2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A VIBE találkozási pont lesz: új fesztivállal bővül az erdélyi rendezvénypiac

kérdezett: Gál László 2017. április 04. 10:09, utolsó frissítés: 14:20

Az egykori Félsziget helyén új fesztivál születik. A főszervezővel beszélgettünk.


Bár december közepén már elindult a VIBE Fesztivál beharangozó kampánya, de március végéig néhány bejelentett fellépőn kívül nem sokat lehetett tudni, gyakorlatilag azt sem, hogy kik szervezik. Ott lesz és koncertezik például Borgore, a Hősök, a WellHello, a 30Y, a Margaret Island, a Vad Fruttik, az Anna and the Barbies és az Intim Torna Illegál is. A július 6-9. között Marosvásárhelyen megszervezett fesztivál főszervezőjét, Rés Konrád Gergelyt kérdeztük meg, hogy mutassa be nekünk a rendezvényt. A szervezők egyébként a hétre sajtótájékoztatót is terveznek, ahol még több és még nagyobb nemzetközi neveket is bejelentenek, illetve rengeteg erdélyi zenekarra is lehet számítani.

Kivel csinálod ezt a fesztivált?

– Jelen pillanatban azt gondoljuk, nem az a lényeges, hogy ki szervezi, hanem az esemény maga, amiről beszélünk. A fesztivált a Vibe Events Management szervezi, többen dolgozunk rajta, főleg volt diákszervezetesek, akik fantáziát láttunk ebben a fesztiválban.

Két fontos része lesz ennek a rendezvénynek. Az egyik a zenei, ami maga a fesztivál, de emellett egy nyári egyetemet is szervezünk, a VIBE Kolit. Ez utóbbit a KMDSZ szervezi partnerségben más diák- és ifjúsági szervezetekkel. A VIBE Koli a nappali rendezvény lesz, míg este főleg zenei események fogják kitöltetni a programot. De a KMDSZ nyilvánvalóan segít az önkéntesek koordinálásában is, illetve bizonyos helyszíni szervezésekben, amire szükség van. Az MMDSZ is partner például ebben a projektben, helyileg ők ismerik a terepet, a vásárhelyi diákok igényeit.


A fesztiválnak van valamilyen kapcsolata az RMDSZ-szel vagy a MIÉRT-tel? Láttam, hogy több helyen is használjátok jegyterjesztésre a hálózatukat.

– Helyi szervezeteket kerestünk fel, akik tudnak segíteni például a jegyárusításban. Azt emelném ki, hogy több ifjúsági szervezet is segít ebben a dologban, de persze felkerestük a MIÉRT-et is.Évekig a KMDSZ elnöke voltál. Mennyiben segített ez abban, hogy belevágjál a szervezésbe?

– Az, hogy négy évig voltam a KMDSZ elnöke, elég erős alapot adott. Több diáknapokat is szerveztem, és ott is volt elég erős partizós rész, de ugye nappali része is volt a rendezvénynek. De említhetném az ETDK-t is, ahol azt kellett megtanulni, hogyan lehet az előadásokat érdekessé tenni. Ez fontos a nyári egyetem szervezésénél.

Pontosan hol lesz a helyszíne?

– A Víkend-telep utáni részen, a Maros partján, ami már konkrétan Marosszentgyörgy területéhez tartozik. Azon a helyszínen, ahol a Félsziget volt.

Miért csináljátok a fesztivált? Ti nem érzitek, hogy már így is túl sok van belőlük?


– Láttunk egy hiányt a diáktalálkozó jellegű fesztiválból, ami kifejezetten az egyetemistákat és a középiskolásokat szólítja meg, ami arról szól, hogy közösen élnek meg élményeket, találkoznak a volt osztálytársak, akik most különböző városokban tanulnak. Az előadókat is úgy próbáltuk választani, hogy egy nagyon fiatal közönséget célozzunk meg. Elsősorban a 16-25 év közötti korosztálynak szánjuk a fesztivált, de a teljes fiatalság megtalálhatja a helyét.

Én azt látom, hogy június elejétől szeptember elejéig folyamatosan minden hétvégén van valamilyen fesztivál. A Double Rise esetében tavaly még megértettem, hogy szükségét érzik egy nagyon magyar fesztiválnak, de Marosvásárhely környékén, Gernyeszegen idén először az Awake-et is megszervezik erős magyar felhozatallal. Szerinted ez még belefér?

– Biztos, hogy nagyon sok fesztivál van már Romániában. Viszont úgy gondolom, hogy nem feltétlen ugyanaz a célközönség. Egy Untolddal vagy egy Electric Castle-lel nem tud, és szerintem nem is akar konkurencia lenni senki. Teljesen más célközönség, teljesen más mentalitásban működik a dolog. A többi diákszervezettel arról az igényről beszéltünk, hogy a középiskolát végzőknek és az egyetemistáknak szóljon. A július 6–9. közötti hétvége azért is jó, mert a végzősöknek akkor jár le az érettségi, és ekkor indul be igazán a nyár. Számukra így a fesztivál jó ünneplési lehetőséget, kikapcsolódást nyújthat.

A Vibe eddig bejelentett fellépői között és a tavaly indult torockói Double Rise előadói között nekem úgy tűnik, hogy elég nagy az átfedés. Hogyan különböztetnéd meg a fesztiválotokat a Double Rise fesztiváltól?

– Úgy látjuk, hogy a két fesztivál két párhuzamos történet, mert teljesen más a mi fesztiválunk célja. A diákszervezetek év közben rengeteg eseményt szerveznek, diáknapokat, diákköri konferenciát és egyebet. Mi most egy nyári eseményt szervezünk az általuk megszólított célközönségnek, az egyetemista diákoknak, akik így tudnak találkozni nyáron.Nem a Double Rise-ot vettük példának, hanem a magyarországi nagy neveket szerettük volna elhozni, és ebben kértük az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) fesztivál szervezőinek, a HÖOK-nek a segítségét, hogy elérjük ezeket a zenekarokat, és úgy is alakítsuk ki a programot, hogy egy színvonalas és színes felhozatal legyen. Ezért érezzük fontosnak, hogy nyissunk a nemzetközi előadók irányába is, hogy az erdélyi zenekarok felkarolása, a magyarországi ismert együttesek elhívása mellett helyet kaphasson egy olyan név is, mint Borgore.

Tehát akkor nem a Double Rise-hoz, hanem a Tusványoshoz kellene hasonlítani titeket?


– Ha példát kellene mondjak, akkor már a magyarországi EFOTT fesztivált említeném, ami inkább diáktalálkozó. Annak a mintájára képzeltük el, hogy konkrétan az egyetemistáknak, a fiatal közösségnek szóljon. Nem gondoljuk, hogy másnak kimondott konkurenciája lennénk.

Most hétvégén például promóvideókat készítettünk a fesztiválnak, amire szabadon lehetett jelentkezni. Fontosnak látjuk, hogy ezekben is a célközönségünk szerepeljen, a fesztivál arcaivá maguk a fesztiválozók válhassanak. Azt szeretnénk elérni, hogy találkozási pontot nyújtsunk, hogy mindenki otthon érezhesse magát a VIBE-on, és találkozhasson a barátaival.

Egész Erdélyt szeretnénk megszólítani, a célközönség nem csak Kolozsvár vagy Vásárhely környékére szűkül le. A székelyföldi fiatalokat is jobban be szeretnénk vonni.

Szerinted a Double Rise-nak ez nem sikerült?

– Nem szeretnék erről semmit sem mondani. Úgy gondolom, hogy a két rendezvény teljesen párhuzamosan tud működni, és nem fedik egymást a céljaikban.

Mekkora a költségvetése ennek a fesztiválnak?

– Céges támogatásokból és pályázatokból próbáljuk leginkább fenntartani a rendezvényt, amihez természetesen még hozzájönnek a jegybevételek is.

A költségvetés még alakul, ezért nem szeretnék most konkrét számokról beszélni. Még folyamatos egyezkedések vannak a támogatókkal, egy következő interjún erről többet tudok mondani.Milyen az érdeklődés a fesztivál iránt?

– Kimondottan nagy. Megvolt az első jegyárnövelésünk, és azt vettük észre, hogy nagyon jól fogadták a fiatalok. Különösen a célközönségünk kapott nagyon rá a rendezvényünk zenei részére, és még csak most kezd látszani a teljes lineup. Olyan előadókat csoportosítottunk össze, akik nem feltétlen voltak még így Erdélyben.

A fesztiválról mit lehet tudni? Hány helyszín lesz? Hány színpad? Hol lesz a fő színpad?


– Úgy alakítottuk ki a helyszínt, hogy lesz egynagy színpad, egy kisebb színpad és egy bulisátor. Ezek lesznek az alaphelyek. A helyszín első felében lesznek a VIBE Koli rendezvényei, amiket úgy próbáltunk kialakítani, hogy bárkinek könnyen elérhető legyen, és a hátsó részén akarunk biztosítani mindenféle más szórakozási lehetőséget, amivel el lehet tölteni az időt akár nappal, akár később, este. Itt lesz a kisszínpad, a partisátor, és a legtávolabb a nagyszínpad, mert annak a hangereje is a legnagyobb.

Lesznek még bejelentések?

– Mindenképp, a közelgő sajtótájékoztatóra nemzetközi nevekkel is készülünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS