2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A születési hónapunk a kutatók szerint is befolyásolhatja a személyiségünk

Gál László Gál László 2017. április 20. 11:23, utolsó frissítés: 11:48

És most tényleg nem a horoszkópról beszélünk.


Már az elején leszögeznénk, hogy az asztrológia vagy csillagjóslás szerintünk halandzsa. Az alapfelvetés, miszerint a bolygók helyzete a születésünk pillanatában meghatározza a személyiségünk, elég nagy marhaság. Már Newton óta tudjuk, hogy bármilyen nagy tömegű test gravitációja fordítottan arányos a távolság négyzetével. Ez még egy olyan hatalmas bolygó esetében, mint a Neptunusz, amely a 4,4 milliárd kilométerre van tőlünk, egészen jelentéktelen.

De a kutatók szerint ez nem jelenti azt, hogy a születési hónapunk, vagy inkább évszakunk, ne befolyásolhatná valamilyen módon a személyiségünket. A tudósoknak egyre meggyőzőbb bizonyítékai vannak arra, hogy lehet ok-okozati összegfüggés a születésünk ideje és bizonyos tulajdonságaink között. A time.com gyűjtötte össze, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a baba fejlődését az anyaméhben.

Például az anya táplálkozása egyértelműen szerepet játszik a magzat fejlődésében. Az éhínség alatt született gyerekek gyengébbek, mint azok, akiknek az édesanyja megfelelően táplálkozhatott. De még a fejlettebb világban, ahol bőségesen jut élelmiszer, ott is lehetnek olyan táplálékfogyasztási körülmények, amelyek hatnak a magzat méhen belüli fejlődésére. Egy diéta, ami alatt a szükségesnél kevesebb a fehérje, C-vitamin vagy D-vitamin bevitel, már negatívan befolyásolhatja a magzat agy-, szív- és csontfejlődését.

A szezonális vírusok - különösen az influenza - is hatással lehetnek a magzat egészséges fejlődésére. A téli terhesség rövidebb nappalokkal és hosszú éjszakákkal jár együtt, ami szezonális affektív zavart eredményezhet a várandós nőknél, ami alacsony szerotonin szinttel jár, de ez egyben azt is jelenti, hogy a szerotonin hiánnyal a babának is meg kell küzdenie.


Ugyanakkor a születés utáni körülményeket vizsgálva, egereken kísérletezve azt állapították meg, hogy azok az egyedek, amelyek téli fényben (legalábbis azt szimuláló körülmények között) születtek, kevésbé jól reagálnak a nyári fényre, szegényesebbek voltak a táplálkozási szokásaik és kevésbé voltak aktívak. A nyári fényben született egyedeknél nem állt fenn ez a helyzet, azok jól bírták a téli fényviszonyokat is. Egy későbbi, egerek agyát kutató vizsgálatban pedig találtak egy olyan gént, amely a cirkadián ritmusokat („napi biológiai óra”) szabályozta. A téli fényviszonyok között született egereknél ez kevésbé volt aktív.

Tudósok az elmúlt időszakban pedig több olyan kutatást is végeztek, amelyek ezeket az eredményeket az emberre is ki akarták terjeszteni. Évszakokhoz köthető mintákat kerestek az emberek személyiségével kapcsolatban. Nos, úgy néz ki, hogy találtak, bár az eredmények még nem véglegesek, így akar még változhatnak is.


Tavasz

A márciusban, áprilisban és májusban születettek az átlagnál magasabb pontszámot érnek el a hipertimia skálán, ami nagyjából azt jelenti, hogy impulzívabbak, hajlamosabbak optimistábban látni a világot. Ugyanakkor megvan a hátránya is a tavaszi születésnek: épp a hipertimia ellentétére, a klinikai depresszióra is hajlamosabbak. Egyébként az eredmények szerint a novemberben született babáknál a legkisebb a depressziósok aránya.


Nyár

Őket befolyásolja legkevésbé a szezonális affektív zavar, tehát az évszakokhoz köthető, szabályosan és egyértelműen ismétlődő depressziós időszakok. Ugyan a nyári babáknak is hasonló hipertimiás jellemzőik vannak, mint a tavasziaknak, de ezt valamennyire ellensúlyozza a ciklotímia, vagyis a gyors ciklusú hangulatingadozás. De ez nem feltétlen figyelmeztető jel a bipoláris zavarra, az ugyanis az augusztusban született csecsemőknél a legalacsonyabb.


Ősz

Az ősszel született gyerekekről általánosan elmondható, hogy elég kiegyensúlyozottak. De ez természetesen itt sem a bolygók állásával, hanem a bőséges és változatos tápanyag-mennyiséggel van összefüggésben, illetve azzal a ténnyel, hogy a téli szezonális betegségek és a hosszú éjszakák rájuk vannak a legkevésbé befolyással. Az ősszel született emberek esetében nem csak a depresszió alacsony, hanem kisebb valószínűséggel alakul ki náluk a bipoláris zavar is. Az ősz szülöttei esetében mégis van egy negatív tendencia, hogy ingerlékenyebbek, mint az átlag.


Tél

A kutatók szerint ekkor a legrosszabb születni, mert a decemberben, januárban és februárban született személyek esetében általánosan magasabb a skizofrénia, a bipoláris zavar, a szezonális affektív zavar és a depresszió előfordulása. De legalább a téli babák kevésbé ingerlékenyek, mint az ősszel születettek. Mi több, egy 2015-ben végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a januárban és februárban születettek esetében összefüggést találtak a kreativitással és az ötletes problémamegoldással.

Persze ezek az összefüggések nem kötelező jellegűek, valaki lehet még attól házsártos, amiért márciusban született, mert az nem jelent egyértelműen kicsattanó optimizmust, ahogyan az sem szükségszerű, hogy minden októberben született ember kiegyensúlyozott legyen. A személyiségünk szempontjából a születési évszaknál valószínűleg sokkal többet számít az a tapasztalat, amit életünk során gyűjtünk össze.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS