2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyre több országban csökken a válások száma az EU-ban

2017. március 31. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Az Eurostat adatai továbbra is válságos képet festenek a hagyományos családmodellről, de vannak ellenkező irányba mutató jelek is, például egyre több gyermek születik Európa-szerte. (x)


Válások és házasságkötések

Ma már közhelynek számít, hogy a hagyományos családmodell felbomlóban van, ám a képlet mégsem ilyen egyszerű. Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint 1965 óta a házasságok száma felére csökkent, és ezzel párhuzamosan a válások száma több mint duplájára emelkedett. Ez az oka annak, hogy egyre több országban jelent meg a válás intézménye (például Spanyolországban, vagy Írországban), és vált elfogadottá, mint társadalmi jelenség.

Ugyanakkor az Unión belül nagyon komolyak a különbségek. A házasságkötések aránya a Balti államokban, Lettországban és Litvániában a legmagasabb, de a skandináv államokban, így Dániában, Svédországban is jó a helyzet (az adatok a teljes népességre vetítve 5-7% között mozognak). Érdekes módon ezekben az államokban a válások aránya is igen magas.

Ezzel szemben a déli tagállamokban, bár nem kiugró a házasságkötések aránya, azonban a válásoké igen alacsony. Ebbe a csoportba tartozik Görögország, Málta vagy éppen Olaszország, amely csúcstartó egy százalék alatti válási arányával.


Pozitív tendenciák – Csökken a válások száma?

A média által sugallt kép alapján azt gondolhatnánk, hogy a válások száma folyamatosan nő, holott erről szó sincs. Vannak olyan államok, ahol évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtt tetőzött a válások száma, és azóta csökkenő trendet mutat. Ilyen ország Csehország vagy a Balti államok, de már Ausztriában vagy Angliában is csökken a válások száma. Az utolsó országnál maradva, míg a ’90-es években még 2,7-os volt a válási arány, 2012-re ez 2,0%-ra csökkent, és folyamatos csökkenő trend figyelhető meg.

Nő a születések aránya is

E mellett pozitív hír az is, hogy nő a születések száma. Bár ma még Európa bőven fogyna, ha nem lenne bevándorlás, ám kétségtelen tény, hogy az elmúlt egy évtizedben növekszik az egy nőre eső gyermekek száma, azaz a tendencia pozitív. Míg a 2000-es évek elején egy hölgyre 1,46 gyermek jutott, ma már ez a szám 1,55.

Érdekes adat az is, hogy a nők átlagosan 29 évesen hozzák világra első gyermeküket, és ma már a gyerekek 40%-a házasságon kívül születik – foglalja össze az adatokat a buvohelykereso.com. Ebben is nagy különbség van a tagállamok között. Belgiumban, vagy éppen Franciaországban ez az arány 60% is lehet, míg Lengyelországban és a mediterrán térségben 30% csak a házasságon kívül születő gyermekek aránya.

Nem házasság, együttélés

Az elmúlt évtizedekben egy teljesen új együttélési forma is született, ez az életpár kapcsolat, azaz amikor egy pár „házasságszerűen” él együtt, de hivatalosan nem alkotnak egy párt. A húsz évesnél idősebb európaiak 8,8%-a él ilyen kapcsolatban, de e tekintetben óriásiak a különbségek az öreg kontinensen. Míg Franciaországban, vagy a Skandináv államokban ez teljesen elterjedt együttélési forma (15-19%-os részaránnyal), addig a katolikus államokban, így Lengyelországban, Görögországban, vagy éppen Horvátországban, az így együttélő párok 1-3%-os arányt jelentenek csupán.

Átalakulóban a társadalom

Az Eurostat összegzésében megállapítja, hogy a hagyományos családmodell és együttélési forma átalakulóban van. Ma már a legtöbb országban jogilag is elfogadottá vált az egyéb együttélési forma, bár az tény, hogy rengeteg a vita ennek kapcsán. az is látszik, hogy az uniót jelentős társadalmi ellentétek is feszítik.

A déli és egyes hagyományosan keresztény államokban még erősen él a tradicionális családmodell, miközben az északi és nyugati tagállamokban egyre jobban terjed a nem-hagyományos együttélési forma és az ezekkel együtt járó jelenségek, így például a házasságon kívül születő gyermekek magas aránya.

És bár a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy lebomlófélben vagy hagyományos modell, az utóbbi évek adataiban mintha már megjelentek volna ezzel szembehelyezkedő irányok is: növekszik a gyermekvállalások száma, csökken a válás terjedése.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS