2019. december 8. vasárnapMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cigarettásdobozra került egy hunyadi férfi? Ugyan már!

2017. március 30. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Elég sokan ismerték már fel magukat a cigarettás dobozok elrettentő képein.


Szerdán járta be a romániai sajtót annak a vajdahunyadi férfinak az esete, akinek a rokonai állítólag perelni készülnek amiatt, mert szerintük a férfi arcképével illusztrálják a dohányzás veszélyeit a cigarettásdobozokon. A férfiről a fotó állítólag akkor készült, amikor egy lábműtétre beutalták egy kolozsvári kórházba, és altatásban volt. Az azóta eltelt időben a férfi elhunyt, de a Nagy-Britanniában élő fia szerint

senki nem kért engedélyt tőlük ahhoz, hogy a fotót használhassák.

A család ügyvédje szerint a hozzátartozók fel vannak háborodva, és akár egy millió euró kártérítést kérhetnek. A férfi gyerekei szerint tűrhetetlen, hogy az apjuk fényképére taposnak az utcán az emberek az Európai Unió területén. Ami valóban igaz is lenne, ha tényleg az ő apjuk szerepel a képen, de ez nem igaz.A kép a JTI cigarettagyártó által forgalmazott dobozokra került fel, ilyen a Winston, a Camel és a Benson & Hedges. A JTI Románia kommunikációs igazgatója, Gilda Lazăr szerint a felvétel abban a fotóadatbázisban szerepelt, amelyet az egészségügyi minisztérium tavaly a 2014-es uniós direktíva mellékleteként a dohányforgalmazók rendelkezésére bocsátott.

A 2014-es uniós irányelv szerint a dohányzásra szánt dohánytermékek valamennyi csomagolási egységén és gyűjtőcsomagján kombinált egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni. A kötelező érvényű Európai Uniós irányelvhez mellékletet is csatoltak, amiben meghatározták a figyelmeztető feliratot és elrettentő képeket. A tagállamoknak 2016 májusáig kellett elfogadniuk az ennek megfelelő rendelkezéseket. Az irányelv szövege és a hozzá csatolt melléklet magyarul és románul is elérhető.A rendelkezés szerint 2017. május 20-tól már csak egységes csomagolású dohánytermékek lehetnek kereskedelmi forgalomban, amelyeknek elő- és hátoldali felületének 65 százalékát képpel kombinált szöveges figyelmeztetések fedik. Ezeket a képeket minden év január elsején újakra kell cserélni, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat. Emellett kötelező feltüntetni a leszokásban segítő szervezet elérhetőségét.


Az Európai Bizottság bürokratái nem hibáztak akkorát,

hogy engedély nélkül használták volna fel egy férfi fotóját. Az economica.net portálnak úgy nyilatkoztak, hogy mindenkitől írásos beleegyezésük van, akik megjelennek az elrettentő képeken, és biztosítanak arról is, a képen szereplő személy beszámítható állapotban volt, amikor az engedélyt megadta. Állításuk szerint a hasonlóság csupán a véletlen műve. Adatvédelmi okokból viszont nem hozhatják nyilvánosságra, hogy ki is szerepel valójában a képen. Ugyanakkor megnyugtatnak, hogy nem a perrel fenyegetőző család rokonáról készült a fotó. Igazukat akár a bíróságon is hajlandóak megvédeni.

Az Európai Bizottság illetékesei azt is elmondták, hogy az újonnan bevezetett képek rendkívül hatékonyan rettentik el az új dohányzókat, és ösztönzik őket arra, hogy felhagyjanak az újkeletű káros szokásukkal. Állításuk szerint ez azért fontos, mert a dohányzás az egyik legfőbb oka azoknak a haláleseteknek, amelyek egyébként megelőzhetőek lettek volna.


Eddig már több mint 60 személy reklamált

amiatt, hogy ő vagy a hozzátartozója szerepel a fotón. Az Európai Unió különböző országaiból vannak/voltak jelentkezők: egy spanyol férfi saját magát vélte felfedezni a képen, míg egy olaszországi és egy belgiumi férfi az apját ismerte fel benne. De jelentkezett már egy osztrák nő is azzal, hogy a halott férje szerepel a fotón.Németországban tavaly augusztusban jelentkezett azzal egy férfi, hogy ő szerepel a képen. Az 54 éves Harald Molter azt állította, hogy sokkolta őt a fotó, amelyet a Chesterfield cigarettamárka dobozán használnak. Ezt egyébként az amerikai Altria - korábban Philip Morris Companies - cég gyártja. Molter akkor azt nyilatkozta, nincs kétsége afelől, hogy akkor készült róla a fotó, amikor agyműtéten esett át 2001-ben. Korábban egy osztrák televíziónak az Európai Bizottság illetékese úgy nyilatkozott, hogy egy német színész szerepel a fotón, de ennél többet adatvédelmi okokra ő sem árult el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS