.

A glutén- és laktózmentes termékek igazából nem egy újabb divat irányzat, hanem egy szükséges rossz. Valoszínűleg rengetegszer hallottunk már glutén- és laktózmentes termékekről, és azoknak a pozitív hatásairól. Itt tevődik fel a kérdés: hogyan kerül glutén, laktóz vagy cukor olyan termékbe, ahol látszólag semmi keresnivalója.

Talán amit először meg kell említeni, az a glutén, ugyanis a lisztérzékenységben szenvedő személyeknek komoly problémát okozhat akár egy minimális mennyiség is. A glutén legtöbbször búzarostból származik, amelynek a szerepe szaporítani a mennyiségét az adott terméknek, úgyszintén vízmegkötő hatása is van, legtöbbször a virslihez, párizsihoz használják.

Ahogyan a búzarostot, a szóját is használjak a húsfeldolgozó iparban.A szóját legtöbbször fehérjepótlásként adják hozzá a felvágottakhoz. Azt kell tudni, hogy a szója önmagában gluténmentes, viszont a tárolás és a feldolgozás során, amennyiben erre a termelő, szállító, élelmiszergyártó, forgalmazó nem figyel oda, szennyeződhet gluténnal.


A laktóz is gyakori jelenség a felvágottak körében, például használnak tejport vagy tejsavót, úgyszintén fehérjepótláshoz és édesítéshez. Laktózintolerancia vagy tejallergia esetén ezen termékek elfogyasztása emésztési panaszokkal járhat, mint például puffadás, szélgörcs, hasmenés.

A cukornak legtöbbször tartósító szerepe van, épp ezért előszeretettel használják különböző kombináciokban a felvágottak előállításában. Gondolunk itt például téliszalámikra, véresre, májasra, vagy akár egyes kolbászfajtákra is. És még említést sem tettünk a rengeteg mesterséges aromáról, színezőkről, mesterséges füstölésről és módosított keményítőről.

Mindezek mellett az olyan személyeknek is, akik nem szenvednek semmilyen intoleranciában vagy allergiában, fontos tudniuk, hogy egy olyan terméket vásárolnak, amely tiszta eredetű húsból származik, mesterséges aromákat és ízfokozókat nem tartalmaz, és nincs hozzáadott glutén, szója vagy tejsavó, amely a mennyiségét, fehérjetartalmát növelné az adott terméknek, a minőség rovására.

A húsfeldolgozó cégek között fennálló nagy árkülönbségeknek is ez a tényező lehet az egyik oka, ugyanis a színtiszta hús ára magasabb, mint valamely szója vagy tejsavó készítménynek. A címke olvasása mellett, arra is figyeljünk, hogy helyi termelőktől származó hentesárut vásároljunk, így is gondoskodva ezek frissességről.

Nagy Bea, dietetikus és táplálkozásszakértő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS