2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A rejtett glutén és veszélyei

Nagy Bea 2017. április 11. 14:41, utolsó frissítés: 2017. április 12. 10:33

A glutén a gabonák egyik fehérje-összetevője, a lisztérzékenység vagy gluténérzékenység pedig a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadinnal szembeni túlérzékenység. (X)


A gluténérzékenység főként felszívódást csökkentő betegség, amely a tápanyagok mindhárom fő csoportját érinti. Legnagyobb mértékben a zsírok felszívódását gátolja meg, és a szervezetben az ily módon nem hasznosuló zsírok okozzák a lisztérzékenység első jellemző tüneteit: a hasmenést, vagy a lazább, zsíros fényű székletet, puffadást, szélgörcsöt, hányást, hasfájást és akár a súlycsökkenést is. A bélrendszeri problémákon kívül más előjelei is lehetnek, mint például: viszkető kiütések, a foltokban való hajhullás, pikkelysömör.
Gluténérzékenység esetén a zsírban oldódó vitaminok felszívódása nem megfelelő. A vas és a B12 vitamin csökkent felszívódása miatt vérszegénység is kialakulhat. A kiegyensúlyozott mennyiségben fogyasztott hús nagy szerepet tölt be a vitaminraktáraink feltöltésében, a probléma elsődleges orvoslása, a glutén teljes kihagyása után.

Gluténérzékenység gyanúja esetén az összes glutén tartalmú élelmiszert kerülni kell, ami sokszor nehezebbnek bizonyul, mint gondolnánk. A nyilvánvaló pékárukon kívül nagyon sok élelmiszerben, ételben és italban található glutén, például táplálékkiegészítőkben, gyógyszerekben, mustárban, ketchupban, instant levesekben, fűszerkeverékekben, adalékanyagokban, tejtermékekben, vodkában, ginben, whiskyben, sörben, és a legtöbb hentesáruban is, mint például virsli, párizsi, véres-májas, stb.

Azért ennyire veszélyesek a rejtett glutént tartalmazó élelmiszerek, mert egy ilyen termék fogyasztása egy olyan személynél, aki cöliakiában szenved, akár napokig tartó rosszullétet is előidézhet.

A gluténérzékenység minden korosztályt érinthet, csecsemőktől az idősekig. A lisztérzékenység megjelenésében döntő szerepet játszik az öröklődés, így panaszok esetén azok számára különösen javasolt a szűrés elvégzése, akiknél a családban korábban már kimutatták a betegséget.A gluténérzékenység sajnos egy életre szól, amelynek terápiája kizárólag a szigorú diéta. A cél első sorban a tünetek megszüntetése, a felszívódási funkciók helyreállítása. A diagnózist gluténérzékenység és laktozérzékenység esetén is a szakorvos adja, különböző klinikai vizsgálatok alapján, ugyanis hasonló tünetek más bélrendszeri és emésztőrendszeri problémáknál is jelentkezhetnek.


A Petry új termékcsaládja nem csak a glutén- és laktózérzékenyeknek szól, hanem mindenkinek, aki családja és saját részére tiszta eredetű húsból származó hentesárura vágyik, olyanra, amely nem tartalmaz káros anyagokat, színezőket, ízfokozókat, és legfőbb alapanyaga a jó minőségű hús.


a cikk szerzője Nagy Bea dietetikus és táplálkozás szakértő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS