2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét megvédték az örökségünk: a Kozmutzások és a református kollegisták nyertek

G. L. 2017. március 28. 14:58, utolsó frissítés: 14:59

De az Örökségünk Őrei minden döntős csapata elégedett lehet.


Az Református Kollégium csapata a Purjesz-Óváry házzal és a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskola csapta a Sétatérrel nyerte az Örökségünk Őrei − Fogadj örökbe egy műemléket! kolozsvári vetélkedőjét, aminek hétfő este volt a döntője a Magyar Operában. A végső sorrend a csapatok elmúlt hónapokban kifejtett online (közösségi média, rádió és televíziós szereplés stb.) és offline (kiadványok, takarítási akciók és vetélkedők szervezése, flashmobok és kirándulások) tevékenysége, illetve a verseny tegnap esti döntőjén bemutatott előadásuk alapján alakult ki.

Idén Kolozsvárról összesen 13 műemléket fogadtak örökbe a csapatok, de a döntőbe csak 6 együttes került. Az említetteken kívül a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata a Tűzoltótoronnyal (a 2. helyen végeztek), az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata a Status-palotákkal (a 3. helyen végeztek), a Báthory István Elméleti Líceum csapataa Mauksch–Hintz-házzal (a 4. helyen végeztek) és a Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata a Marianummal (az 5. helyen végeztek) versenyzett. A kolozsvári csapatokon kívül Erdély-szerte még 20 műemléket fogadtak örökbe a verseny keretében.

Horváth Anna volt alpolgármester, az RMDSZ kolozsvári szervezetének az elnöke köszöntőjében az idei Bajnokok Ligája legemlékezetesebb meccsét, a Barcelona–PSG összecsapást idézte fel, amikor a hosszabbításban "bekövetkezett a csoda", aminek az volt a titka, hogy mindenki elhitte, semmi sincs elveszve, ameddig a mérkőzést le nem fújják.

Horváth Anna (Fotók: Banga Előd)Horváth Anna (Fotók: Banga Előd)


"Azt nem tudom megmondani, hogy a műemlékvédelemben folytatott csata hányadik percben van, de amikor ezeket a fiatalokat látom, tudom, hogy még tart az összecsapás. Hiszem, hogy ezekkel a fiatalokkal ez a csata még nincs lejátszva" - mondta Horváth Anna, aki szerint a résztvevő csapatok abból a hitből nyerik a lelkesedést, hogy megnyerhetik ezt a harcot. Horváth szerint a verseny résztvevői nem a romos épületeket látják a műemlékekben, hanem az utódoknak hátrahagyható csodálatos örökséget. "Ha merünk nagyot álmodni, és egész életünket feltenni rá, ha megértjük azt, hogy mindenkire szükség van, idősre, fiatalra, civilekre, politikusokra, mindenkire, aki műemlékeinkért tenni tud és akar, akkor hiszem, hogy a ti erőfeszítésetek, a mi közös mozgalmunk sem lesz hiábavaló" - szólt a diákokhoz Horváth Anna.

A fődíjat, egy brüsszeli utazást felajánló Winkler Gyula EP-képviselő köszöntőjében elmondta, fontosnak érzi, hogy a munkája során legyenek erdélyi kapaszkodói, amire büszke lehet. Winkler szerint az Örökségünk Őrei verseny pont ilyen, és megérett arra, hogy európai szinten is népszerűsítsük a nálunk jól bevált gyakorlatot.

Winkler GyulaWinkler Gyula


„Az elmúlt hónapokban kétszer is bemutattam az Örökségünk Őrei mozgalmat az európai színtéren, Brüsszelben, az Európai Régiók Tanácsában egy olyan nemzetközi ifjúsági konferencián, amelyet Hargita Megye Tanácsa szervezett, majd Strasbourgban a FUEN elnökség előtt ismertettem a programot. Meggyőződésem, hogy tájékozott, céltudatos európai fiatal és tájékozott, céltudatos erdélyi fiatal ugyanazt jelenti. Az az erdélyi fiatal, aki ismeri, szereti épített örökségünket, védeni fogja az európai kulturális örökséget, hiszen Erdély is része annak” – mondta Winkler Gyula, aki arra is javaslatot tett, hogy az elkövetkezőkben többnyelvűen, lehetőleg angolul, franciául vagy németül is kommunikáljanak a csapatok, hogy ezzel is európai dimenziót adjanak az Örökségünk Őrei mozgalomnak.

„Ezek a fiatalok saját ötleteikkel, terveikkel, fantáziájukkal és 21. századi, pezsgő élettel töltötték meg műemlékeinket, felkavarták a várost. Sem én, sem önök nem mennek most már el közömbösen ezek előtt az épületek előtt, mert a gyermekek megszemélyesítették, és magukénak érzik azokat, és nekik köszönhetően hozzánk is visszatértek ezek az épületek” – szólt a döntőn résztvevőkhöz Hegedüs Csilla, az Örökségünk őrei program kezdeményezője és irányítója.

Hegedüs CsillaHegedüs Csilla


A szakmai zsűri tagjai: Benkő Levente, a Művelődés kulturális folyóirat szerkesztője, Gaál György irodalom- és művelődéstörténész, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke, Kádár Magor kommunikációs szakértő, a BBTE tanára, Kozma Eliz, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum diákja, Makkai Bence reklámgrafikus, Maksay Ágnes, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője, Tamás Ágnes, az RMDSZ kommunikációs szakértője, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

Az apáczaisok előadásában Star Trek-keretbe került a Status-paloták története, a zsűrinek csak az nem tetszett, hogy jelentősen túllépték a megadott időkeretet.Az apáczaisok előadásában Star Trek-keretbe került a Status-paloták története, a zsűrinek csak az nem tetszett, hogy jelentősen túllépték a megadott időkeretet.

A Báthorys diákok Johann Martin Maucksch életét elevenítették meg, a zsűri leginkább azt kifogásolta, hogy nem hozták el a mába az előadásukat.A Báthorys diákok Johann Martin Maucksch életét elevenítették meg, a zsűri leginkább azt kifogásolta, hogy nem hozták el a mába az előadásukat.

A Brassai diákjai a leánynevelő intézet életét idézték meg igen hangulatosan. A zsűri az esetükben is azt említette meg hiányosságként, hogy nem mutatták meg az épület jelenét.A Brassai diákjai a leánynevelő intézet életét idézték meg igen hangulatosan. A zsűri az esetükben is azt említette meg hiányosságként, hogy nem mutatták meg az épület jelenét.

A Tűzoltótorony történetét a Magyar Népmeséket idézve foglalták keretbe, a főszerepben Tamással és ThomasszalA Tűzoltótorony történetét a Magyar Népmeséket idézve foglalták keretbe, a főszerepben Tamással és Thomasszal


A két első díjas közül a Református Kollégium csapata (vezető tanár: Antal Andrea) nyerte a brüsszeli tanulmányutat, míg a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának csapata (vezető tanárok: Blaga Júlia és Albert Nagy Erika) pedig a Communitas Alapítvány Bölcs Diákok táborában való részvételt. A Transylvania Trust Alapítvány felajánlását, az Electric Castle fesztiválra szóló belépőket a János Zsigmond Unitárius Kollégium csapata (vezető tanár: Solymosi Zsolt) kapta.

És még Emil Bocot is megidézték. Az lehet, hogy nem ők nyerték a versenyt, de nekik volt a legmeggyőzőbb bemutatójuk, a közönség egyértelműen ezen szórakozott a legjobban. A zsűri is azt emelte ki az értékelőjében, hogy a bemutatót megelőző munkában vártak volna el többet tőlük.És még Emil Bocot is megidézték. Az lehet, hogy nem ők nyerték a versenyt, de nekik volt a legmeggyőzőbb bemutatójuk, a közönség egyértelműen ezen szórakozott a legjobban. A zsűri is azt emelte ki az értékelőjében, hogy a bemutatót megelőző munkában vártak volna el többet tőlük.

A Kozmutza diákjai Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalát jelelték el a bemutató közben. A zsűri azt emelte ki, hogy minden egyes alkalommal, amikor valamit tettek a versenyben, túllépték a saját határaikat, amit mindenképp meg akartak jutalmazni. Mint Makkai Bence mondta, fontos, hogy az akadállyal élők kiléptek arra a színpadraA Kozmutza diákjai Demjén Ferenc Kell még egy szó című dalát jelelték el a bemutató közben. A zsűri azt emelte ki, hogy minden egyes alkalommal, amikor valamit tettek a versenyben, túllépték a saját határaikat, amit mindenképp meg akartak jutalmazni. Mint Makkai Bence mondta, fontos, hogy az akadállyal élők kiléptek arra a színpadra

A Purjesz-Óváry ház történetének a megidézésében jól használták azt ki, amiben a kolozsvári refisek messze földön híresek, hogy jól énekelnek.A Purjesz-Óváry ház történetének a megidézésében jól használták azt ki, amiben a kolozsvári refisek messze földön híresek, hogy jól énekelnek.


Szintén ők nyerték a döntő kvízjátékát, aminek a díja az április 3–9. között megrendezett Humorfesztre szóló belépő. Az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének, Csoma Botond képviselőnek és László Attila szenátornak köszönhetően az Apáczai Csere János Elméleti Líceum csapata (vezető tanárok: Antal Orsolya és Adorjáni Mária) Vibe Fesztivál belépőjegyekkel lettek gazdagabbak. A MIÉRT EU-táborába a Báthory István Elméleti Líceum csapata (vezető tanár: Vincze Csilla) mehetnek. Az IDEA Könyvtér könyvjutalmát a Brassai Sámuel Elméleti Líceum csapata (vezető tanárok: Szász Enikő és Vajnár János Zsolt) kapta. A döntős csapatok mindegyikének nyereménye, hogy részt vehet az Örökségünk Őrei nyári táborában.

Közlemény: az apáczaisoktól előadás után a színpadról eltűnt egy tablet, azt is keresik.Közlemény: az apáczaisoktól előadás után a színpadról eltűnt egy tablet, azt is keresik.

Idén nem Brüsszelbe, hanem az Electric Castle fesztiválra mehetnek ingyenesen a JZSUK-osokIdén nem Brüsszelbe, hanem az Electric Castle fesztiválra mehetnek ingyenesen a JZSUK-osok

Nagyon nagy volt a boldogság a Kozmutzásoknál. Nekik nem csak a feladatokat kellett megoldaniuk, hanem a saját kétkedéseiket és félelmeiket is le kellett győzniükNagyon nagy volt a boldogság a Kozmutzásoknál. Nekik nem csak a feladatokat kellett megoldaniuk, hanem a saját kétkedéseiket és félelmeiket is le kellett győzniük

A zsűri szerint a meglepetés-műemlékkel induló református kollégisták csapata mindazt nyújtotta, amiről az Örökségünk Őrei szól, felhívták a figyelmet egy elfeledett műemlékre, slammel és takarítással is.A zsűri szerint a meglepetés-műemlékkel induló református kollégisták csapata mindazt nyújtotta, amiről az Örökségünk Őrei szól, felhívták a figyelmet egy elfeledett műemlékre, slammel és takarítással is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS