2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sportolók és homoszexuálisok a legnagyobb szteroid-fogyasztók?

Gozner Gertrud 2004. szeptember 06. 11:14, utolsó frissítés: 2004. szeptember 03. 18:08

Nemcsak az atléták használnak szteroidokat a nagyobb teljesítmény eléréséért. Az izomkultúra a #b#homoszexuális-közösségekben#/b# is népszerű, akik egy szépen kidolgozott testért a káros hatásokról is hajlandók elfelejtkezni.

Amint azt az athéni olimpia is bizonyította, a sport és a doppingszerek szorosan összekapcsolódtak azon atlétáknál, akik gyors dicsőségre vágynak. A szteroidoknak ugyanis közismert hatása, hogy megnövelik az izomtömeget, ami által jobb fizikai teljesítményt lehet elérni.

A homoszexuális férfiak körében az anabolikus szteroidok szedése elsősorban az egészség megőrzését jelentette, csak később állt át a hiúság szolgálatába – derül ki a BBC cikkéből. A nyolcvanas években az orvosok az AIDS okozta súlyvesztés ellen írták fel betegeiknek, ezzel egészítve ki az edzésterápiát. Néhány HIV-pozitív férfi még ma is receptre szedi. De idővel az anabolikus szerek opcionális, és nem elengedhetetlen gyógyszerévé váltak az AIDS-betegek kezelésének.

Az anorexiás nők után megjelentek
<div class=

a bigorexiás férfiak" title="Az anorexiás nők után megjelentek
a bigorexiás férfiak" >Az anorexiás nők után megjelentek
a bigorexiás férfiak
Azonban a gay-körökben egyre népszerűbb testkultúra egy virágzó feketepiac kialakuláshoz vezetett, amely hatékonyan képes kiszolgálni a rövid időn belül tökéletes testre vágyó klienseket.

A homoszexuális férfiak és a szteroidok kapcsolatáról szeptember 8-án tartják Londonban az első szakkonferenciát, mivel egészségügyi szakemberek szerint a jelenség aggasztóan elharapózódott. A találkozón egyúttal szeretnék szórólapok segítségével felhívni a homoszexuális férfiak figyelmét a szteroid-használat veszélyeire.

Egy nemrég készült felmérésből kiderül, hétből egy homoszexuális férfi az elmúlt évben használt már a konditeremben teljesítménynövelő szereket, pesszimistább becslések szerint ez az arány 50%. A londoni tűcsere-állomások például azt jelentették, hogy ügyfeleik felét szteroidhasználó homoszexuálisok teszik ki, akik a szert injekciók vagy tabletták formájában viszik be a szervezetükbe.


A középkorúak szenvedélye

Pete, a 29 éves londoni könyvelő, négy éve használ szteroidokat. Elmondása szerint minden homoszexuális barátja edzőterembe jár, és ezek fele doppingszereket is használ. "Amikor belenézek a tükörbe, arra gondolok, hogy nagyobb izmokat szeretnék. Van egy elképzelésem arról, hogy szeretnék kinézni, és hogy kikre szeretnék ezzel hatni" - vallotta be.

Dr. Sean Cumming, a London központjában található, Freedom Health nevű gay-klinika vezetője meséli, hogy pácienseinek egyharmada bevallottan használ szteroidokat, és ez az arány évről-évre meredeken növekszik. És a legveszélyeztetettebbek nem is a tinédzserek, hanem a jól kereső, késő harmincasoktól a korai ötvenesekig terjedő korosztály.

"Nem az ifjú, diszkóban bulizó srácok, hanem a középkorú, az öregedés miatt aggódó férfiak folyamodnak leginkább ehhez a szerhez. A legtöbben úgy gondolkodnak: most vagy soha! Úgy építik fel a testüket, hogy az az elképzelt módon nézzen ki, és egy adott típusú férfit vonzzon" – magyarázza az orvos.


Elnőisedett testformák

Az anabolikus szteroidok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintetikus változatai. Ezek a szteroidok képesek megnövelni az izmok energiatároló és oxigénfelvevő képességét. Mindegyik fogyasztó szervezete másképp reagál erre a szerre, de a számos mellékhatás közé sorolható a vérrögök kialakulása, a megnövekedett prosztata és a felgyorsult hajhullás.

A herék időszakosan összezsugorodhatnak, a mellek pedig elnőiesedhetnek, ha a szervezet a túlzott tesztoszteron bevitelre ösztrogén túltermeléssel válaszol. Pszichológia mellékhatásai között szerepel az úgynevezett "bigorexia", amikor az izmos férfi sokkal vékonyabbnak látja magát, mint amilyen valójában, és valóságosan megijed az állítólagos súlyvesztéstől.

Az anabolikus szteroidok csak 
<br />
később léptek a hiúság szolgálatába Az anabolikus szteroidok csak
később léptek a hiúság szolgálatába
A mellékhatások azonban többnyire elenyészők, de a mellek megnövekedése gondot okozhat azoknál, akik ideális, férfias mellizomra vágynak – fejti ki Dr. Hinde. A legnagyobb kockázatot nem a mellékhatások, hanem a bevitt szteroidok mennyisége és minősége jelenti, valamint a tűk újrahasználata, mert azok révén könnyen átvihető az AIDS-fertőzés.


Elszigetelt jelenség?

Dr Pierre Bouloux endokrinológus terápiás célokból kezeli pácienseit kisebb tesztoszteron-mennyiséggel. "Egy szteroid-kúra befejezése után a páciens sokszor mélypontra kerül, és ahelyett, hogy megnyugodna a test, az újra követeli magának a szert – magyarázza Dr. Bouloux. "Ez egy ördögi kör, és ugyanezt tapasztalom a sportolóknál is. Ez nem csak a homoszexuálisok problémája. Az edzőtermek tele vannak olyan emberekkel, akik folyamatosan drogokat használnak" – teszi hozzá.

Gay-szervezetek szerint azonban az ügy túlságosan fel van fújva. Richard Smith, a Gay Times nevű lap főszerkesztője a konferencia keretén belül szeretné kifejteni azon nézetét, miszerint az izomépítés csak néhány gay-közösség sajátja. "Nem mindegyik homoszexuális férfi jár klubokba vagy edzőtermekbe. Az ő számuk valójában elenyészően csekély!" - állítja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS